Bromazepam – lek za smirenje

3

Lek Bromazepam je benzodiazepinski anksiolitik i mišićni relaksans. Uklanja psihosomatske reakcije i stabilizuje neurovegetativni sistem. U manjim dozama smanjuje psihičku napetost, uklanja nemir, teskobu, a pritom ne utiče na motornu aktivnost.

Za koliko deluje ovaj lek po uzimanju i koliko traje dejstvo bromazepama? Lek po pravilu počinje da deluje relativno brzo pošto se popije, a dejstvo traje od 6 do 8 sati.

Ako se daje u većim dozama ima sedativno i miorelaksantno dejstvo, što je važno pri tretiranju težih neurotskih i psihosomatskih poremećaja. Ovaj lek podstiče dejstvo prirodnih hemijskih materija u mozgu koje deprimiraju određena područja centralnog nervnog sistema.

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept. Nalazi se u pakovanjima u kutiji sa 30 tableta po 1,5 mg, zatim u kutiji sa 30 tableta po 3 mg i u kutiji sa 20 tableta po 6 mg.

Bromazepam tablete

Upotreba

Bromazepam tablete se koriste kod emocionalnih poremećaja – za stanja napetosti i anksioznost, kod nervoze, uznemirenosti, za spavanje i smirenje.

Upotrebljava se kod funkcionalnih smetnji kardiovaskularnog, respiratornog, gastrointestinalnog i urogenitalnog sistema, zatim kod psihogenih smetnji kao što su psihogene glavobolje, psihogene dermatoze, astma, gastrični i duodenalni ulkus, ulcerozni kolitis.

Koristi se za psihoneuroze i psihogene reakcije koje prate akutni i hronični alkoholizam.

Doziranje i način primene

Doziranje leka je individualno. Prosečna doza za ambulantne bolesnike je 1,5 mg do 3 mg, do 3 puta dnevno. Kod težih oblika bolesti, daje se od 6 mg do 12 mg, 2 do 3 puta dnevno. Terapiju ambulantnih pacijenata treba početi sa najnižom preporučenom dozom, koja se po potrebi povećava do optimalnog delovanja. Kod dugotrajnog lečenja ovim lekom, terapija se ne sme naglo prekidati, već doze treba postepeno smanjivati.

Predoziranje

Ako se uzmu veće doze bromazepama, posledice mogu biti fatalne pa se obavezno odmah javite lekaru i potražite stručnu pomoć.

Nuspojave i neželjeni efekti

Kod osetljivih pacijenata, posebno kod većih doza, kao posledice se mogu javiti blagi umor, pospanost i vrtoglavica, a povremeno slabost mišića i ataksija. Ove nuspojave se mogu izbeći prilagođavanjem doze. Bromazepam povećava efekat lekova koji imaju dejstvo na centralni nervni sistem, kao što su barbiturati, drugi trankvilizeri i anksiolitici, antidepresivi, inhibitori monoaminooksidaze. Dugotrajna terapija sa visokim dozama kod predisponiranih pacijenata može izazvati zavisnost.

Blaga neželjena dejstva mogu biti nespretnost ili neravnoteža, letargija, suva usta, mučnina, promena ritma pražnjenja creva. Ako postoje teškoće sa pamćenjem, javite se lekaru.

Teška neželjena dejstva su vrtoglavica, omamljenost, zamagljen vid, trajna ili jaka glavobolja. Mogu se još javiti i alergijska reakcija, smetenost, potištenost, promene ponašanja, napadi besa, teškoće u koncentraciji, halucinacije, potom, nekontrolisani pokreti tela ili očiju, mišićna slabost, groznica, temperatura ili bol u grlu. Retko se javljaju žutica, nizak krvni pritisak, malokrvnost ili smanjen broj trombocita (modrice ili krvarenja nepoznatog uzroka).

Zavisnost i odvikavanje

Nagli prekid terapije ovim lekom može izazvati simptome odvikavanja, uključujući epileptične napade, razdražljivost, nesanicu, smetenost, mentalnu depresiju, preosetljivost na bol, buku ili svetlost, osećaje sumnje i nepoverenja. Dozu zato treba postepeno smanjivati i to obavezno pod lekarskom kontrolom. Produžena upotreba može da dovede do povećanja tolerancije. Organizam se prilagođava benzodiazepinima, pa lek vremenom postaje manje efikasan. Doza se ne sme povećavati bez konsultovanja sa lekarom, jer rizik zavisnosti raste sa većim dozama.

Kontraindikacije

Lek je kontraindikovan kod pacijenata koji su preosetljivi na benzodiazepine, koji imaju miasteniu gravis i glaukom.

Lek se ne koristi dok traje trudnoća, posebno u prvom i poslednjem trimestru, za vreme dojenja, kod bolesnika sa teškim oboljenjima jetre i bubrega i kod teške insuficijencije funkcije pluća.

Bromazepam i alkohol

Tokom lečenja bromazepamom treba se uzdržavati od konzumiranja alkoholnih pića.

Mere opreza

Bromazepam se mora uz oprez i postepeno uvodjenje u lečenje koristiti kod lečenja starijih i oslabljenih bolesnika i bolesnika sa organskim promenama CNS. Između bromazepama i lekova kao što su neuroleptici, antidepresivi, drugi trankvilizeri i hipnotici postoji sinergizam, pa je i u takvim slučajevima neophodan oprez.

Obavezno obavestite lekara ako uzimate bilo koji lek, uključujući i lekove koje ste nabavili bez lekarskog recepta, ako je potrebno da počnete terapiju Bromazepamom.

Uticaj Bromazepama na psihomotorne funkcije

Lek može uticati na psihofizičke sposobnosti, naročito ako se uzima sa alkoholom ili depresorima CNS. Potrebno je upozoriti bolesnika da za vreme uzimanja bromazepama izbegava upravljanje motornim vozilom ili rukovanje mašinama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

3 komentara

  1. Drgar popije celu tablu desetke i posle 20 min trazi jos trazi jos. kako?