Daktanol – mast protiv gljivica

1

DAKTANOL® je oralni gel (mast, krema) koji sadrži 2 odsto mikonazola.

Dejstvo: Mikonazol efikasno deluje protiv infekcija koje su izazvale gljivice, i neke bakterije koje su osetljive na mikonazol.

Primena ovog leka je raširena u terapiji i prevenciji gljivičnih infekcija usne duplje (grlo, jednjak, ždrelo) i digestivnog trakta (organi za varenje-želudac, creva), kao i sa njima udruženih infekcija izazvanih bakterijama.

Ovaj preparat deluje na gljivice tako što ih uništava il zaustavlja njihovo dalje razmnožavanje. Mikonazol onemogućava stvaranje ergosterola i menja komponente ćelijske membrane što dovodi do smrti ćelije gljivice. Lek deluje i na streptokoke i stafilokoke, koje su pokazale osetljivost na mikonazol.

U vidu vaginaleta , mikonazol se nalazi u okviru leka Ginodaktanol, čija primena omogućava borbu sa gljivičnim napadima u genitalnom području. Vaginalete je najbolje koristiti izmedju ciklusa a ne tokom menstruacije.

Daktanol gel

Kontraindikacije

Lek DAKTANOL® ne smete koristiti ako ste ranije imali alergijsku reakciju na ovaj oralni gel, mikonazol il bilo koji drugi sastojak preparata. Ne smete koristiti Daktanol ako bolujete od oštećenja jetre.

Lek nije namenjen bebama starosti do 6 meseci jer kod njih nije u potpunosti razvijen refleks gutanja.

DAKTANOL gel takođe ne smete koristi ako korisitite neki od sledećih lekova:

  • antihistaminici,
  • lekovi za digestivne tegobe,
  • lekovi koji snižavaju nivo holesterola,
  • lekovi za smirenje
  • lekovi za psihičke poremećaje,
  • neki lekovi za migrenu.

Posebno vodite računa ako koristite lekove protiv zgrušavanja krvi i ako uzimate oralne antidijabetike.

Ako bolujete od porfirije, izbegavajte primenu ovog leka.

Oprez! Daktanol oralni gel je lepljiv i zadržava se dugo u ustima. Zato je važan veliki oprez kada ovaj gel primenjujete kod male dece. Može doći do zapadanja leka duboko u grlo, zatvaranja grkljana i gušenja. Zato svaku dozu gela podelite u manje porcije – nikad ne stavljajte celu dozu gela detetu u usta odjednom, stavljajte gel samo na inficirana mesta u ustima , u prednjem delu ista, a ne duboko u grlo.

Daktanol, hrana, piće i alkohol

Hrana ipiće nemaju uticaja na delovanje DAKTANOL oralnog gela.

DAKTANOL u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, obavestite svog lekara. Ne preporučuje se primena DAKTANOL oralnog gela u trudnoći ili tokom dojenja, ukoliko nije neophodno, što će proceniti lekar.

Upotreba

Nanosite ovaj gel nakon jela.

Doziranje je 15 mg po kilogramu telesne težine dnevno (0,625 ml/kg/dnevno).

Odrasli uzimaju jednu do dve kafene kašike četiri puta dnevno. Kod infekcije usta i grla gel treba zadržati u ustima što je moguće duže, pa tek onda progutajte.

Lokalizovana promena (za fleke, herpes, ekcem): malu količinu gela stavite na zahvaćeni predeo čistim prstom, četiri puta dnevno. Kod kandidijaze, gelom premažite zubnu protezu i ostavite preko noći. Ujutru protezu operite vodom i nameste je nakon jutarnje primene gela.

Način nanošenja kod dece je isti kao i kod odraslih. Za decu se preporučuju sledeće doze:

Deca uzrasta od 6 meseci do 2 godine: četvrtina kafene kašik – četiri puta dnevno.

Deca starosti od 2 do 6 godina: 5 ml gela dva puta dnevno.

Deca starija od 6 godina: 5 ml gela – četiri puta dnevno.

Lečenje treba nastaviti najmanje još 48 sati nakon poboljšanja.

Moguća neželjena dejstva

U retkim slučajevima mogu se javiti neke nuspojave:

Digestivne tegobe u vidu mučnine i povraćanja, proliv, povraćanje (tada je poželjno prekinuti terapiju). Retko su prijavljeni hepatitis, svrab, crvenilo, alergijske reakcije. Ako se Vama ilu Vašem detetu pojavi otok lica, usana, jezika il grla uz svrab po celom telu i poteškoćama prilkom disanja, ODMAH prekinite korišćenje leka i javite se lekaru.

Cena daktanola je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. krsanin dragan on

    u kojoj se apoteci ili bilo gde u Beogradu moze kupiti daktakor protiv gljivica