Dermodrin – mast protiv svraba i kožnih alergija

0

Dermodrin (mast, krem) se koristi za lečenje svraba, lokalnih bolova i reakcija preosetljivosti na koži u slučaju: alergije, reakcije senzibilizacije izražene u obliku urtikarije, svraba i ekcema, kod uboda i ujeda insekata, za svrab na ivicama rane i ekskorijacija, kod manjih opekotina, opekotina od sunca i kod polimorfnih fotodermatoza (alergija na sunce).

Doziranje i primena

U zavisnosti od površine kože koja se leči, količina Dermodrin krema može biti veličine trešnje ili oraha (od jenog do tri grama).

Odrasli i adolescent treba da 3 do 4 puta dnevno primene po 5 do 15 cm krema. Najveća dnevna doza od 300 mg difenhidramina se ne sme prekoračiti, a to je 15 g krema.

Kod dece starosti od šest do 12 godina mast se primenjuje 3 do 4 puta dnevno i to po 8-10 cm krema. Maksimalna dnevna doza je 150mg odnosno – 41 cm krema). Deca starosto od 2 do 6 godina mast koriste 2 do tri puta dnevno u količini od oko 3cm krema. Maksimalna dnevna doza je 37 mg odnosno 10 cm krema

Dermodrin mast

Kod starijih pacijenata i onih sa oštećenjem funkcije jetre i/ili bubrega, doziranje će biti u skladu sa težinom kliničke slike

Trajanje terapije zavisi od težine i rasprostranjenosti oboljenja i to odredjuje Vaš lekar.

Ako je mast neophodno koristiti u dužem vremenskom periodu, o tome obavezno treba konsultovati lekara.

Kontraindikacije

Mast ne treba da se koristi kod beba i dee koja su mladja od 2 godine.

Lek ne treba da koriste osobe koje su preosetljive na difenhidramin, na druge antihistaminike ili na neki drugi sastojak preparata.

Dermodrin krem se ne sme aplikovati na otvorene rane ili na sluzokožu, kao ni na velike površine oštećene kože, poseno kod osoba sa venskim varikozitetima, malim boginjama i plikovima po koži.

Napomene: Lek ne sme doći u kontakt sa očima. Pošto postoji mogućnost fotosenzibilizacije, delove kože koje lečite Dermodrin kremom nemojte izlagati sunčevoj svetlosti.

Dermodrin mast u trudnoći i dojenje

Dermodrin krem se ne sme koristiti tokom prva tri meseca trudnoće, pošto je studija na ograničenom broju trudnica koje su je koristile u prvom trimestru, pokazala veći rizik od nastanka rascepa nepca. Studije radjene na životinjama dokazale su reproduktivnu toksičnost leka.

S druge strane, studije radjene na ograničenom broju trudnica nisu pokazale neželjena dejstva difenhidramina niti na same trudnice, niti na fetus ni novorođenčad.

Od četvrtog meseca trudnoće, pa do kraja drugog stanja, izbegavajte korišćenje Dermodrin krema na velike površine kože, naročito na inficiranim delovima ili na oštećenoj koži.

Dermodrin krem se ne sme koristiti u periodu dojenja, jer se aktivni sastojak leka izlučuje u majčino mleko.

Neželjena dejstva

Dermodrin krem se uglavnom dobro podnosi ali se pri njegovoj primeni mogu javiti sledeća neželjena dejstva: alergijske reakcije na koži, kontaktni dermatitis sa crvenilom, svrabom, malim plikovima, otocima na koži. U retkim slučajevima, posle primene velike količine leka sa kože, mogu se javiti: reakcije preosetljivosti, suva usta, zamor, otežano mokrenje i, naročito kod dece, stanja agitacije i uznemirenosti kao što su jako izražen nemir, anksioznost ili grčevi mišića.

Toksične reakcije se javljaju tek pri koncentracijama difenhidramina u plazmi većim od 600 ng/ml.

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.