Desloratadin – lek protiv alergija

0

Desloratadin je lek indikovan za ublažavanje simptoma koji su povezani sa: alergijskim rinitisom i urtikarijom. Lek ublažava simptome alergijskog rinitisa (to je stanje koje karakteriše upala nosnih puteva izazvana alergijom, kao što su polenska groznica i alergija na grinje). Simptomi uključuju: kijanje, svrab ili curenje iz nosa, svrab nepca i crvenilo, svrab i suzenje očiju. Desloratadin se takođe koristi za ubalžavanje simptoma povezanih sa urtikarijom kao što su koprivnjača i svrab kože.

Doziranje leka Desloratadin

Uvek koristite ovaj leka na način koji je odredio Vaš lekar. Odrasli i adolescenti (uzrasta 12 godina i stariji) treba da uzimaju jednu tabletu jednom dnevno, bez obzira na jelo, ako se leče simptomi uzrokovani alergijskim rinitisom i ako treba ublažiti simptome izazvane pojavom urtikarije. Lek se može uzeti in a prazan želudac. Dužinu lečenja odredjuje lekar.

Desloratadin

Za intermitentni alergijski rinitis pacijent se leči u skladu sa procenom pacijentove istorije bolesti, a terapija se prekida nakon povlačenja simptoma. Terapija se ponavlja ako se simptomi opet jave.

U perzistentnom alergijskom rinitisu terapija se preporučuje u periodu izlaganja alergenu. Kod pacijenata sa alergijskim rinitisom, ovaj lek je bio efikasan u olakšavanju narednih simptoma: kijanje, svrab i curenje iz nosa, kao i svrab, suzenje i crvenilo oka, i svrab nepca. Desloratadin je efikasno kontrolisao ove simptome tokom celog dana. To znači da će pacijent moći da nesmetano obavlja svakodnevne aktivnosti i da će moći normalno da spava.

Kontraindikacije (Kada ne smete koristiti Desloratadin)

Nemojte koristiti tablete Desloratadin ako ste preosetljivi na aktivnu supstancu, na bilo koju od pomoćnih supstanci, ili preosetljivost na loratadin.

Lek se ne preporučuke osobama mladjim od 12 godina jer efikasnost i bezbednost desloratadina kod dece tog uzrasta nije utvrđena.

Ako imate tešku bubrežnu insuficijencije,lek treba upotrebljavati sa oprezom.

Takodje, pacijenti sa retkim naslednim poremećajima nepodnošenja galaktoze, Lapp-ovog deficita laktaze ili glukozogalaktozne malapsorpcije ne treba da primenjuju ovaj lek.

Lek u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili to planirate, morate se konsultovati sa lekarom oko primene bilo kog leka.

Pošto bezbednost primene leka tokom drugog stanja nije utvrđena, ne preporučuje upotreba desloratadina tokom trudnoće.

Desloratadin se izlučuje u majčino mleko, pa se takodje ne preporučuje da dojilje koriste ovaj lek.

Neželjena dejstva – nuspojave

Kao is vi lekovi, tako i Disloratadin može izazvati neke neželjene efekte tokom terapije. Oni se ipak neće javiti kod svih pacijenata koji ovaj lek koriste.

Najčešća neželjena dejstva su slabost, suva usta i glavobolja. Druge neželjene reakcije su: halucinacije, pospanost, vrtoglavica, epileptički napadi, tahikardija, palpitacije, tahikardija, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, dispepsija, proliv, povišeni bilirubin, hepatitis, povišeni nivoi jetre, mijalgija i reakcije preosetjivosti.

U kliničkim ispitivanjima, pri preporučenoj dozi od 5 mg dnevno, učestalost pojave pospanosti nije bila veća u odnosu na placebo.Desloratadin, primenjen u dnevnoj dozi od 7.5 mg, nije uticao na psihomotorne sposobnosti pacijenata.

Cena leka je oko 400 dinara. Lek je dostupan u pakovanju sa 10 i sa 30 tableta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.