Bisolvon lek za kašalj

0

Lek Bisolvon je dostupan u obliku sirupa, rastvora, odnosno kapi i tableta.

Bisolvon sirup za decu razređuje sluz i koristi se za otežano iskašljavanje. Ne sadrži šećer pa ga mogu koristiti i dijabetičari. Sirup ima ukus čokolade i trešnje i ide u paketu sa dozerom.

Dejstvo ovog sirupa za kašalj, počinje nakon otprilike 5 sati, kada kreće čišćenje disajnih puteva, oslobađanje sluzi, a zatim i smirivanje kašlja i lakše disanje.

Bisolvon kapi takodje razređuju sluz i koriste se kod otežanog iskašljavanja. Sadrži bromheksin-hidroklorid i pakuje se u bočicu od 40 ml sa dozerom. Kapi ne sadrže šećer pa ih mogu uzimati i dijabetičati. Bočica ima kapaljku a preporučuje se da se zagreje na telesnoj temperaturi pre nego što počnete inhalaciju.

Kombinovana oralna i inhalacijska primena pospešuje terapijsko dejstvo i naročito je pogodna na početku lečenja kod bolesnika kod kojih se pun terapijski učinak mora brzo postići.

Bisolvon tablete razređuju sluz i upotrebljavaju se kod otežanog iskašljavanja. Tablete se mogu dobiti u blister pakovanju od 20 tableta. Uzimaju se sa vodom obično tri puta na dan a počinju da deluju nakon 5 sati.

Bisolvon sirup mogu upotrebljavati i odrasli i deca.

Bisolvon lek

Doziranje sirupa

Uobičajena doza je: Odrasli i deca iznad 12 godina starosti: 3 puta po 10 ml na dan. Deca od 6 – 12 godina: 3 puta po 5 ml dnevno. Deca od 2 do 6 godina: 3 puta po 2.5 ml na dan.

Bisolvon tablete sadrže kao aktivnu supstancu bromheksin-hidrohlorid. Pomoćne supstance su laktoza, kukuruzni skrob, magnezijum-stearat. Proizvodjač leka je kompanija Boehringer Ingelheim, Francuska.

Kako deluje Bisolvon

Bisolvon povećava količinu sluzi u disajnim putevima, pojačava transport sluzi smanjujući viskoznost sekreta. Ima dejstvo na razgradnju sekreta i njegovo izbacivanje iz disajnih puteva, čime se olakšava kašalj. Koristi se kod akutinih i hroničnih bolesti disajnih puteva, uz prisutan obilan sekret i smanjeni transport sluzi odnosno sekreta.

Kontraindikacije

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Ovaj lek se ne sme upotrebljavati kod pacijenata koji su preosetljivi na bromheksin ili druge sastojke ovog leka.

Pošto lek sadrži laktozu, pacijenti sa retkim naslednim nepodnošenjem galaktoze, npr. galaktozemijom, ne smeju da uzimaju ovaj lek. Zabeleženi su izuzetno retki slučajevi teških lezija kože kao što je Stivens-Džonsonov sindrom i Lajlov sindrom koji su se javili istovremeno sa davanjem supstanci kao što je bromheksin. Bisolvon treba da se koristi sa oprezom kod osoba koje imaju čir na želucu ili su ga imali.

U slučaju pojave nove lezije po koži ili sluznici, potražite pomoć lekara i prekinite terapiju ovim lekom.

Trudnoća i dojenje

Studije i kliničko iskustvo do danas nisu dali dokaze nepovoljnog dejstva na trudnoću. Ipak, uobičajene mere predostrožnosti kod upotrebe lekova tokom trudnoće, posebno u prvom tromesečju, treba poštovati. Pošto je očekivano da ovaj lek prodire u majčino mleko, treba ga izbegavati tokom dojenja.

Inače, sa ovim lekom nisu zabeležene nikakve klinički relevantne nepovoljne interakcije sa drugim lekovima. Lek ne utiče na psihomotorne sposobnosti.

Doziranje Bisolvon tableta (8mg)

Odrasli i deca preko 12 godina: 1 tableta, 3 puta na dan, deca 6 – 12 godina: pola tablete 3 puta na dan, deca od 4 – 6 godina: pola tablete 2 puta na dan.

Možda će kod odraslih biti potrebno da se na početku terapije ukupna dnevna doza poveća do 48 mg.

Kod dece uzrasta od 4 – 6 godina, tablete se primenjuju pod kontrolom lekara.

Nuspojave

Bisolvon je po pravilu lek koji se dobro podnosi. Zabeležene su pojave dijareje, mučnine, povraćanja, blaga neželjena dejstva u digestivnom traktu i povremeni porast transaminaza u serumu. U alergijske reakcije spadaju osip, koprivnjača (urtikarija), bronhospazam, angioedem i anafilaksa.

Tablete Bisolvon treba čuvati na temperaturi do 30 stepeni, van domašaja dece. Lek se izdaje samo uz lekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.