Bepanthen – krema, mast i losion za probleme sa kožom

0

Bepanthen hranjiva krema ili mast se koriste u slučaju suve i vrlo suve kože, pojave crvenila i nadražene kože. Oba proizvoda mogu se koristiti i slučaju crvenila i opekotina od sunca i blažih opekotina. Od aktivnih materija, Bepanthen sadrži dekspantenol i hlorheksidin-dihidrohlorid.

Bepanthen mast se posebno preporučuje za bebe i kod nege novorođenčeta – preventive i lečenja pelenskog osipa, upale i crvenila kože, kao i za negu popucalih bradavica kod žena tokom dojenja.

Bepanthen se koristi još kod poderotina, posekotina, ogrebotina, povreda, dermatitisa, zatim za rane koje su hroničnog karaktera, poput ulkusa na potkolenicama i dekubitalnih ulkusa.

Može se upotrebiti i kod rana nakon manjih hirurških zahvata, za tretman sekundarnog inficiranog ekcema i neurodermatitisa. Ako želite da koristite ove preparate za tetovažu, odnosno kožu tetiranu ubodima i unosom boje, posavetujte se sa dermatologom.

Kako se koriste Bepanthen krema losion i mast?

Bepanthen kremu ili mast treba naneti na suvu kožu, po potrebi, jednom ili više puta tokom dana. Bepanthol losion se upotrebljava za nadraženu i crvenu kožu nakon sunčanja, za crvenilo i isušenu kožu nakon tuširanja ili kupanja.

Losion se može koristiti i za negu kože posle depilacije i za kožu muškaraca posle brijanja. Bepanthen losion za telo upotrebljava se i za dnevnu negu suve kože tela.

Bepanthen mast

Ima primenu i kod nege crvenila koje se javlja zbog uzimanja određenih lekova, za akne, bubuljice ili za suvu kožu koja je posledica šećerne bolesti. Bepanthol losion se po potrebi na kožu nanosi više puta na dan nežnim utrljavanjem.

Bepanthen losion za telo, kožu lagano rashlađuje, ublažuje crvenilo i nadraženost i pospešuje proces obnavljanja kože. Koži vraća elastičnost i mekoću. Prijatnog je mirisa, brzo se upija i ne ostavlja fleke i tragove.

Za negu vrlo suve i posebno osetljive kože lica i ruku, koristi se Bepanthol intenzivni losion za telo.

Nuspojave i mere opreza

Bepanthen preparati su namenjeni samo za spoljnu primenu. Moguća je pojava alergijske reakcije i u tom slučaju treba prekinuti primenu Bepanthen preparata. Primena na velikim površinama kože mora se izbegavati. Mora se izbegavati i da mast, krema ili losion dodirnu oči, uši, sluzokožu.

Ako se Bepanthen krema koristi za lečenje popucale kože bradavica tokom dojenja, mora se isprati pre dojenja. Ako simptomi potraju ili se stanje pogorša, posavetujte se s lekarom.

Krema je namenjena lečenju manjih oštećenja kože, pa je potrebno izbegavati prekomernu upotrebu.

Kontraindikacije

Bepanthen mast, odnosno kremu ili losion ne treba da koriste osobe osetljive na neki od sastojaka preparata, aktivne ili pomoćne komponente kao što su dekspantenol i/ili hlorheksidin.

Bepanthen krema se ne sme koristiti na ozbiljnim, dubokim ili veoma zagadjenim ranama. Takve rane zahtevaju lekarsku intervenciju zbog rizika od tetanusa. Bepanthen se ne sme primenjivati takodje ni na oštećenu bubnu opnu.

Upozorenja i mere opreza

Bepanthen krema ne sme da dodje u dodir sa očima ili sluzokožom. Ako rana ostaje ista i ne pokazuje tendenciju zarastanja duže vreme, nakon tretmana od 10 do 14 dana, potrebno je konsultovati lekara. Takodje, obratite se lekaru ukoliko su ivice rane intezivno crvene, ako se oko rane pojavi otok ili se javi povišena temperatura.

U slučaju da koža nije ozledjena već samo iziritirana kao što su blaže opekotine od sunca, osetljive regije, područja kože koja stradaju usled vremenskih uticaja, tada je rizik od infekcija je zanemarljiv i u tim slučajevima, možete koristiti Bepanthen krem koji ne sadrži antiseptik. Sa druge strane, ako je potrebno da tretirate raš nastao od pelena ili bolne ispucale bradavice, najbolje je da koristite Bepanthen mast, koja sadrži masnu komponentu i štiti od vlage. Za primenu na većim površinama kože može se koristiti Bepanthol losion.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.