Bromokriptin – lek za prestanak lučenja mleka

7

Tablete Bromokriptin sadrže istoimenu aktivnu materiju – bromokriptin. Ovaj lek sprečava izlučivanje hormona prolaktina. Prolaktin je hormon koji stvara prednji režanj hipofize.

Visok nivo prolaktina u krvi može nastati bez nekog određenog razloga, kao posledica dejstva nekih lekova, bolesti hipofize ili poremećaja vezanih za hipofizu.

Primena

Tablete Bromokriptina se koriste i za lečenje bolesti uzrokovanih visokim nivoom hormona prolaktina u krvi, tako što sprečava njegovo prekomerno lučenje.

Bromokriptin ne utiče na izlučivanje drugih hormona hipofize, međutim, smanjuje nivo hormona rasta u krvi kod bolesnika sa akromegalijom. Zato se ove tablete koriste za lečenje akromegalije, bolesti koja se javlja kao posledica prevelikog lučenja hormona rasta, što se karakteriše nesrazmernim povećanjem na primer donje vilice, šaka, stopala, ušiju ili nosa.

Bromokriptin pojačava stvaranje dopamina u centralnom nervnom sistemu pa se primenjuje u lečenju Parkinsonove bolesti. Parkinsonova bolest se karakteriše manjkom dopamina u nekim delovima centralnog nervnog sistema. Dopamin ima vrlo važnu ulogu u koordinaciji (usklađivanju) pokreta. Kod bolesnika s Parkinsonovom bolešću, tablete Bromokriptina smanjuju tremor (drhtanje), rigidnost (ukočenost), diskineziju (poremećaj u hodu i u koordinaciji motoričkih funkcija) i posturalne smetnje (smetnje održavanja uspravnog položaja tela).

Bromokriptin lek

Bromokriptin i menstrualni ciklus

Bromokriptin normalizuje rad jajnika, odnosno endokrini odnos između njih i žlezde hipofize, zbog čega se koristi i u lečenju poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena.

Tablete Bromokriptina se koriste još u lečenju:

– bolesnika s visokim nivoom hormona prolaktina u krvi što uzrokuje smanjenu aktivnost polnih žlezda pa su posledice toga neplodnost, impotencija , poremećaj lučenja mleka.

Bromokriptin i dojenje

Koristi se kod žena nakon porodjaja ili pobačaja za prestanak dojenja odnosno , kada treba iz zdravstvenih razloga sprečiti laktaciju. Bromokriptin se još upotrebljava:

 • Kod upala mlečnih žlezda koje najčešće nastaju kod dojenja, ali mogu nastati nezavisno od trudnoće ili porodjaja kada se upotrebljava za sprečavanje stvaranja mleka u žlezdama.
 • Kod bolesti dojki ili bolnih dojki u nekim fazama menstruaclnog ciklusa .
 • Kod benignih (dobroćudnih) tumora hipofize što uzrokuje prekomerno lučenje prolaktina .
 • Kod akromegalije, i Parkinsonove bolesti.

Druge indikacije

Malo je podataka o delotvornosti bromokriptina u lečenju premenstrualnih simptoma i benigne (dobroćudne) bolesti dojki, zbog čega se njegova primena u tim stanjima ne preporučuje.

Kontraindikacije

Tablete Bromikriptin se ne smeju koristiti kod:

 • bolesnika preosetljivih na bromokriptin ili na druge pomoćne materije u leku,
 • bolesnika preosetljivih na ergot-alkaloide ,
 • bolesnika s nekontrolisanom hipertenzijom (visok krvni pritisak) ,
 • u trudnoći kod trudnica s hipertenzijom (visok krvni pritisak) uključujući eklampsiju i preeklampsiju ,
 • bolesnica s hipertenzijom (visok krvni tlak) nakon porodjaja i u puerperijumu (period nakon porodjaja u trajanju do 6 nedelja) ,
 • bolesnika s koronarnom bolešću , postojećom bolesti srčanih zalistaka ili sa drugim teškim bolestima kardiovaskularnog sistema,
 • bolesnika sa potvrđenom srčanom valvulopatijom (bolest srčanih zalistaka) kod kojih je potrebno dugotrajno lečenje bromokriptinom ,
 • bolesnika koji ima ili je imao ozbiljne psihičke poremećaje.

Preosetljivost (alergija) znači da su se pri uzimanju leka pojavili neki ili svi od navedenih znakova: kožni osip, svrab kože, oticanje udova, lica, usana, jezika i/ili grla zbog kojih bolesnik teško guta ili diše. U tom slučaju treba hitno potražiti pomoć lekara.

