Bedoxin lek za nadoknadu vitamina B

0

Bedoxin je lek koji pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. To je zapravo sintetski vitamin B6 koji ima značajnu ulogu u metabolizmu, najviše amino-kiselina, ali i ugljenih hidrata i masti, kao i u stvaranju hemoglobina.

Primena i dejstvo

Bedoksin se koristi kad postoji nedostatak vitamina B6 u organizmu, u toku terapije nekim drugim lekovima da bi se sprečila njihova neželjena dejstva na nervni sistem, u terapiji sideroblastične anemije, za smirenje u premenstrualnom sindromu.

Kontraindikacije

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Ne uzimajte bedoksin kapi, ampule, kapsule ili tablete ako ste alergični na piridoksin ili na bilo koji drugi sastojak tablete i u slučaju da koristite lek Levodop (u lečenju Parkinsonove bolesti).

Bedoxin lek

Bolesnici koji boluju od retkog naslednog oboljenja netolerancije na galaktozu, Lapp laktoznog deficita ili loše glukozno-galaktozne resorpcije ne smeju koristiti Bedoksin.

U slučaju netolerancije na neke od šećera, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka, jer se u njegovom sastavu nalazi laktoza.

Doziranje

Bedoksin uzimajte u dozama i onoliko koliko Vam je lekar to propisao. Dugotrajna upotreba velikih doza može da dovede do neuroloških neželjenih dejstava. Uzimanje hrane i pića ne utiče značajno na dejstvo ovog leka.

Lek se primenjuje oralno tako što se tablete gutaju sa tečnošću. Vaš lekar će Vam reći koliko dugo treba da uzimate lek. Obično su dovoljne 1-2 tablete, ali u nekim indikacijama primenjuje se i više tableta na dan. Bedoksin se može koristiti i za decu ali obavezno u konsultaciji sa pedijatrom. Ako smatrate da Bedoksin suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Bedoksin u trudnoći i dojenje

Bedoksin tablete mogu da koristite trudnice i dojilje jer lek ne pokazuje neželjena dejstva na trudnoću ili na zdravlje fetusa ili novorođenog deteta. Nije retkost da ovaj lek ginekolozi preporučuju protiv mučnine u trudnoći jer vitamin B može da utiče na neka stanja u trudnoći kao što su mučnina i osećaj gadjenja. Ako želite da Bedoksin koristite u ovu namenu u trudnoći, obavestite o tome Vašeg lekara.

Bedoksin takodje ne utiče na sposobnost upravljanja motornim vozilom i rad sa mašinama.

Bedoksin i drugi lekovi

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ako uzimate ili ste do nedavno koristili neki drugi lek, uključujući i one koji se nabavljaju bez lekarskog recepta.

Bedoksin poništava terapijski efekt levodope. Primena izoniazida, cikloserina, etionamida, hidrazina, penicilamina, pirazinamida i oralnih kontraceptiva povećava potrebu za bedoksinom.

Ako ste uzeli više tableta nego što je potreno ili ako ste propustili dozu

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom. Ako ste zaboravili da uzmete tabletu u odredjeno vreme, ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek!

Nuspojave i neželjeni efekti

Kao i svi lekovi, i Bedoksin može imati neka neželjena dejstva

Kod nekih pacijenata a koji dugo (više meseci) uzimaju lek i to u velikim dozama (200 mg i više na dan), mogu se javiti poremećaji u funkcionisanju nervnog sistema. Ako primetite trnjenje i promene u osećaju dodira, temperaturu ili bol, odmah se javite svom lekaru.

Retko se mogu desiti mučnina, glavobolja, parestezija, pospanost. Ovo su blage neželjene reakcije na lek i prestaju posle prekida terapije.

Prvi znaci teške alergijske reakcije, koja je veoma retka, jesu oticanje lica i/ili grla. Ukoliko se pojave ovi simptomi odmah posetite lekara u najbližem urgentnom centru. To bi mogla biti veoma ozbiljna neželjena reakcija na ovaj lek.

Ako primetite bilo koje simptome koji bi mogli biti neželjena reakcija na BEDOKSIN, a nisu pomenuti u ovom uputstvu, obavestite Vašeg lekara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.