Belosalic mast protiv psorijaze

0

Belosalic mast sadrži dva aktivna aktivna sastojka – betametazondipropionat i salicilnu kiselinu. Betametazondipropionat je kortikosteroid za lokalnu primenu, koji dovodi do brzog i trajnog odgovora kod zapaljenskih oboljenja kože ( za psorijazu koja je praćena svrabom, srebrnkasto-roze ljuspicama po laktovima, kolenima, na kosmatom delu glave i još nekim delovima tela) Adekvatna je i primena Belosalic krema na kosmatom delu glave,kod hronične plak psorijaze na šakama i stopalima, osim raširene plak psorijaze.

S druge strane, salicilna kiselina omekšava gornji sloj kože koji se ljuspa što omogućava da betametazon dipropionat prodre do bolesne kože pod ovim slojem i da pomogne lečenje.

Belosalic mast se koristi kod odraslih osoba i kod dece za lečenje bolesti kože kod kojih je gornji sloj kože prekriven ljuskama.

Belosalic mast

Kontraindikacije

Belosalic mast ne smete da koristite ako ste preosetljivi na betametazondipropionat, salicilnu kiselinu ili bilo koji od sastojaka leka.

U slučaju da imate neko drugo oboljenje kože kao što su rozacea, akne, zapaljenske promene oko usta, svrab oko i na genitalijama, ojed pod pelenama, tuberkuloza kože, virusne infekcije kože (herpes), vakcinija, varičele, gljivične ili bakterijske infekcije kože koje nisu adekvatno lečene – znajte da se one mogu pogoršati primenom leka Belosalic.

Ne primenjujte ovu mast na licu duže od pet dana. Mast ne koristite kod dece, na bilo kom delu njihovog tela, duže od pet dana.

Nemojte nanositi mast na velikim površinama tela u dužem vremenskom period ni zavojima, flasterima i pelenama zato što može doći do lakšeg prodiranja leka kroz kožu i izazvati neke neželjene reakcije.

Ukoliko imate psorijazu i kontinuirano primenjujete Belosalic, može doći do generalizacije, pogoršanja bolesti ili prekomerne resorpcije leka.

Ne primenjujte Belosalic u oko ili u blizini oka.Ako osetite prekomernu suvoću ili iritaciju kože, prekinite terapiju i javite se lekaru.

Nuspojave

Ukoliko se već kod prve primene Belosalic masti jave alergijske reakcije koje prati svrab, peckanje i crvenilo, prestanite s korišćenjem leka i javite se lekaru.

Neželjena dejstva mogu biti lokalne iritacije i reakcije preosetljivosti. Dugotrajna primena masti može izazvati postepeno sušenje kože na mestu primene, strije, proširene kapilare…

Ostala neželjena dejstva su: pečenje, svrab, iritacija, isušivanje kože, upala korena dlake, pojačana dlakavost , akneiformne erupcije, smanjena pigmentacija kože, dermatitisa oko usta, alergijske kožne reakcije, razmekšavanje kože, sekundarne infekcije i zapaljenje kože.

Primena Belosalic-a u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se korišćenje Belosalic masti za vreme trudnoće i dojenja, osim ako lekar smatra da je primena prekopotrebna.

Način korišćenja

Lekar će Vam odrediti koliko dugo treba da koristite Belosalic mast i ne prekidajte tretman dok lekar to ne odobri čak iako je stanje poboljšano.

Belosalic mast se stavlja isključivo na čistu i suvu kožu. Odrasli treba da stavljaju Belosalic mast jednom do dva puta dnevno uz lagano utrljavanje u tankom sloju na obolelu površinu kože.

Kod nekih pacijenata poboljšanje se može postići manje učestalim korišćenjem masti. Za primenu masti na lice, lečenje može da traje najduže pet dana. Maksimalna sedmična doza ne sme biti veća od 60 g. Deca mast smeju koristiti najviše pet dana.

Cena masti je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.