Betaserc – lek protiv vrtoglavice

0

Betaserc pripada grupi lekova za lečenje vrtoglavice. Ovaj lek ima delovanje koje povećava protok krvi u unutrašnjem uhu (za cirkulaciju). Smanjuje učestalost i jačinu vrtoglavica, suzbija šum u uhu i može da zaustavi ili uspori proces gubitka sluha, posebno u ranijoj fazi bolesti.

Betaserc tablete se koriste za lečenje Menierovog sindroma koji je karakterisan vrtoglavicom, šumom u uhu ili postepenim gubitkom sluha. Ovi simptomi obično su praćeni mučninom i povraćanjem, a nekada je javlja i glavobolja. Takodje, ovaj lek se upotrebljava za lečenje vrtoglavice koja nastaje zbog poremećaja u unutrašnjem uhu.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Betaserc ako ste preosetljivi na aktivnu materiju u leku ili neku pomoćnu materiju. Potreban je oprez u slučaju da bolujete od tumora srži nadbubrežne žlezde i bronhijalne astme. U tim slučajevima potreban je nadzor lekara. Oprez je potreban i ako ste imali ili imate čir želuca ili dvanaestopalačnog creva.

Betaserc tablete

Uzimanje drugih lekova i Betaserca

Obavestite svog lekara ili farmaceuta o svim lekovima koje uzimate, iii ste nedavno uzimali, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta kako bi Vam eventualno bile prilagodjene doze ili kako bi Vam bila odredjena druga terapija.

Hrana, piće i Betaserc

Tablete Betaserca treba uzimati cele, bez žvakanja, za vreme ili neposredno posle jela, uz malo tečnosti. Betaserc i alkohol nisu preporučljiva kombinacija.

Betaserc u trudnoći i tokom dojenja

Pre primene bilo kog leka, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Nema podataka o upotrebi ovog leka u trudnoći kako bi se procenila njegova moguća štetna dejstva. Ispitivanja na životinjama nisu pokazala štetne učinke.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Betaserc ne utiče na sposobnost upravljanja vozilima ili mašinama.

Doziranje leka

Dnevna doza ovog leka je od 24 do 48 mg, a uzima se podeljena tokom dana. Dozu je potrebno individualno prilagoditi u zavisnosti od odgovora na terapiju. U svakom slučaju, doziranje odredjuje lekar.

Poboljšanje stanja se ponekad oseti tek posle nekoliko sedmica trajanja terapije, a optimalni rezultati se očekuju nakon nekoliko meseci.

Predoziranje

U slučaju predoziranja ili ako lek slučajno popije dete, odmah se javitelekaru. U većini slučajeva prijavljenih situacija kada je uzeto više leka nego što je trebalo, nisu prijavljeni simptomi predoziranja. Neki pacijenti su osetili blage do srednje izražene simptome kod doza koje su bile više od 200 mg.

Pri dozi od 728 mg prijavljene su konvulzije, ali je u svim slučajevima ozdravljenje bilo potpuno.

S druge strane, ako ste zaboravili da uzmete lek Betaserc, ne uzimajte dvostruku dozu kako biste nadoknadili onu zaboravljenu.

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lekovi i Betaserc može izazvati nuspojave. U nekim slučajevima to su blage želučane smetnje, koje se mogu izbeći uzimanjem leka uz obrok ili smanjenjem doze.

Vrlo retko se javljaju kožne reakcije (osip, urtikarija, svrab).

Ako primetite bilo koju nuspojavu, obavestite o tome lekara ili farmaceuta.

Dodatne informacije

Betaserc sadrži kao aktivnu komponentu betahistindihidrohlorid. Pomoćne materije su celuloza, mikrokristalična, manitol, limunska kiselina hidrat, silicijumov dioksid, koloidni, bezvodni talk.

Lek se izdaje na lekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.