Upozorenja i mere opreza

Pre početka lečenja, upoznajte Vašeg lekara sa svim zdravstvenim tegobama koje ste imali ili ih imate. Upozorite lekara i ako imate ili ste imali čir u probavnom sistemu.

Ako primetite probavne smetnje ili krvarenje iz probavnog sistema tokom lečenja, odmah obavestite lekara, koji će, ako je potrebno, prekinuti primenu ovih tableta.

Pošto se nekada, naročito u prvima danima terapije može javiti hipotenzija (niski krvni pritisak) koja može uzrokovati smanjenu pažnju, budote oprezni pri upravljanju vozilima i/ili rada sa mašinama.

Lekar će verovatno kontrolisati Vaš pritisak posebno u prvim mesecima lečenja.

Primena bromokriptina može biti praćena pospanošću i pojavama iznenadnog sna, naročito kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću. Iznenadni san se vrlo retko javlja, ali ako se pojavi, nemojte voziti i raditi na mašinama.

Kod pacijenata koji pri dugotrajnom lečenju uzimaju velike doze bromokriptina postoji povećana opasnost nastanka fibroze (stvaranje vezivnog tkiva). Zato će pre početka dugotrajnog lečenja bromokriptinom, lekar proveriti funkcije srca, pluća i probavnog sistema.

Kod nekih bolesnika, posebno kod onih koji su duže vreme uzimali velike doze bromokriptina, primećeni su pleuralni i perikardijalni izlivi, pleuralna i plućna fibroza i konstriktivni perikarditis.

Kod malog broja bolesnika, primećena je i retroperitonealna fibroza čiji su simptomi bolovi u leđima, oticanje donjih udova i smanjena funkcija bubrega. Ako primetite neke od ovih simptoma odmah obavestite lekara.

Takodje, obavestite svog lekara ako primetite, ili ako netko iz Vaše blizine primeti pojavu impulsa ili neodoljivih poriva da se ponašate na neobičan način ili da ne možete odoleti nagonu, želji ili iskušenju da sprovedete određene radnje koje bi mogle naštetiti Vama ili drugima. Takvo ponašanje je poznato pod nazivom poremećaj kontrole impulsa, a može uključivati zavisnost od kockanja, preterano uzimanje hrane, neobično jake polne porive, ili učestalo razmišljanje o polnim odnosima. Lekar će u tim slučajevima prekinuti lečenje ovim lekom.

Nuspojave i neželjena dejstva kod žena nakon porođaja

U retkim slučajevima, kod žena nakon porođaja koje su uzimale ove tablete zbog sprečavanja laktacije primećene su ozbiljne nuspojave, uključujući hipertenziju , infarkt miokarda (srčani udar), napade padavice, moždani udar ili psihičke poremećaje. Kod nekih bolesnica, teške glavobolje i/ili prolazni poremećaji vida prethodili su napadima padavice ili moždanom udaru.

Poseban oprez je potreban kod bolesnica koje istovremeno uzimaju ili su nedavno uzimale lekove koji mogu uticati na krvni pritisak.

Sigurnost i delotvornost upotrebe bromokriptina kod osoba s bolestima srca i kardiovaskularnog sistema ili sa bolestima jetre i bubrega još nije potvrđena. Poseban oprez je potreban i u lečenju bolesnika s Raynaudovim sindromom. Kod bolesnika s tumorom hipofize treba pažljivo pratiti promene veličine tumora. Ako se tumor i dalje širi u obzir se mora uzeti hirurški način lečenja.

Deca i adolescenti

Sigurnost i delovanje leka bromokriptina kod dece potvrđena je samo kod dece starije od 7 godina s prolaktinomom (tumor hipofize) i akromegalijom.O primeni bromokriptina kod dece mlađe od 7 godina ima vrlo malo podataka. Nisu ustanovljene razlike u nuspojavama kod odraslih osoba i adolescenata ili dece, iako mlađa deca mogu biti osetljivija na nuspojave.

Starije osobe

Zbog učestalijeg slabljenja jetrene, bubrežne i srčane funkcije, kao i prisutnosti drugih bolesti i istovremene upotrebe drugih lekova, kod starijih pacijenata, lekar će pažljivo odrediti doziranje leka Bromokriptin.

Pošto tablete sadrže butilhidroksianizol, može nadražiti oči, kožu i sluznice. Ako ne podnosite neke vrste šećera, posavetujte se s lekarom pre nego što počnete da uzimate ovaj lek. Veštačka boja iz tableta takodje može uzrokovati reakcije preosetljivosti.

