Brufen – lek protiv bolova i povišene temperature

0

Brufen je je nesteroidni protivpalni lek koji ublažava bol i smanjuje upale. Brufen tablete namenjene su lečenju: reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa, osteoartritisa i drugih nereumatoidnih artropatija, zatim kod vanzglobnih reumatskih bolesti (burzitis, kapsulitis, tendosinovitis, tendinitis, bol u donjem delu leđa), kod ozleda mekih tkiva, protiv bolova kod uganuća i nategnuća, upale mišića, kod blagih do srednje jakih bolova različitog porekla: menstrualni bolovi (ali samo u konslultaciji sa lekarom) kod zubobolje i postoperativne boli, dismenoreje, za glavobolju i migrenu, mamurluk... Njegovo dejstvo koje ublažava upale, omogućava da se koristi za temperaturu, posebno kod mladje populacije kao sirup za decu.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Brufen ako ste ranijeimali alergijsku reakciju na brzufen, na neki od pomoćnih sastojaka leka ili na neki drugi nesteroidni protivpalni lek (npr. Aspirin), zatim ako imate ili ste imali čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ako ste nekada imali krvarenje iz probavnog sistema i imate sklonost ka krvarenju i u slučaju da bolujete od težih srčanih bolesti.

Brufen lek

Oprez pri primeni Brufena je potreban ako imate poremećaj rada jetre, bubrega ili srca, ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, imate bronhijalnu astmu ili drugu alergijsku bolest.

Oprezno primenjujte Brufen i u slučaju da uzimate acetilsalicilatnu kiselinu u dnevnim dozama većim od 75 mg ili neki drugi lek protiv bolova.

Oprez je potreban i ako ste imali srčani ili moždani udar, imate tešku bolest srca, povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, povišen nivo holesterola u krvi ili pušite. Rizik od srčanog ili moždanog udara može biti povećan ako uzimate velike količine Brufena u dužem vremenskom periodu. Najbolje je uzimati najmanju količinu leka u što kraćem vremenskom periodu. Oprezno sa Brufenom i u slučaju da imate bolest vezivnog tkiva ali i ako ste stariji od 65 godina jer kod starijih pacijenata postoji veća mogućnost za nuspojave.

Brufen tablete sadrže neke pomoćne materije, pa ako ste alergični na neke od njih, posavetujte se sa lekarom.

Brufen tokom dojenja i u trudnoći

Ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, kao i posle porodjaja, pre upotrebe Brufena, posavetujte se sa lekarom. Brufen spada u lekove koji mogu dovesti do prolaznog smanjenja plodnosti kod žena ali taj učinak nestaje sa prestankom uzimanja Barufena.

Ipak, ako imate problema sa začećem, obratite se lekaru pre uzimanja ovog leka.

Brufen i drugi lekovi

Obavestite lekara ako uzimate neke lekove ili ste ih nedavno uzimali, računajući i one koje ste nabavili bez recepta, naročito ako koristite druge lekove za ublažavanje bolova i snižavanje povišene telesne temperature.

Takodje, recite Vašem lekaru ako uzimate i antihipertenzive, diuretike, antikoagulanse ili antitrombotike, glikozide digitalisa, kolestiramin, kortikosteroide, sulfonilureju, fenitoin, litijum, lekove za lečenje depresije, metotreksat, ciklosporin ili takrolimus, mifepriston, zidovudin, kinolonski antibiotik ili aminoglikozid, vorikonazol ili flukonazol i biljne preparate na bazi Ginko Bilobe.

Uzimanje hrane i pića sa Brufen tabletama

Brufen možete uzimati sa hranom ili posle jela sa dosta tečnosti, kako biste sprečili probavne smetnje. Ne preporučuju se u kombinaciji Brufen i alkohol.

Upravljanje vozilima i mašinama

Neželjena dejstva poput omaglice, umora, pospanosti i poremećaja vida, moguće su posle primene leka, pa u tom slučaju nemojte voziti ili upravljati mašinama.

Doziranje

Uzimajte Brufen onako kako Vam je lekar to propisao.

Uobičajene doze kod odraslih:

Kod reumatskih bolesti: 1200-2400 mg na dan u 3 ili 4 jednake doze.

Kod blage do umerene boli: 400 mg na 4-6 sati.

Kod dismenoreje: 400 mg nasvaka 4 sata.

Maksimalna dnevna doza leka kod odraslih je 2400 mg.

Doziranje kod dece

Preporučena dnevna doza kod dece je 20 mg/kg telesne mase, podeljeno u više pojedinačnih doza.

Ne preporučuje se primena Brufena kod dece s masom manjom od 7 kilograma.

Ako ste uzeli više Brufena nego što je trebalo, odmah se obratite svom lekaru ili u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako ste propustili jednu dozu učinite to čim se setite, osim ako se već približilo vreme za sledeću dozu. U tom slučaju izostavljenu dozu nemojte uopšte uzeti.

Nikad nemojte duplirati dozu kako biste nadoknadili propušteno.

Moguća neželjena dejstva

U slučaju pojave sledećih neželjenih efekata, prestanite lečenje Brufenom i javite se lekaru:

Jaka glavobolja, povišena temperatura, ukočenost vrata, preosetljivost na svetlost, krvava ili vrlo tamna stolica, povraćanje krvi ili tamnih komadića.

Moguća je pojava i drugih neželjenih efekata:

  • Neobjašnjiva bol u stomaku, loša probava, gorušica, mučnina, povraćanje, žuta koža ili beonjače, svrab, osip po koži, pojava modrica, kratak dah, zviždanje u plućima, jaka grlobolja s povišenom telesnom temperaturom, zamućen vid, slušna ili vidna priviđenja i zadržavanje tečnosti.
  • Krvni poremećaji, tegobe s bubrezima i/ili jetrom kao i teške kožne reakcije mogu se takodje javiti ali retko. Vrlo retko je moguća je pojava aseptičkog meningitisa.

Ostale nuspojave uključuju glavobolju, halucinacije, omaglicu, trnjenje u rukama i nogama, zujanje u ušima, proliv, zatvor, gasove, umor, malaksalost, promene raspoloženja, osetljivost na sunčevu svetlost, depresiju i zbunjenost.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.