Detrusitol – za lečenje simptoma hiperaktivne bešike

0

Detrusitol je lek koji se primenjuje za lečenje simptoma nestabilne funkcije mokraćne bešike. Sindrom hiperaktivne bešikeima naredne simptome: Ne možete da zadržite mokraću, imate potrebu za brzim odlaskom u toalet bez prethodnog upozorenja i imate čestu potrebu da idete u toalet.

Kontraindikacije

Detrusitol tablete ne treba da primenjujete ako ste alergični na tolterodin ili neki drugi sastojak leka, zatim ako imate zastoj u oticanju urina iz bešike, neregulisani glaukom zatvorenog ugla, ako patite od miastenije gravis, ako imate težak ulcerozni kolitis ili toksični megakolon.

Primena leka se ne preporučuje kod dece.

Pažnja je neophodna pri primeni leka ako imate otežano mokrenje i tanak mlaz urina, otežano varenje, boljenje želua, bubrega, jetre, zatim neurološki poremećaj koji utiče na krvni pritisak, creva ili seksualnu funkciju.

Detrusitol lek

Konsultujte se sa lekarom pre primene ovog leka ako imate želudačnu kilu, ako ste ranije imali usporene pokrete creva ili imate težak oblik zatvora, ukoliko imate oboljenje srca kao što je nenormalan zapis srčanog rada, usporeni rad srca, slabost srčanog mišića, aritmiju, poremećaj elektrolita…

Nije preporučljiva primena leka sa nekim antibioticima, lekovima protiv gljivičnih infekcija, sa lekovima za lečenje HIV infekcije, sa lekovima koji se koriste za terapiju nepravilnog rada srca…pa je potrebno da se oko paralelne primene konsultujete sa lekarom.

DETRUSITOL u trudnoći i dojenje

Ne treba da koristite lek DETRUSITOL ako ste trudni. Nije poznato da li se ovaj lek izlučuje u majčino mleko pa se tokom terapije ne preporučuje dojenje.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

DETRUSITOL može da bude uzrok vrtoglavice, zamora a može uticati i na vid, pa u tom slučaju, nemojte upravljati mašinama i vozilima.

Ako se javi otok lica, jezika ili ždrela, otežano gutanje, koprivnjača i otežano disanje, bol u grudima, svrab, osip, koprivnjača, odmah se javite lekaru.

Veoma česta neželjena dejstva su suvoća usta i glavobolja. Česta neželjena dejstva su bronhitis, vrtoglavica, pospanost, trnci i žmarci u prstima na rukama i nogama, suvoća očiju, zamagljen vid, osećaj lupanja srca, dispepsija, zatvor, bol u stomaku, prekomerne količine vazduha ili gasovi u želucu ili crevima, povraćanje, suva koža, bolno ili otežano mokrenje, nemogućnost pražnjenja bešike, zamor, bol u grudima, prekomerno nakupljanje tečnosti u organizmu i proliv.

Povremena neželjena dejstva su alergijske reakcije, nervosa, ubrzan rad srca, srčana slabost, nepravilan srčani ritam i gorušica.

Ostale prijavljene reakcije su zbunjenost, halucinacije, angioedem sa crvenilom kože i dezorjentisanost.

Doziranje leka Detrusitol

Uvek uzimajte lek na način koji je odredio Vaš lekar. Uobičajena doza je jedna tableta od 2 mg dva puta dnevno osim kod pacijenata koji imaju oboljenje bubrega ili jetre ili kod kojih su se javila neprijatna neželjena dejstva. Tada lekar može smanjiti dozu na jednu tabletu od dva puta na dan.

Tablete se gutaju cele.

Lekar će odrediti koliko dugo treba da uzimate lek. Ako nema efekta leenja, obratite se lekaru za savet. Ako ste uzeli veću dozu leka nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa lekarom, a ako lek niste uzeli na vreme, uzmite dozu čim se setite, osim ukoliko je uskoro vreme za narednu dozu. U tom slučaju preskočite zaboravljenu dozu i nastavite sa uobičajenim rasporedom. Nikada ne uzimajte duplu dozu!

Cena leka je oko 1300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.