Bengay za cirkulaciju i protiv bolova

1

Bengay krema ili mast, kao aktivne materije sadrži metilsalicilat i mentol. Dostupan je bez lekarskog recepta, ali je neophodno da se obratite lekaru ako se Vaši simptomi pogoršaju, ako Vam ne bude bolje i ako primetite neko ozbiljno neželjeno dejstvo.

Lek Bengay Greaseless krem sadrži 15 posto metilsalicilata i 10% mentola koje spadaju u grupu lokalnih nadražajnih sredstava.

Dejstvo leka

Aktivne supstance kreme poboljšavaju cirkulaciju u koži, dovode do zagrevanja tretiranog područja i ublažavaju bol na mestu primene.

Bengay krema se koristi za smanjenje i otklanjanje bola koji je uzrokovan zapaljenjem zglobova ili mišića, ili istezanjem mišića, kao i iščašenjem zglobova.

Osim toga, ima primenu kod smanjenja i otklanjanja bola kod lakših sportskih povreda, kada ne postoje povrede na koži.

U svakom slučaju, recite Vašem lekaru i farmaceutu ako uzimate ili ste do skoro upotrebljavali bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta, zatim ako imate neku hroničnu bolest, poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Bengay krema

Kontraindikacije

Ne koristite Bengay mast ako ste alergični na metilsalicilat i druge salicilate, mentol ili na neku od pomoćnih supstanci leka. U slučaju da imate otvorenu ranu, povređenu ili nadraženu kožu, zatim, ako ste mlađi od 12 godina.

Ne treba upotrebljavati ovu mast ako ste na terapiji oralnim antikoagulansima (kao što su varfarin i acenokumarol) zbog rizika od krvavljenja.

Posebna pažnja pri primeni ovog leka potrebna je ako ste skloni alergijama ili ste već imali neku alergijsku reakciju na lekove, posebno na aspirin, ako ste u drugom stanju, ili ako dojite.

Bengay krema je namenjena isključivo za dermalnu primenu (na koži)i ne sme se nanositi na sluzokožu oka, nosa, usta ili genitalija.

Posle upotrebe kreme, obavezno operite ruke, a namazano mesto se ne sme sunčati. Nemojte koristiti velike količine krema, niti stavljati zagrejane obloge ili termofor na namazano mesto.

Takodje ova krema se ne sme stavljati u slučajevima iritacija ili nekih oštećenja na koži. Pošto ova krema sadrži lanolin, može izazvati lokalne reakcije na koži (kontaktni dermatitis).

Javite se Vašem lekaru ako ne dođe do ublažavanja bola tokom 10 ili više dana od početka primene Bengay kreme.

Bengay krema i drugi lekovi

Postoji značajno produženje INR kod bolesnika koji istovremeno peroralno koriste varfarin i na kožu aplikuju preparat koji sadrži metilsalicilat.

Primena Bengay kreme u periodu trudnoće i dojenja

Pre nego što počnete da koristite ovu kremu, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Pošto se metilsalicilat, kao aktivna supstanca kreme resorbuje preko kože i može delovati nadražajno na centralni nervni sistem Vaše bebe, kremu nemojte koristiti tokom drugog stanja i dok dojite bez konsultacije sa lekarom. Lekar će da proceni da li je korist od primene ovog preprata veća od mogućeg rizika po plod.

Nema podataka o tome da li Bengay krema utiče na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama.

Ako smatrate da ova krema suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Korišćenje kreme

Bengay krema je namenjena odraslim osobama i adolescentima starijim od 12 godina. Krema se nanosi na kožu obolelog područja blagim utrljavanjem a ovaj postupak se može ponoviti nakon nekoliko sati. Uobičajeno je da se krema nanosi 3-4 puta na dan.

Ako su Vam potrebne druge informacije ili imate pitanja u vezi sa ovim lekom ili Vaše bolesti, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Ako ste uzeli veću dozu leka Bengay, nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom!

Ako ste zaboravili da nanesete krem u odredjeno vreme, nikada nemojte koristiti dvostruku dozu da biste nadomestili to što ste preskočili da uzmete lek! Nastavite sa primenom kreme kada se setite ili budete u prilici za to, ali uz primenu preporučene doze i na preporučeni način.

Moguća neželjena dejstva i nuspojave

Kao i drugi lekovi i Bengay krema može kod nekih osoba da izazove neželjena dejstva, koja su retko ozbiljna. Uglavnom su primećene na mestu primene, u vidu reakcija na koži kao što su crvenilo,

osip, pečenje. Ako primenite veće količine kreme, odnosno ako ste je naneli na velike površine kože, moguće su i neželjene reakcije slične onima koje se javljaju nakon peroralnog unošenja preparata na bazi mentola, a to su mučnina, bol u stomaku, povraćanje i simptomi depresije centralnog nervnog sistema poput vrtoglavice, teturavog hoda, pospanosti, usporenog disanja i kome.

Ako primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno, obavestite o tome svog lekara.

Bengay kremu čuvajte van domašaja dece, na temperaturi do 25 stepeni, a rok njegove upotrebe je dve godine.

Pomoćne supstance masti su : stearinska kiselina; glicerilmonostearat; lanolin, bezvodni; sorbitantrioleat; sorbitantristearat; trietanolamin; voda, prečišćena.

Bengay krema se pakuje u tube od 50 grama.

Proizvođač Bengey preparata je kompanija “Janssen-Cilag” iz Francuske.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Štopplová Eva on

    Dobrý den,
    prosím o informaci, jak je možno objednat masti BENGAY a cenu, dodání.

    Děkuji
    Štopplová Eva, Šternberk, CZ