Beviplex – vitaminski dodatak ishrani

0

Beviplex je lek i dodatak ishrani. Beviplex (ampule, tablete – dražeje) sadrži: vitamine B1, B2, B6, B12, niacin i pantotensku kiselinu.

Ostali sastojci Beviplexa su saharoza; sredstva za povećanje zapremine: mikrokristalna celuloza, natrijum-karboksimetilceluloza; sredstvo protiv zgrudvavanja: kalcijum-hidrogenfosfat dihidrat; stabilizatori: magnezijum-stearat, akacija guma, polivinilpirolidon; sredstva za glaziranje: šelak, talk; boja: E 172.

Dejstvo i primena

Upotrebom Beviplexa mogu da se podmire dnevne potrebe organizma za vitaminima B grupe i da se nadoknadi njihov nedostatak u ishrani.

U vidu dražeja, Beviplex sadrži kombinaciju vitamina B grupe, faktora visoke biološke vrednosti, a uloga ovog kompleksa je održavanje metaboličkih, hemijskih i fizioloških procesa neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Povoljno deluju na nervni sistem, dobre su za kožu i protiv opadanja kose, za brži rast kose, jer doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprečavaju sušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlezda.

Beviplex lek

Beviplex je namenjen i za decu (za pravilan rast i razvoj), zatim osobama sa povećanim potrebama za vitaminima B grupe (u slučaju nekih vrsta dijeta) rekonvalescentima, osobama sa akutnim i hroničnim oboljenjima, osobama koje su izložene teškim fizičkim i umnim naporima (sportistima i đacima), za otvaranje apetita, osobama koje konzumiraju alkohol, osobama koje imaju problema sa kožom (akne, suva koža), pacijentima nakon duže upotrebe antibiotika, starijim ljudima.

Doziranje

Lekar će odrediti koliko dugo treba da uzimate Beviplex i na koji način (pre ili posle jela).

Uobičajena doza je: Deca i odrasli: 1 dražeja dnevno. (Ova preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti)

Napomena – Dodaci ishrani kao što je Beviplex, se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu.

Doziranje injekcija Beviplex-a

Vaš lekar će odrediti kako, kada i koliko ćete primiti injekcija. One se daju duboko u mišić ili u venu ili kapima infuzijom. Uobičajena doza za odrasle je 1 do 2 ampule dnevno, kod intramuskularne primene ili 1 do 4 ampule dnevno, kod intravenske primene. Deci se daje jedna ampula dnevno.

Kontraindikacije

Beviplex ne smeju da koriste osobe koje su alergične na vitamine B grupe ili bilo koji sastojak proizvoda kao i osobe na terapiji levodopom. Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti ili su na terapiji tricikličnim antidepresivima, alfa 1- blokatorima, ove dražeje mogu da koriste samo nakon konsultacija sa lekarom.

Beviplex u trudnoći i dojenje

Pre nego što počnete da uzimate Beviplex, recite Vašem lekaru da li ste trudni li planirate trudnoću.

Ne preporučuje se primena Beviplexa u vidu injekcija tokom trudnoće i dojenja, osim ukoliko nije neophodan, što je na lekaru da proceni.

Nuspojave

Kada se Beviplex daje kao intravenska injekcija, mora se davati veoma lagano (tokom 10 minuta) ili infuzijom u kapima.

Neki znaci alergijske reakcije (osip, svrab, koprivnjača) mogu biti upozorenje da je pri sledećoj primeni leka moguć nastanak najteže reakcije preosetljivosti (anafilaktički šok).

Tiamin koji je deo sastava Beviplexa, može da izazove različite reakcije preosetljivosti, od veoma blagih, preko teškoća u disanju i grča mišića do anafilaktičkog šoka.

Ako primetite bilo koje simptome koji bi mogli biti neželjena reakcija na Beviplex, obavestite lekara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.