Defrinol forte – lek protiv prehlade

0

DEFRINOL forte ( film tablete ) je lek koji kao aktivne materije sadrži pseudoefedrin i ibuprofen.

Primena

Defrinol forte se koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripa, uključujući kongestiju nosa i sinusa – to je lek za sinuse, za prehladu i visoku temperaturu.

Doziranje

Odrasli deca starija od 12 godina piju jednu film tabletu na svakih 6-8 sati. Maksimalna doza je 4 tablete dnevno. Defrinol forte se sme primenjivati najduže 5 dana u kontinuitetu.

Kontraindikacije

Ovaj lek se ne koristi kod dece mlađe od 12 godina.

Nemojte koristiti Defrinol forte kapsule ako ste preosetljivi na ibuprofen, pseudoefedrin ili pomoćne supstance u sastavu leka. Lek se ne koristi u slučaju preosetljivosti kao što su astma, rinits, angioedem il urtikarija u odgovoru na aspirin ili druge slične lekove.

Defrinol forte lek

Ne koristite Defrinol forte ako ste ranije imali ili imate aktivni peptički ulkus, ako imate gastrointestinalno krvarenja il perforaciju u anamnezi, a koji su povezani sa prethodnom primenom sličnih lekova.

Ne preporučuje se primena ovog leka ako patite od glaukoma zatvorenog ugla, dijabetesa, uvećanja prostate il hipertireoidizma, zatim ako patite od insuficijencija bubrega, jetre ili srca, ako imate probleme sa cirkulacijom, hipertenziju, ishemijsku bolest srca. Pacijenti koji su na terapiji tricikličnim antidepresivima i pacijenti koji primaju inhibitore monoaminoksidaze ili su ih uzimali u poslednje dve sedmice, ne treba da koriste DEFRINOL forte.

Defrinol forte i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Defrinol forte u trudnoći i dojenje

Defrinol forte ne smeju da uzimaju trudnice, posebno u poslednjem trimestru trudnoće, jer ovaj lek može da utiče na nepravilan razvoj fetusa. Pseudoefedrin i, u manjem stepenu, ibuprofen prelaze u mleko, pa primena nije preporučljiva tokom perioda dojenja.

Mere opreza

Najbolje je koristiti minimalnu efektivnu dozu leka jer se tako neželjena dejstva mogu se umanjiti.

Oprez je potreban kod starijih pacijenata i kod osoba sa oboljenjem bubrega, srca i jetre, jer je moguće pogoršanje funkcije bubrega, ali i jača osetljivost na lek tokom duže terapije.

Oprez je potreban i kod pacijenata koji su patili od upale creva i kod osoba sa sa oboljenjem gastrointestinalnog trakta. Ovaj lek može uticati na funkciju trombocita, pa ga treba s oprezom propisivati pacijentima sa hemoragijskom dijatezom.

Pacijenti sa astmom treba da konsultuju lekara pre upotrebe, jer bronhospazam može da se pogorša.

Postoje podaci da lekovi koji inhibišu cikloksigenazu, odnosno sintezu prostaglandina, mogu da utiču na ovulaciju, pa samim tim ina plodnost žene. Ovaj efekat prestaje nakon prekida terapije.

Kod pacijenata sa nekim autoimunim poremećajima primećeni su tokom primene ovog leka retki slučajevi pojave simptoma aseptičkog meningitsa: ukočenost vrata, glavobolja, mučnina, povraćanje, groznica il dezorijentacija.

Ibuprofen, kao jedna od aktivnih materija u leku, u visokim dozama (240 mg) i pri dugotrajnoj primeni može biti povezan sa malim povećanjem rizika od infarkta miokarda i moždanog udara.

Defrinol forte i drugi lekovi

Nije bezbedno uzimati ovaj lek u kombinacij sa varfarinom il heparinom. Defrinol može smanjiti dejstvo antihipertenzivnih lekova i diuretika, a diuretici mogu da povećaju rizik od toksičnosti leka.

Paralelna primena kardiotoničnih glikozida i Defrinolamože pogoršati srčanu insuficijenciju. Istovremena primena sa kortikosteroidima povećava rizik od nastanka gastrointestinalnog krvarenja.

Gvanetidin, može da smanji dejstvo pseudoefedrina, i obrnuto. Neki antidepresivi mogu da smanje ili pojačaju dejstvo pseudoefedrina. Pseudoefedrin može da poveća mogućnost nastanka aritmija kod pacijenata koji uzimaju digitalis, hinidin i triciklične antidepresive.

Postoji povećan rizik od hematoma kod HIV pozitivnih pacijenata sa hemofiljom koji u isto vreme primaju zidovudin ibuprofen.

Prema nekim podacima, lekovi tipa defrinol, mogu povećati rizik od konvulzija ako se paralelno s njim primenjuje hinolonski antibiotik.

Neželjena dejstva

Mogući gastrointestinalni poremećaji su abdominalni bol, nauzeja i dispepsija. Retko mogu da nastanu peptički ulkus, perforacija il gastrointestinalno krvarenje. Od poremećaja krvnog sistema kao nuspojava se može javiti trombocitopenija, a od bubrežnih poremećaja – papilarna nekroza. Mogu da se jave i reakcije preosetljivosti: kožni osipi, astma, bronhospazam, dermatoza…

Ostala neželjena dejstva su insomnija, vrtoglavica, ekscitabilnost, anoreksija, anksioznost, tremor, palpitacije…

U većini slučajeva, unošenje većih doza ibuprofena izaziva samo mučninu, povraćanje, bol i ređe dijareju, nemir, razdražljivost, preznojavanje, nesanicu, proširene zenice, zamućenje vida, iluzije i halucinacije… U slučaju predoziranja, obavezno se javite lekaru.

Cena leka Defrinol forte je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.