Detralex – lek za vene i limfne sudove

0

DETRALEX, film tablete, sadrže diosmin i hesperidin kao aktivne supstance. Ovaj lek se koristi za terapiju bolesti vena i limfnih sudova.

Ovaj lek za vene deluje na zid kapilara smanjujući brzinu kapilarne filtracije tečnosti i propustljivosti za proteine kao i na limfne sudove. Na taj način se smanjuju edemi i druge tegobe (npr.teške noge, bol …).

DETRALEX kapsule, odnosno tablete se koriste i za hemoroide jer se osim kod prisutnih tegoba hronične venske insuficijencije, koriste uspešno i kod terapije akutnog hemoroidalnog sindroma.

Kontraindikacije za primenu leka Detralex

Kod pacijenata sa akutnim hemoroidalnim sindromom, davanje ovog leka nije zamena za poseban tretman drugih analnih poremećaja. Terapija treba kratko da traje. Ako se simptomi ne povuku ubrzo, tretman treba ponovo razmotriti i možda ga zameniti adekvatnijim.

Kada uzimate lek Detralex, posebno vodite računa o tome da, ako se simptomi akutnog hemoroidalnog poremećaja (bol, svrab, pečenje u predelu anusa, naročito prilikom defekacije) ne povuku za 7 dana, obratite se lekaru ili farmaceutu. Kada je reč o simptomima poremećaja venske cirkulacije, imajte na umu da se ovom terapijom postižu najbolji rezultati u kombinaciji sa zdravim životnim navikama i pravilnom higijenom. Izbegavajte, tokom primene ovog leka, izlaganje suncu, toploti, produženo stajanje i gojenje, kao i nošenje čarapa za pospešivanje cirkulacije i duge šetnje.

Detralex lek

Detralex u trudnoći i dojenje

Nema dovoljno iskustva sa primenom ovog leka u trudnoći, pa se njegova primena ne preporučuje kod žena u drugom stanju. Isto važi i za dojenje. Eksperimenti na životinjama nisu pokazali da postoje posebni efekti ali usled nedovoljno dokaza, lek se ne preporučuje kod dojilja.

Doziranje leka Detralex

Vaš lekar će odrediti diziranje i trajanje terapije. Ne uzimajte ovaj lek na svoju ruku i ne prekidajte lečenje bez konsultovanja sa lekarom. Uobičajeno doziranje ovog leka, ako lekar nije drugačije odredio:

Terapija hronične venske insuficijencije: Jedna tableta dva puta na dan – jedna u podne, druga- uveče.

Terapija akutnog hemoroidalnog sindroma: Dve tablete tri puta dnevno prva četri dana, zatim dve tablete dva puta dnevno narednaa tri dana.

U slučaju daste uzeli veću dozu leka DETRALEX ® nego što je trebalo, razgovarajte odmah sa Vašim lekarom ili farmaceutom! Ako ste zaboravili da uzmete lek u odredjeno vreme, ne uzimajte duplu dozu da je nadomestite. Uzmite Vašu dozu im se setite, osim ako vreme za narednu tabletu nije blizu. Tada je preskočite, a zatim tarapiju nastavite uobičajenim tempom.

Primena drugih lekova

Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta.

Uzimanje leka Detralex sa hranom ili pićima

Preporučuje se uzimanje leka Detralex uz obrok

Moguće nuspojave

Kao i svi lekovi, tako i primena detraleksa može uzrokovati neke neželjene nuspojave. Uglavnom su od neželjenih efekata prijavljeni slučajevi blagih gastrointestinalnih i neurovegetativnih poremećaja kao i raš, pruritus i urtikarija.

DETRALEX 500 mg, se može naći u pakovanju od 30 ili 60 film tableta. Proizvodjač leka je francuska farmaceutska kompanija Les Laboratoires Servier Industrie.

Lek treba čuvati na temperaturi do 30º, van domašaja dece. Lek Detralex se može izdavati samo uz lekarski recept.

Cena Detraleksa je oko 1 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.