Betadine – vagitorije protiv bakterija

0

Betadine vagitorije ili mast (povidon jodirani) je jak germicid širokog spektra. Ima dejstvo protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora.

Betadine vagitorije koriste se za lečenje akutnih i hroničnih vaginalnih infekcija (vaginitisa) koje su uzrokovane mešovitim i nespecifičnim infekcijama, kod infekcija uzrokovanih gljivicama (Candidom albicans), posebno posle terapije antibioticima kao i kod steroidne terapije i infekcija uzrokovanih Trichomonas-om vaginalis.

Povidon jod u vidu tečnosti za ispiranje ili masti lekar Vam može propisati za afte, upaljeni pupak kod beba, za ispiranje usne šupljine… O detaljima primene se morate konsultovati sa lekarom, posebno sa pedijatrom.

Betadine

Kontraindikacije – kada ne treba korsititi povidon jod

Ne uzimajte Betadine ako ste alergični na povidon jodirani ili jodide, u slučaju da bolujete od hipertiroidizma ili dermatitis herpetiformis- Duhring-ove bolesti. Betadine ne treba koristiti pre i posle radioterapije.

Paralelna primena jodiranog povidona može uticati na tiroidna ispitivanja pa je neophodan prekid u lečenju u trajanju od 1 do dve nedelje pri tiroidnih ispitivanja. Betadine vaginalete su namenjene isključivo za primenu u rodnicu.

Napomena: Ove vagitorije ne smeju se koristiti s lekovima koji sadrže klorheksidin, hidrogen-peroksid, taurolidin, srebro-sulfadiazin ili pak živu, jer može doći do delimične neaktivacije aktivne materije u leku.

Betadine u trudnoći i tokom perioda dojenja

Upotreba Betadine tokom trudnoće ili za vreme perioda dojenja nije dozvoljena bez odobrenja lekara. Promene u funkciji štitaste žlezde uzrokovane jodom mogu se javiti kod novorođenčadi posle izlaganja jodiranom povidonu pre i nakon rođenja.
Primena leka

Jednom dnevno, uveče pre spavanja u ležećem položaju, vagitoriju koja je prethodno navlažena vodom treba umetnuti duboko u rodnicu. Lečenje traje obično 14 dana i ako je potrebno može se nastaviti do 3 sedmice.

Betadine i menstruacija

Lečenje vagitorijama može početi u bilo koje doba menstrualnog ciklusa, uključujući i dane menstrualnog krvarenja. Pošto nije moguće sprečiti isticanje, preporučuje se primena higijenskih uložaka dok se tamponi ne preporučuju.

Predoziranje: Ako ste primenili više leka Betadine nego što je trebalo, mogući su simptomi poput proliva, povišene telesne temperature, i abnormalnosti funkcije štitnjače.

U slučaju ispoljavanja hipertiroidizma mogu biti neophodne: tireostatska terapija, plazmafereza ili tiroidektomija.

Ako ste propustili dozu, uzmite lek čim se setite i ne uzimajte duplu dozu kako biste nadoknadili onu propuštenu.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti leka

Kao i kod svih lekova, tako su i kod primene povidon joda moguće neželjene reakcije koje se pak neće ispoljiti kod svih koji ga koriste.

Nuspojave Betadine vagitorija su retke. Najčešće se javljaju lokalna iritacija, svrab i peckanje po koži. Prijavljeni su slučajevi hipotiroidizama (nedovoljno aktivna štitnjača što može uzorkovati umor i prekomernu telesnu težinu) i hipertiroidizama (preterano aktivna štitasta žlezda što može uzorkovati povećani apetit, gubitak težine ili znojenje).

Obimno i produženo lečenje ovim lekom, može uzrokovati neutropeniju (sniženi broj ćelija krvi koje se zovu neutrofili).

Važna napomena: Lek može delovati spermicidno, odnosno utiče na mogućnost začeća, i zato se ne bi smeo primenjivati ako se planira trudnoća.

Cena Betadine kutije vagitorija je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.