Bilobil forte, lek za cirkulaciju

0

Lek Bilobil Forte, proizvodi “KRKA”, Slovenija. Paralelni lek je Tanacan. Kapsule odnosno tablete Bilobila Forte sadrže suvi ekstrakt lista biljke Ginkgo biloba.

Doziranje

Kod poremećaja prokrvljenosti mozga (demencije), vrtoglavice i šuma u ušima, kao i kod poremećaja cirkulacije u ekstremitetima: odrasli uzimaju 3 puta dnevno 1 kapsulu.

U slučaju vrtoglavice i šuma u ušima i kod poremećaja prokrvljenosti ekstremiteta, doza može biti i 2 kapsule na dan, jedna ujutro i jedna uveče.

Kapsule treba progutati sa tečnošću.

Bilobil Forte se može nabaviti bez lekarskog recepta, za lečenje blažih bolesti bez pomoći lekara. Neophodno je da pažljivo koristite lek kako bi od njega dobili optimalne rezultate. Ako Vam je potrebna dodatna informacija ili savet, obratite se lekaru ili farmaceutu. Takodje, ako se simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje, obavezno posetite lekara.

Pored suvog ekstrakta Ginko Bilobe, kapsule sadrže još acetonski ekstrakt suvi, flavonoidne glikozide ginka i terpenske laktone (ginkolidi i bilobalidi).

Pomoćne materije su laktoza monohidrat, silicijum-dioksid koloidni bezvodni, kukuruzni skrob, magnezijum-stearat, talk, a u omotaču kapsule su želatin, titan-dioksid , metilparaben , propilparaben i boje. Kapsule su ružičaste boje punjene prahom svetlo-braon do tamno-braon boje.

Bilobil forte lek

Dejstvo leka Bilobil forte

Kapsule Bilobil forte sadrže ekstrakt lista ginka koji poboljšava snabdevanje mozga kiseonikom i glukozom. Širi krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i sprečava agregaciju trombocita, a regulisanjem metabolizma štiti ćelije i tkiva od oštećenja u slučaju nedostatka kiseonika. Ekstrakt ginkovog lišća je delotvoran u slučajevima poremećene cirkulacije u mozgu i ekstremitetima.

Kapsule Bilobil forte poboljšavaju prokrvljenost mozga i metabolizam i sprečavaju pad intelektualne sposobnosti, dobar je za koncentraciju, pa se koriste na primer za osobe kojima je potrebna jača koncentracija, za studente, za učenje… Kod poremećene prokrvljenosti ekstremiteta ublažavaju osećaj hladnoće, štipanja i ukočenosti, kao i otoke, bolove pri hodu.

Kada se lek Bilobil forte upotrebljava?

Kapsule se mogu koristiti kod poremećaja u prokrvljenosti i radu mozga koji se manifestuju kao slabljenje pamćenja i intelektualnih sposobnosti, neraspoloženje, vrtoglavica, šum u ušima, glavobolja i poremećaj sna. Kapsule se mogu koristiti i u slučaju poremećaja u prokrvljenosti ekstremiteta.

Kontraindikacije

Obavestite Vašeg lekara ako koristite druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste ranije imali alergijske reakcije na neke od lekova. Kapsule Bilobil forte ne smete koristiti u slučaju preosetljivosti (alergije) na ekstrakt ginka ili druge sastojke leka.

Bilobil kapsule nisu namenjene za upotrebu kod osoba mlađih od 18 godina, jer za upotrebu ekstrakta ginka kod dece ne postoji nijedan razlog. Nemojte uzimati doze veće od preporučenih.

Bilobil Forte, hrana i piće

Bilobil forte kapsule se uzimaju nezavisno od obroka. Nema podataka da hrana i piće na neki način utiču na dejstvo ginka. Kapsule i alkohol odnosno njihovo uzimanje zajedno, nije preporučljivo.

Trudnoća i dojenje

Trudnicama i majkama koje doje Bilobil forte se ne preporučuje, iako tokom istraživanja nije ustanovljeno štetno dejstvo ovog leka na plod. Takodje, nije utvrđeno da ovaj lek utiče na sposobnost za upravljanje vozilima i mašinama.

Ostala zdravstvena stanja i Bilobil Forte

Kod osetljivih osoba i osoba koje su podložne alergijskim reakcijama, pogotovo ako imaju astmu i alergije, boje iz leka mogu da izazovu ovakve reakcije, uključujući i reakcije sa anafilaktičkim znacima i bronhospazmom. Parahidroksibenzoati su poznati uzročnici urtikarije i obično izazivaju odložene reakcije, kao na primer, kontaktni dermatitis a retko izazivaju trenutne reakcije sa urtikarijom i bronhospazmom.

Pošto kapsule sadrže laktozu, nije pogodno da lek uzimate ako imate sledeće zdravstvene probleme: nedostatak enzima laktaze, galaktozemiju ili sindrom malapsorbcije glukoze i galaktoze.

Bilobil Forte i drugi lekovi

Obavestite lekara ili farmaceuta ako koristite, ili ste do skoro uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta. Uzimanje kapsula Bilobil forte se ne preporučuje ako stalno uzimate acetilsalicilnu kiselinu ili lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi ka šti su varfarin, kumarini, heparini.

Tok lečenja

Prvi znaci poboljšanja mogu se primetiti posle mesec dana. Za trajniji učinak preporučuje se, naročito starijim osobama, da lek uzimaju tri meseca.

Posle tri meseca potrebno je savetovanje sa lekarom ili farmaceutom o mogućnosti produženja lečenja. Vaš lekar će Vas posavetovati koliko dugo da uzimate ovaj lek.

Ako ste uzeli veću dozu leka Bilobil forte nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom! Inače, kapsule Bilobil forte su bezbedan lek. Do danas nema opisanih slučajeva trovanja ekstraktom ginka.

Ako ste zaboravili da uzmete dozu, nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite propušteno.

Nuspojave

Kao i svi lekovi, i lek Bilobil forte može izazvati neželjena dejstva.

Veoma retko, mogu se javiti blaže teškoće u organima za varenje, krvarenje, glavobolja ili reakcija preosetljivosti na koži (svrab, crvenilo, otok).

Ako se pojavi alergijska reakcija, prestanite da uzimate kapsule i posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Ako primetite bilo koje neželjene reakcije na lek, obavestite o tome lekara ili farmaceuta.

Lek Bilobil forte se čuva van domašaja dece, na temperaturi do 25 stepeni.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.