Belogent krema protiv infekcija

0

Belogent krema i mast kao aktivnu materiju sadrže betametazon, koji je jak kortikosterid, i antibiotik gentamicin koji leči bakterijske infekcije izazvane osetljivim mikroorganizmima. Ne koristi se u vidu leka kao što su tablete, već kao krema za spoljnu upotrebu.

Pomoćne materije su klorokrezol; natrijum dihidrogenfosfat hidrat; fosfatna kiselina; makrogolcetilstearileter; cetilni i stearilni alkohol; parafin, tečni; vazelin, beli; natrijum hidroksid; voda, prečišćena.

Belogent krema se koristi kod bolesti kože koje reaguju na lokalno lečenje kortikosteroidima, kao što su psorijaza, dermatitis, ekcem, seboreja i druge promene na koži a komplikovane su sekundarnom infekcijom koju uzrokuju mikroorganizmi osetljivi na gentamicin. Ako želite a ovu kremu koristite za akne i bubuljice, posavetujte se sa lekarom.

Belogent krema

Kontraindikacije

Nemojte upotrebljavati ovu kremu ako ste preosetljivi na sastojke koje lek sadrži, u slučaju tuberkuloze kože, virusnih infekcija kože (kao što je herpes), kod kravljih boginja, vodenih kozica, hronične upale kože oko usta i za lice ako postoji crvenilo središnjih delova na koži lica.

Oprez je potreban ako se kod primene Belogenta na koži jave reakcije preosetljivosti kao što su svrab, peckanje i crvenilo, kada je potrebno da se javite lekaru.

Nemojte koristiti Belogent ispod zavoja, osim kada je to neophodno, kao ni kod dece ispod pelena, naročito onih plastičnih jer se tako pojačava apsorpcija leka.

Belogent se ne sme upotrebljavati u dugom vremenskom periodu za lice.

Ne koristite Belogent u blizini očiju, u blizini telesnih otvora, kao ni na otvorene rane i oštećenu kožu.

Lekarski nadzor je potreban ako imate problema s jetrom ili ako je primena kreme potrebna kod deteta u dužem vremenskom periodu.

Ograni

ite primenu Belogenta na preponama, pazuhu i anogenitalnom delu.

Znajte da trajna lokalna primena gentamicina može uzrokovati pojavu mikroorganizama otpornih na gentamicin, pa se ne preporučuje bolesnicima s oštećenjem imunog sistema.

Belogent i drugi lekovi

Nema klinički značajnih interakcija s drugim lekovima, ali paralelna primena kozmetičkih ili dermatoloških preparata za akne i onih koji sadrže etanol, zatim medicinskih sapuna sa snažnim isušujućim dejstvom, može u određenim slučajevima pojačano iritirati kožu.

Upotreba kod dece

Kod dece je rožnati sloj kože još nedovoljno razvijen, pa zato može doći do apsorpcije proporcionalno veće količine lokalno primenjenog krema pa samim tim i do nepoželjnih reakcija.

Primenu kod dece ograničite na najkraće moguće vreme, uz krajnji oprez.

Povećana apsorpcija i mogućnost nuspojava verovatniji su kod bolesnika s poremećajem rada jetre i bolesnicka s potrebom dugotrajnog lečenja, pa je i tada neophodan krajnji oprez.

Trudnoća i dojenje

Pitajte svog lekara za savet pre primene bilo kog leka. Belogent u trudnoći i kod dojilja treba primenjivati samo kad je to neophodno.

Belogent krema nema uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mašinama.

Upotreba Belogenta

Važno je da strogo poštujete uputstva koja Vam je dao Vaš lekar.

Belogent krema je namenjena samo za spoljnu primenu na koži.

Kremu primenjujte kod akutnih vlažnih promena kože. Količinu kreme, koja je potrebna da se pokrije obolela površina kože, nanesite dva puta dnevno u tankom sloju, nežnim utrljavanjem. Na područjima kože s debelim rožnatim slojem, i na mestima s kojih se preparat tokom normalnih aktivnosti lako uklanja (kao što su ruke i tabani), potrebna je češća primena.

Po upotrebi ovog leka, operite ruke, osim ako ga ne primenjujete na rukama.

Trajanje lečenja ne sme biti duže od 3 sedmice. Kod hroničnih bolesti lečenje nastavite još neko vreme posle nestanka svih znakova bolesti , kako bi se sprečio povratak bolesti, uz stalni lekarski nadzor.

Ako ste upotrebili više kreme nego što je trebalo, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Ako ste pak zaboravili da nanesete Belogent, uradite to čim bude moguće a onda nastavite prema uobičajenom rasporedu. Ne primenjujte povećane količine kreme kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako ste Vi ili neko drugi zabunom progutali Belogent kremu, odmah se javite lekaru.

Moguće nuspojave

Nuspojave koje se javljaju kod lokalne primene ove kreme, obično su blage a mogu biti lokalne na mestu primene ili sistemske, kao posledica apsorpcije leka u krvotok.

Primena na koži može izazvati sledeće nuspojave: stanjena koža, strije, tačkasto krvarenje u koži, vidljivo proširenje kapilara u koži, nadraženost kože, suva ili ispucala koža, upala korena dlake, pojačana dlakavost kože, akne, upala kože oko usta, crvenilo, otekline i upalni mehurići na koži, osip, pečenje, svrab, promena boje kože i kose, začepljenje izvodnih kanala žlezda znojnica i neke infekcija kože.

Sistemske nuspojave lokalno primenjene kreme, javljaju se izuzetno retko, uglavnom pri predoziranju i obično nestaju odmah po prekidu lečenja.

Belogent čuvajte na temperaturi do 25C. Lek se izdaje na lekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.