Demetrin – lek za anksioznost

0

Demetrin tablete proizvodi “ HEMOFARM AD” Vršac. Ovaj lek kao aktivnu komponentu sadrži prazepam pa tako spada u grupu lekova – psiholeptika, anksiolitika. Demetrin se izdaje isključivo uz lekarski recept. Pod drugim imenom, aktivna supstanca ovog leka se nalazi i u nekim rastvorima, pa je tako dostupan i u vodu kapi za oralnu primenu.

Dejstvo demetrina koristi se u terapiji sledećih stanja: anksioznost, nemir, napetost, fobije i pojačana razdražljivost, zatim kod psihoneurotskih smetnji ali i kao deo terapije u lečenju hroničnog alkoholizma.

Doziranje Demetrina

Lekar će odrediti tok terapije i doziranje u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog problema. Uobičajene su sledeće doze:

Odrasli treba da uzimaju jednu do 3 tablete od po 10mg ili 20mg. Kompletna doza se može uzeti i uveče, pre spavanja. Makdimalna dnevna doza Demetrina je 60mg.

Deca starosti od 5 do 12 godina treba da uzimaju 2 do 3 puta po 5 mg leka.

Demetrin lek

Kontraindikacije

Nemojte korisititi Demetrin ako ste alergični (preosetljivi) na prazepam ili bilo koji drugi sastojak leka, ako ste ranije imali alergijske reakcije na druge benzodiazepine, ako imate glaukom, slabost mišića, ako imate ozbiljnih teškoća sa disanjem, zatim sindrom kratkog prestanka disanja tokom spavanja i u slučaju da patite od teškog oboljenja jetre. Demetrin ne treba da koriste deca ispod 6 godina starosti.

Mere opreza

Ako ste stariji ili ste fizički oslabljeni, možete razviti blagu pospanost i / ili smanjenu koncentraciju i pažnju tokom primene ovog leka. U tom slučaju, lekar će Vam verovatno umanjiti dozu. Umanjene doze su moguće i ako patite od nekih nespecifičnih teškoća sa disanjem, ako ste adolescent (12 do 17 godina), ako imate problema sa jetrom i bubrezima.

Zavisnost

Benzodiazepini mogu dovesti do zavisnosti, a rizik se povećava sa većim dozama i dužim trajanjem terapije ovim lekom. Zavisnost će se lakše razviti kod osoba koji su zavisni od alkohola ili drugih supstanci.

U slučaju zavisnosti, nagli prekid tretmana može dovesti do simptoma odvikavanja: glavobolja, bol u mišićima, ekstremna anksioznost, napetost, konfuzija i razdražljivost. U težim slučajevima se mogu pojaviti: derealizacije (kada stvari izgledaju čudno), depersonalizacije (kada je izmenjena percepcija sebe), hiperakuzija (kada niste u stanju da tolerišete svakodnevne zvuke), ukočenost i peckanje u rukama i stopalima, preosetljivost na svetlo, zvuk i fizičke kontakte, halucinacije…

Najbolje je odrediti minimalne doze leka koje daju rezultate u što kraćem roku. Lečenje ne bi trebalo da traje duže od 8 do 12 nedelja, uključujući i fazu prestanka lečenja.

Napomena: Ovaj lek može dovesti do kratkoročnog gubitka pamćenja, koje se obično javlja u roku od nekoliko sati nakon što ste uzeli lek.

Demetrin i drugi lekovi

Prazepam, odnosno Demetrin ne treba da se koristi zajedno sa drugim lekovima koji mogu da smanje aktivnost mozga, npr:

 • narkotici
 • anestetici
 • antikonvulzanti
 • sedativi antihistaminici
 • barbiturati
 • antidepresivi
 • antipsihotici
 • inhibitori monoamino oksidaze
 • hipnotici
 • anksiolitici / sedativi
 • lekovi protiv bolova

Efekat Demetrina može da se poveća ukoliko se koristi zajedno sa oralnim kontraceptivima, dok na primer Teofilin (lek za astmu) umanjuje efekat Demetrina.

Korišćenje Demetrina , hrana, piće i alkohol

Nemojte piti alkohol tokom lečenja Demetrinom jer sedativni efekat leka može biti povećan, što može uticati na vašu sposobnost da upravljate motornim vozilom i mašinama.

Demetrin u trudnoći i dojenje

Ne treba da pijete Demetrin ako ste trudni ili mislite da možete biti trudni. Obavestite svog lekara ako dojite jer dojilje ne smeju koristiti ovaj lek.

Neželjeni efekti

Moguće i češće nuspojave su:

 • pospanost i / ili smanjenja sposobnost koncentracije
 • amnezija (gubitak pamćenja)
 • smanjena funkcija i tonus mišića
 • sporiji refleksi.

Cena Demetrina je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.