Bonviva – lek protiv osteoproze

0

Bonviva (ampule, tablete) je lek koji utiče na smanjenje gubitka koštane mase. Preparat zaustavlja gubitak koštane mase i povećava koštanu masu kod većine žena koje uzimaju ovaj lek.

Ovaj lek za osteoporozu, može da smanji rizik od preloma kostiju.

Osteoporoza je bolest koja slabibi stanjuje kosti i koja je karakteristična za žene, posle menopauze.

Kontraindikacije

Lek Bonviva ne smete koristiti ako ste alergični na ibandronsku kiselinu ili na neki drugi sastojak Bonvive, ako imate neke probleme sa jednjakom, ako ne možete da stojite ili sedite uspravno najmanje 1 sat odjednom, ako imate, ili ako ste imali nizak nivo kalcijuma u krvi. Bonviva nije namenjena deci i adolescentima.

Bonviva lek

Doziranje – način upotrebe leka Bonviva

Uzimajte Bonvivu isključivo onako kako vam je to propisao lekar. Uobičajena doza leka je jedna tableta mesečno.

Uzaberite jedan dan u mesecu koji ćete lako da zapamtite. Popijte tabletu Bonvive minimum šest sati posle poslednjeg obroka. Tabletu treba da progutate sa punom čašom obične vode (minimum 180 ml) .
Tableta se ne pije uz mineralnu vodu, voćni sok ili neki drugi napitak. Tableta se gutaj celu i ne sme se žvakati, lomiti, ni rastapati u ustima.

U okviru sat vremena posle uzimanja tablete ne smete da ležite jer, ako ne ostanete u uspravnom položaju, deo leka može da se vrati u jednjak. Takodje, ne smete ništa jesti ni piti ništa sem obične vode. Nemojte piti neke druge lekove a pošto prodje tih 60 minuta, možete da uzmete svoj prvi jutarnji obrok i napitak. Posle jela, možete da legnete ili uzmete lekove koji su Vam neophodni.

Tabletu ne uzimajte pred spavanje, niti tokom noći. Važno je da održite kontinuitet i nastavite da uzimate Bonvivu svakog meseca, sve dok Vam to propisuj lekar. Bonviva leči osteoporozu samo dok se uzima.

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka Bonviva nego što je trebalo odmah se javite lekaru i popijte punu čašu mleka. Nemojte izazivati povraćanje, i nikako nemojte da ležite jer to može da dovede do iritacije jednjaka.

Ako ste pak zaboravili da uzmete Bonvivu, ne uzimajte duplu dozu da to nadomestite! Takodje, ako niste popili svoju tabletu odredjenog dana ujutru, nemojte je uzimati kasnije tokom tog istog dana. Umesto toga, ako sledeća planirana doza dolazi na red za samo 1 do 7 dana, sačekajte dok ne dođe red za narednu dozu i uzmete je a onda potom nastavite sa uzimanjem jedne tabletu jednom mesečno određenog dana koji ste odabrali.

U slučaju da je sledeća planirana doza za više od nedelju dana, tada treba da uzmete tabletu sledećeg jutra a onda, nastavite da uzimate jednu tabletu jednom mesečno, izabranog dana.
Nikada ne uzimajte dve tablete Bonvive u istoj sedmici.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Neželjena dejstva tokom primene leka Bonviva mogu biti različite učestalosti. Česta neželjena dejstva su gorušica, loše varenje, dijareja, bol u trbuhu i mučnina. Bonviva može da iritira jednjak.

U slučaju da se jave simptomi: jak bol u grudima, jak bol posle gutanja hrane ili pića, jaka mučnina ili povraćanje, prestanite da uzimati Bonvivu i odmah obavestite lekara. Ostala česta neželjena dejstva su ospe, grčevi u mišićima, bolovi u mišićima i zglobovima, i glavobolja.

Prijavljeni su još i simptomi nalik gripu (bolovi, osećaj neprijatnosti, zamor), koji ipak imaju blag, kratkotrajni karakter i nestaju odmah po uzimanju prve doze.

Povremene nuspojave su vrtoglavica, bol u leđima i problemi sa gasovima.

Retka neželjena dejstva su otoci i svrab lica, usana i usta. Ako neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno, javite se lekaru.

Cena leka za mesečno doziranje je oko 3 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.