Berodual lek za plućne bolesti

0

Lek BERODUAL® proizvodi farmaceutska kuća “ ISTITUTO DE ANGELI” iz Italije.

Kao aktivnu komponentu sadrži fenoterol, ipratropijum-bromid i spada u lekove koji se primenjuju kod opstruktivnih plućnih bolesti.

Rastvor za raspršivanje i za inhalaciju; 0.5mg/mL+0.25mg/mL; nalazi se u tamnoj sprej bočici od 20 ml, na kojoj je pumpica.

Berodual kao brzodeluju

i bronhodilatator se uzima samo po potrebi ali ne kao konstantna terapija.

Doziranje

Kod prevencije i simptomatskog lečenja hroničnih oboljenja sa reverzibilnim suženjem disajnih puteva (npr. hronični opstruktivni bronhitis sa ili bez emfizemai bronhijalna astma): Za odrasle i za decu stariju od 3 godine, koristi se 3 do 4 puta po 1 do 2 inhalacione doze dnevno.

Berodual lek

Doziranje zavisi od vrste i težine bolesti. Osim ako nije drugačije propisano, primenjuje se za odrasle i decu preko 6 godina, uz sledeće preporuke:

Ako se smatra da je neophodno dugotrajno lečenje, doza je 1-2 doze, 3-4 puta dnevno.

Rastojanje između pojedinačnih inhalacija treba da bude najmanje 3 sata. Ukupna dnevna doza ne bi trebalo da prelazi 12 doza, pošto veća doza generalno neće postići nikakvu dodatnu terapijsku korist ali verovatnoća nastanka ozbiljnih neželjenih efekata može da se poveća.

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom ako imate utisak da je efekat leka prejak, ili suviše slab.

Berodual tablete i kapi sadrže dva aktivna sastojka (antiholinergiaki ipratropijum bromid i beta-2-adrenergički agonist fenoterol hidrobromid). Oba leka opuštaju disajne puteve i dovode do širenja bronhija.

Lek se primenjuje za prevenciju i lečenje dispneja kod hroničnih opstruktivnih bolesti disajnih puteva: astma alergijskog i nealergijskog tipa, hronični bronhitis, sa sužavanjem disajnih puteva (hronični opstruktivni bronhitis) sa i bez emfizema (emfizema).

Ukoliko je potrebno dugotrajno lečenje, treba uvek dati istovremeno antiinflamatorni tretman.

Predoziranje

U zavisnosti od stepena predoziranja mogu se javiti crvenilo lica, vrtoglavica, glavobolja, povećan rad srca, palpitacije, srčane aritmije, hipotenzija, uključujući šok, povećanje krvnog pritiska, nemir, bol u grudima, uznemirenost, aritmije, drhtanje prstiju, podizanje šećera u krvi.

Kod značajnog predoziranja, odmah zatražite medicinsku pomoć.

Ako ste propustili da uzmete dozu leka ne treba udisati duplu dozu, već uzmite sledeću dozu u odredjeno vreme.

U slučaju prekida ili prevremenog prestanka lečenja ovim lekom, stanje se može pogoršati. Ne prekidajte terapiju bez odobrenja lekara.

Primena leka sa drugim lekovima

Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate druge lekove ili ste ih nedavno uzimali, čak i one koje ste nabavili bez lekarskog recepta.

Povećanje dejstva sa povećanim rizikom od neželjenih efekata može se desiti ako istovremeno uzimate: antiholinergike, derivate ksantina, anti-inflamatorne agense, određene psihotropne lekove, antidepresive ili anestetike.

Slabljenje efekta leka je moguće ako koristite neke antihipertenzivne lekove (beta-blokatore).

Primena zajedno sa hranom i pićem:

Ne postoje ograničenja

Neželjena dejstva i nuspojave

Kao i svi lekovi i Berodual može izazvati neželjene efekte.

Kada je reč o poremećaju imunog sistema mogući su retki neželjeni efekti kao što su alergijske reakcije, oticanje kože i sluzokože (jezik, usne, lice). Retko se javlja smanjenje kalijuma u serumu. Retke su i mentalne promene.

Često se može javiti tremor, povremeno nervoza, poremećaj ukusa, a retko glavobolja, valunzi, vrtoglavica, glaukom, povećanje očnog pritiska, bol u oku, crvenilo, zamagljen vid.

Povremeno se mogu javiti ubrzan rad srca (tahikardija), lupanje srca a retko: aritmija i atrijalna fibrilacija.

Često se mogu javiti kašalj, faringitis a retko iritacije usta i grla, promuklost, respiratorni grčevi.

Još neka povremena neželjena dejstva su suva usta, mučnina, poremećaj gastrointestinalnog sistema uključujući povraćanje, zatvor, proliv, upala jezika, čirevi u ustima, osip, svrab, krvarenje kože, jače znojenje. Mogući su još bolovi i grčevi u mišićima.

Povremena je urinarna retencija a retka nuspojava je snižavanje krvnog pritiska i nedostatak trombocita.

Kontraindikacije

Lek ne treba koristiti:

– Ako ste preosetljivi (alergični) na ipratropijum bromid, fenoterol hidrobromid ili bilo koju od pomoćnih supstanci.

– Ako patite od bolesti srčanog mišića od hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije) i ubrzanja pulsa sa nepravilnim radom srca (tahiaritmija).

Trudnoća i dojenje

Ne postoje adekvatni podaci o upotrebi leka u trudnoći. Ispitivanja na životinjama ne ukazuju na direktne ili indirektne štetne efekte. Mogući rizik za ljude nije poznat.

Obavestite svog lekara ako ste trudni ili imate sumnje na trudnoću. Vaš lekar će propisati lek samo nakon pažljive procene koristi i rizika.

Nije poznato da li se ipratropijum izlučuje u majčino mleko. Fenoterol hidrobromid se izlučuje u majčino mleko. Trebalo bi da koristite ovaj lek dok dojite samo i jedino ako vaš lekar smatra da je to zaista neophodno.

Ostale informacije

Lek je namenjen za inhalaciju. Ispravno rukovanje i uzimanje doza inhalatora je od suštinskog značaja za uspešno lečenje. Vodite računa da sprej ne udje u oči. Uvek držite pumpicu čistom.

Pažnja! Kod akutnog, naglog pogoršanja respiratornih funkcija odmah da se obratite lekaru.

Vožnja i rukovanje mašinama

Moguće su različite reakcije na lek, naročito na više doze, pa tako postoji mogućnost da pažnja pri aktivnom učestvovanju u saobraćaju i tokom rukovanja mašinama može biti smanjena. Ovo posebno važi za početak terapije ovim lekom.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.