Brilique – antitrombotik

0

Brilique je lek, antitrombotik, koji deluje na trombocite koje pomažu u zaustavljanju krvarenja tako što se nakupljaju da bi začepile sitne otvore na krvnim sudovima ako su oštećeni.

Međutim, krvne pločice mogu stvoriti i krvne ugruške u krvnim sudovima srca ili mozga. Ovo stanje može biti opasno jer ugrušak može da zaustavi dotok krvi u potpunosti, pa nastaje srčani ili moždani udar.

Takodje, ugrušak može delimično blokirati krvne sudove do srca – što smanjuje protok krvi i može da uzrokuje bol u grudima.

Brilique tablete smanjuju mogućnost stvaranja krvnog ugruška i primenjuje se isključivo kod odraslih pacijenata.

Lek Brilique takodje umanjuje verojatnost drugog srčanog ili moždanog udara ili smrti usled bolesti povezane sa srcem ili krvnim sudovima.

Brilique lek

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Brilique ako ste alergični na tikagrelor ili neki drugi sastojak leka, zatim ako krvarite ili ste nedavno imali unutrašnje krvarenje (krvarenje u želucu, crevima), ako imate umerenu ili težu bolest jetre.

Brilique ne treba da koristite ni ako koristite sledeće lekove: ketokonazol, klaritromicin, nefazodon, ritonavir i atazanavir.
Ne smete koristiti ovaj lek ako ste imali moždani udar izazvan krvarenjem u mozgu.

Ako imate zakazanu operaciju (uključujući i stomatološke zahvate), lekar će možda tražiti da prestanete uzimati Brilique nedelju dana pre operacije.

Oprez u primeni je potreban ako Vam je puls neuobičajeno nizak, a nemate ugrađen uređaj koji stimulira rad srca, u slučaju da patite od astme ili imate probleme s plućima ili teškoće pri disanju i ako imate vrednosti mokraćne kiseline koje su veće od uobičajenih.

Brilique nije namenjen za decu ni za adolescente mladje od 18 godina.

Lek u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se uzimanje leka Brilique ako ste trudni ili to planirate, pa se tokom terapije preporučuje odgovarajuća kontracepcijska zaštita.

Ako pak dojite, pre uzimanja leka razgovarajte sa svojim liječnikom koji će utvrditi koristi i rizike od uzimanja leka tokom dojenja.

Kako se uzima Brilique – doziranje

Uvek uzmite ovaj lek tačno onako kako je to odredio Vaš lekar.
Početna doza je dve tablete u isto vreme koja se obino dobija u bolnici.

Posle te početne doze, uobičajena doza je jedna tableta od 90 mg dva puta dnevno tokom maksimum godinu dana, osim ako lekar ne odredi drugačije.

Preporuka je da uzimate Brilique u isto vreme svakog dana. Lekari obično savetuju da se uzima i acetilsalicilatnu kiselinu. Tabletu možete piti uz obrok ili bez hrane.

Tabletu možete zdrobiti i pomešati sa vodom, promućkati i odmah popiti.

Predoziranje: Ukoliko ste uzeli veću dozu leka Brilique nego što je trebalo, odmah se javite lekaru.

Ako ste pak zaboravili dozu, uzmite sledeću dozu u uobičajeno vreme i nemojte uzimati duplu dozu da biste nadomestili zaboravljenu dozu.

Važno je da ne prestajete sa uzimanjem leka bez prethodnog savetovanja sa doktorom jer, ako prestanete uzimati lek na svoju ruku, to može da poveća verovatnoću za još jedan srčani ili moždani udar ili rizik od smrti.

Moguće nuspojave

Ovaj lek može da uzrokuje nuspojave koje se pak neće javiti kod svakog pacijenta. Mogući su znakovi moždanog udara kao što su: iznenadna utrnulost ili slabost ruke, noge ili lica, smetenost, poteškoće u govoru ili razumevanju, teškoće pri hodanju, gubljenje ravnoteže ili koordinacije, omaglica, jaka glavobolja.

Neka krvarenja su česta nuspojava, ali teško krvarenje može biti opasno po život.

Nedostatak vazduha je  česta nuspojava a ako se taj osećaj pogorša ili traje duže vreme, recite to lekaru.

Često se javljaju modrice, manje često ospe, svrab, oticanje lica, usana i jezika što može biti znak alergijske reakcije.

Ostale neželjene reakcije su: glavobolja, dijareja, omaglica, mučnina, gastritis, zatvor.

Brilique je dostupan u kutijama sa 60 i 180 tableta, u kutijama sa 14, 56 i 168 tableta i u kutiji sa 100×1 tabletom.

Cena leka u kutiji sa 56 tableta je oko 8 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.