Tablete sadrže još i laktozu pa bolesnici s naslednim bolestima kao što su nepodnošenje galaktoze, manjak laktaze ili malapsorpcija glukoze/galaktoze ne bi smeli da koriste ovaj lek.

Tablete takodje nisu preporučujljive osobama koje su na dijeti s malim unosom soli.

Bromokriptin i drugi lekovi

Obavestite lekara ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji drugi lek, pa i ako ste ga kupili bez recepta, jer neki lekovi mogu uticati na delovanje drugih lekova pa i Bromokriptina.

Kako se pije Bromokriptin

Tablete treba uvek uzimati s hranom. Tokom lečenja se ne preporučuje konzumiranje alkoholnih pića. Bromokriptin i alkohol mogu smanjiti podnošljivost leka.

Tablete se mogu prepoloviti. Lek treba uzimati tačno onako kako Vam je preporučio lekar. Doza koju Vam je propisao lekar zavisi od bolesti, od Vaše reakcije na lečenje i od drugih lekova koje istovremeno uzimate.

Ne smete uzeti dozu veću od 30 mg na dan, budući da je to najveća dozvoljena dnevna doza.

Trudnoća i dojenje

Kod bolesnica koje žele da ostanu u drugom stanju, kao i kod onih kod kojih je dokazana trudnoća, primenu tableta treba odmah prekinuti, osim ako je zbog zdravstvenih razloga potrebno nastaviti lečenje. Pošto ovaj lek sprečava stvaranje i izlučivanje mleka, ne treba se davati majkama koje žele da doje.

Primena leka kod žena može imati uticaj na neke procese kao što je ovulacija a može i povećati plodnost, pa je potrebno obratiti pažnju na adekvatnu kontracepciju.

Ako ste uzeli previše tableta odjednom, odmah se obratite lekaru. Ako ste propustili dozu, ne duplirajte sledeću!

Nemojte da prestajete sa terapijom na svoju ruku već samo u konsultaciji sa lekarom.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

7 komentara

 1. Alica Alić on

  Poštovanje,
  Javljam se iz Sarajeva i imam na Vas veliku molbu recite mi ima li u apotekama lijek ” BROMOCRIPTIN” 2,5 mg. Treba mi hitno,jer to mi je terapija koju pijem evo već pet godina a skoro mjesec i više sam bez tog lijeka jer ga nigdje u BiH nema.Imam je adenom hipofize, povisen prolaktin i kortizon. Pijem ga 2x dnevno, ali kod nas ga nema. Nema cak ni BROMERGONA. Ima li ikakva adekvatna zamjena ako nema BROMOKRIPTINA? Loše se strašno osjećam što ga nepijem. Znam da nije ovo mjesto za takvo obraćanje ali Vas molim ako ga imate da me obavijestite putem maila pa da se nekako dogovorimo kako da ga kupim.Unaprijed zahvalna !!!

 2. Nemamo informaciju o raspoloživosti ovog leka u apotekama u Srbiji. Ako neko od čitalaca zna gde može da se nabavi ovaj lek slobodno neka ostavi komentar.

 3. Danijela on

  Kod nas ga ima u apotekama. Ja sam ga dobila na recept, ali ne znam da li može da se kupi bez recepta. Ukoliko se do sada nisi snašla za lek piši. ja ću sutra pozvati apoteku i pitati da li može bez recepta i koliko košta.

 4. Bromokriptina u BiH nema jer je zatvoreno predstavnistvo,zaboravih kako se zovu,sa A ,mozda Actavis ili tako nesto.Mozda ga ima jos ponegdje u apotekama.I ja sam sve pretrazila.Sad ga nabavljam u Srbiji gdje ga jos ima i kutijica kosta oko 3 Eura.Moze bez recepta.

 5. Bas sam ga danas uzela u Beogradu ,u Ul Sarajevska 6 ima apoteka i košta taj lek 339 dinara ,može bez recepta

 6. Postovanje,
  potreban mi je hitno lijek Bromokriptin. Zivim u Zenici i kao sto vidim i po prethodnim komentarima, nema ga u BiH. Izdat mi je na recept zbog povisenog prolaktinoma pa bih zamolila sve koji su upuceni o mjestu gdje se moze nabaviti lijek da pisu i da se jave. Unaprijed zahvalna. Irma

 7. Ima ih kupit u ilijasu blizu Sarajeva ..Ja kupila i decembru 2015