Diazepam – tablete za anksioznost

0

Diazepam pripada lekovima benzodiazepinima. Ove tablete pomažu u lečenju anksioznosti, grčeva u mišićima i konvulzija (napada epilepsije). Lek Diazepam se primenuje kod odraslih za kratkotrajno olakšanje simptoma (tokom dve do četiri sedmice) u slučaju teške anksioznosti (za smirenje) koju karakterišu znojenje, drhtanje, osećaj zabrinutosti i strepnje, ubrzano lupanje srca. Ovaj poremećaj nekada prati nesanica (lek se u tom smislu koristi za spavanje) ili drugi mentalni poremećaji.

Primena leka je takodje i u relaksaciji mišića pa se koristi kod spazama (grčeva) u mišićima i u cerebralnoj paralizi (To je obolenje koja zahvata mozak i uzrokuje poremećaje u pokretima i ukočenost). Poznata je namena diazepama i kod leenja epilepsije gde se koristi se u kombinaciji sa drugim lekovima.

Diazepam se koristi i kod pacijenata koji pate od simptoma alkoholne apstinencije i za opuštanje nervoznih pacijenata pre stomatoloških intervencija.

Diazepam

Lek se sme primeniti i za decu gde pomaže u smanjivanju napetosti i razdražljivosti koje su posledica cerebralne spastičnosti . Diazepam se primenjuje i u lečenju grčeva u mišićima izazvanih tetanusom gde se primenjuje zajedno sa drugim medikamentima.

I odraslima i deci, nekada će se preporučiti diazepam pre operativnog zahvata zbog smirivanja.

Kontraindikacije

Diazepam ne smete primeniti ako ste alergični na diazepam ili druge benzodiazepine ili na bilo koju pomoćnu supstancu leka. Ove tablete ne treba da koristite ako imate osećaj nedostatka daha ili otežano disanje , u slučaju da patite od depresije ili hiperaktivnosti, ako imate fobiju ili neke druge mentalne bolesti, imate miasteniju gravis, stanje zastoja disanja tokom sna, zatim ako imate teško oštećenje jetre, porfiriju niti ako planirate trudnoću ili ste u drugom stanju.

Napomene: Tokom primene ovog leka moguć je rizik od razvoja zavisnosti, koji se povećava sa porastom doze i sa dužinom lečenja. Ako posle nekoliko nedelja primetite da Vam tablete pomažu manje nego početkom terapije, javite se lekaru. Lečenje se mora prekidati postepeno jer se mogu javiti apstinencijalni simptomi ako se terapija naglo zaustavi.

Diazepam, hrana, pića i alkohol

Nemojte piti alkohol tokom korišćenja Diazepama jer alkohol može pojačati sedativni efekat leka i učiniti da se osećate veoma pospano. Sok od grejpfruta može povećati količinu diazepama u krvi.

Diazepam u trudnoći i dojenje

Ne treba da koristite Diazepam ako ste trudni ili to planirate. U slučaju da uzimate lek u kasnijoj trudnoći ili tokom porođaja, štetnost leka se ogleda u tome što beba može imati sniženu telesnu temperaturu, biti mlitava ili imati poteškoće sa disanjem. Ako se lek koristi stalno u kasnoj trudnoći, kod bebe se može razviti apstinencijalni sindrom. Dojilje ne treba da koriste Diazepam.

Doziranje

Tablete se gutaju cele, sa vodom.

Za lečenje aksioznosti kod odraslih i za terapiju kod mentalnih zdravstvenih problema doza je 5 mg-30 mg svakog dana, u podeljenim dozama. U lečenju nesanice uzima se 5 mg-15 mg pre spavanja. U tretmanu kod cerebralne paralize ili drugih spastičnosti doza je 5 mg-60 mg svakog dana, u podeljenim dozama. Kod grčeva mišića uzima se 5 mg-15 mg svakog dana, u podeljenim dozama. Kada je reč o dodatnoj terapiji kod epilepsije, uzima se 2 mg-60 mg svakog dana, u podeljenim dozama.

Za lečenje simptoma kod alkoholne apstinencije doza je 5 mg-20 mg, a ako je potrebno doza se može ponoviti posle 2 do 4 časa. U svrhu pripreme za stomatološku intervenciju uzima se 5 mg noć pre intervencije,pa 5 mg ujutru na dan intervencije i 5 mg dva sata pre intervencije. Kod priprema za operaciju doza je 5 mg-20 mg.

Doziranje kod dece: Za lečenje napetosti i iritabilnosti kod cerebralne spastičnosti uzima se 5 mg-40 mg svakog dana, u podeljenim dozama. Ako je doktor propisao detetu lek Diazepam pre operacije, uobičajena doza u tom slučaju je 2 mg-10 mg.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Prekinite uzmanje leka i odmah se javite lekaru ako se pojavi neki od narednih simptoma: svrab kože, ospa, otok lica, usana, jezika ili grla, ili otežano disanje ili gutanje.

Neželjena dejstva leka mogu biti: pospanost, sedacija, umor, nerazgovetan govor, ošamućenost, nestabilnost ili nespretnost, gubitak koordinacije, zbunjenost, gubitak pamćenja u toku nekoliko sati nakon uzimanja leka, halucinacije, neprikladno ponašanje, problem sa koncentracijom, uznemirenost, iritabilnost, nemir, bes, uzbuđenje, emotivna otupelost, depresija sa samoubilačkim namerama, glavobolja, vrtoglavica, noćne more, nenormalne psihološke reakcije, nizak krvni pritisak, nelagodnost u stomaku, žuta prebojenost kože i beonjača, spazam mišića, drhtanje ili slabost, otežano disanje i mokrenje, veća količina pljuvačke, ginekomastija…

Cena leka je oko 200 dinara. Proizvodjač je Hemofarm, Vršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.