Dexamethason – lek protiv upala i infekcija uha i oka

0

Dexamethason sadrži dva leka za lokalnu, spoljašnju primenu. To su glukokortikoid deksametazon koji se koristi za umanjenje zapaljenjskih procesa, i antibiotik neomicin-sulfat koji stopira razvoj bakterijskih infekcija. Lekar će možda zbog efikasnosti terapije propisati dodatne preparate za inhalaciju.

Lek Dexamethason (tablete/kapi za oči i nos) se primenjuje u lečenju zapaljenja oka ili uha, kada je indikovan rizik od bakterijske infekcije.

Bistar, skoro bezbojan rastvor dostupan je u bočici sa 5 ml rastvora i kesicom sa polietilenskom kapaljkom.

Delovanje leka i primena

Ove kapi smanjuju i ublažavaju simptome zapaljenskog procesa i sprečavaju napredovanje bakterijske infekcije. Lek se primenjuje u oko za kratkotrajnu terapiju zapaljenjskih stanja oka u slučaju da paralelno ima rizika od bakterijske infekcije, nakon što se isključi postojanja virusnog i gljivičnog oboljenja. Za primenu u uho koristi se za lečenje zapaljenja spoljašnjeg ušnog kanala kada postoji rizik od bakterijske infekcije.

Dexamethason

Kontraindikacije

Ne uzimajte Dexametason ako ste preosetljivi na neki od sastojaka leka, imate virusnu, tuberkuloznu ili gnojnu bakterijsku infekciju oka, ili gljivičnu infekciju oka ili uha. Primena je takodje kontraindikovana ako postoji glaukom ili herpetični keratitis. Nemojte koristiti ovaj lek u slučaju perforacije bubne opne. Lek se ne treba koristiti duže od nedelju dana ako nema kliničkog poboljšanja, pošto produženo korišćenje može da izazove asimptomatsko napredovanje infekcije uzbog efekta steroida da prikriju znakove infekcije.

Dexamethason i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Produžena primena takođe može da bude uzrok senzibilizacije na koži i rast broja neosetljivih mikroorganizama. Moguća je pojava ukrštene preosetljivosti sa drugim aminoglikozidnim antibioticima. Produžena upotreba leka može da dovede do adrenalne supresije kod beba.

Oprez pri primeni neophodan je i u primeni leka kod pacijenata koji imaju glaukomom otvorenog ugla, šećernu bolest i kratkovidost koja je veća od 5 dioptrija, jer postoji mogućnosti nastanka povišenog očnog pritiska.

Lek u trudnoći i dojenje

Primena leka u trudnoći ima mali rizik za oštećenje uha, rascep nepca ili zastoj u rastu ploda. Lek ne se koristi za vreme trudnoće i u periodu dojenja, osim ukoliko lekar smatra da je lek zaista neophodan.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Lek može da izazove prolazno zamagljenje vida ako ukapavate kapi u oči. U tom slučaju ne treba upravljati motornim vozilom i rukovati mašinama.

Lek sadrži benzalkonijum-hlorid koji može biti iritantan za oči pa izbegavajte kontakt kapi sa mekim kontaktnim sočivima.

Doziranje i način korišćenja

Operite ruke pre upotrebe kapi. Skinite zatvarač sa bočice, izmite kapaljku i stavite je na bočicu. Pre primene skinite poklopac sa vrha kapaljke , a nakon primene vratite poklopac na vrh kapaljke. Ne dodirujte bilo koju površinu (uključujući oko ili uho) kapaljkom. Lek se stavlja u oko ili uho.

Primena u oko – Jednu do dve kapi treba ukapati u obolelo oko, do šest puta dnevno.

Najpre treba da zabacite glavu unazad a onda nežno povucite donji kapak naniže i ukapajte kapi u prostor između kapka i oka. Posle toga trepnite par puta da bi se kapi ravnomerno rasporedile. Ponovite proeduru i za drugo oko ako je neophodno.

Ako ih korstite kontakna sočiva pre upotrebe kapi skinite ih i pričekajte minimum 15 minuta pre njihovog ponovnog stavljanja.

Primena u uši: Dve do tri kapi treba ukapati u ušni kanal, tri do četiri puta na dan. Najpre okrenite glavu u stranu pa ukapajte kapi u ušni kanal. Zadržite glavu u tom položaju minut dva minuta da bi kapi lepo prodrle. Uradite isto i za drugo uho ako je neophodno.

Terapija se sprovodi u najmanjoj efektivnoj dozi, tokom najkraćeg mogućeg vremena.

Ako ste stavili više kapi nego što bi trebalo, odmah se javite lekaru.

Nikada nemojte koristiti dvostruku dozu da nadoknadite to što ste preskočili da uzmete kapi.

Posle produžene terapije primenu kapi treba postepeno prekidati kako biste izbegli vraćanje simptoma i znakova bolesti.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Mogu se javiti reakcije preosetljivosti – iritacija, crvenilo, peckanje i upala kože, ulceracije prednjeg dela oka… Obavestite lekara ako se javi bol u oku ili imate zamagljen vid ili povišen pritisak u oku.

Cena leka je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.