Beloderm, mast i krema protiv ekcema i psorijaze

0

Beloderm mast, krema i rastvor, kao aktivnu supstancu sadrže betametazon.

Primena

Beloderm krema i mast sadrže betametazon, glukokortikoidni steroid iz grupe jakih kortikosteroida.

Primenjuje se za kožu, lokalno, kako bi se smanjili crvenilo i svrab koji su prisutni kad je koža obolela od nekih bolesti kao što su ekcem, razne vrste dermatitisa i seboreja. Koristi se i za psorijazu.

Nemojte koristiti Beloderm kremu ili mast ako ste preosetljivi (u slučaju alergija) na betametazon ili bilo koji od pomoćnih sastojaka leka.

Beloderm se ne koristi za lečenje akni, rozaceje (bolest kože sa crvenilom srednjeg dela lica), promena na koži (dermatitisa) u području oko usta, svraba anogenitalnog područja (nije pogodan za hemoroide), ni kod tuberkuloze kože.

Ovaj lek se ne koristi kod pelenskog osipa, virusnih infekcija kože (naročito ne za herpes), kod kravljih boginja i vodenih kozica.

Za primenu Beloderma kod fimoze, obavezno konsultujte lekara.

Beloderm mast

Oprez prilikom primene leka

Ako za vreme primene Beloderma primetite crvenilo ili se jave svrab i peckanje, odmah prekinite primenu leka i javite se svom lekaru.

Ne primenjujte ovu kremu ispod zavoja ili flastera, osim kada je to neophodno, kao ni kod beba ispod pelena (posebno plastičnih) jer se tako pojačava apsorpcija leka odnosno aktivne materije.

Beloderm se ne sme koristiti u dugom vremenskom periodu ako ga upotrebljavate za lice.

Ne stavljajte Beloderm kremu u oči ili u blizini očiju, u blizini telesnih otvora, kao ni na otvorene rane i oštećenu kožu.

Prepone, pazuh i područje oko čmara, podložni su nastanku strija za vreme lečenja Belodermom, pa zato primenu na tim područjima maksimalno ograničite.

Ako se jave gljivice, odnosno gljivične superinfekcije, posavetujte se s lekarom koji dodatni lek treba primeniti kako biste ovakvu infekciju sprečili u napredovanju.

Beloderm i drugi lekovi

Nema poznatog uticaja drugih lekova na delotvornost Beloderm kreme i masti, niti obrnuto ali Vi svakako obavestite lekara o lekovima koje uzimate ili koje ste ranije upotrebljavali.

Primena Beloderma kod dece i mere opreza

Kod dece je zbog veće površine kože u odnosu na telesnu težinu, masu i zbog nedovoljno razvijenog rožnatog sloja, moguća apsorpcija proporcionalno veće količine kreme pa je tako i mogućnost za pojavu nusefekata veća.

Primenu kod dece ograničite na najkraće moguće vreme, uz krajnji oprez. Ne stavljajte ovu kremu ispod zavoja, gaza i pelena kod beba i dece.

Kod bolesnika s poremećajem rada jetre i kod pacijenata kojima je potrebna dugotrajna terapija, posebno prilikom korišćenja zavoja, takođe je potreban poseban oprez, zbog mogućnosti pojačane apsorpcije kreme što će olakšati pojavu nusefekata.

Beloderm u trudnoći i dojenje

Pitajte svog lekara za savet pre početka primene bilo kog leka.

Beloderm kremu ili mast kod trudnica i dojilja treba koristiti samo kad je to zaista neophodno.

Primena u navedenim slučajevima mora biti kratkotrajna i ograničena na malu površinu kože. Lek se ne sme nanositi na kožu dojki neposredno pre dojenja.

Upravljanje vozilima i mašinama

Beloderm krema i mast nemaju uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mašinama.

Način primene Beloderma

Beloderm se sme koristiti samo za spoljnu primenu na koži.

Krema se primenjuje kod akutnih vlažnih promena na koži.

Količinu kreme koja će biti dovoljna da se prekrije obolela površina kože, nanesite jednom do dva puta dnevno u tankom sloju, lagano utrljavajući po koži.

Na delovima kože s debelim rožnatim slojem i na mestima sa kojih se krema lako može skinuti, kao što su tabani i ruke, krema se stavlja malo češće.

Posle korišćenja kreme, operite ruke izuzev ako ne lečite kožu na rukama.

Lečenje ne treba da traje duže od 3 nedelje a kod hroničnih bolesti, primenu kreme, odnosno masti, nastavite još neko vreme posle nestanka svih znakova bolesti, ali uz nadzor lekara.

Kod dece se Beloderm krema ne sme koristiti duže od 5 dana.

Ako ste primenili više kreme nego što je propisano, ili tokom dužeg vremenskog perioda od dozvoljenog, odmah potražite savet od lekara. Ako ste Vi ili zabunom neko drugi progutali ovu kremu, odmah se javite Vašem lekaru.

Ako ste zaboravili da stavite kremu, učinite to čim bude moguće i zatim nastavite prema uobičajenom rasporedu. Ne duplirajte količinu kreme da biste nadomestili propušteno nanošenje.

Moguće nuspojave

Nuspojave koje se javljaju pri lokalnoj primeni kreme su obično blage. Mogu biti izražene na mestu primene kao posledica apsorpcije leka u cirkulaciju.

Moguće su sledeće nuspojave: stanjena koža, strije, tačkasto krvarenje u koži, vidljivo proširenje kapilara u koži, nadraženost kože, suva ili ispucala koža, upala korena dlaka, pojačana maljavost, akne, upala kože oko usta, crvenilo, otekline i upalni mehurići na koži, osip, pečenje, svrab, promena boje kože i kose, začepljenje izvodnih kanala znojnih žlezda, infekcija kože.

Sistemske nuspojave javljaju se izuzetno retko, uglavnom pri predoziranju i uglavnom nestaju nakon prekida lečenja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.