Baralgetas – lek protiv bolova

0

Tablete Baralgetas pored analgetičkog dejstva (smanjuje ili otklanja bol) imaju i antipiretičko delovanje – (snižavaju povišenu telesnu temperaturu), spazmolitičko dejstvo (smanjuju napetost mišića) i protivzapaljensko delovanje. Lek takodje poseduje miorelaksantno dejstvo jer opušta mišiće delujući na glatku muskulaturu (creva, mokraćnih puteva, materice i žučnih puteva) smanjuje pokretljivost i tonus creva i intestinuma i opušta mokraćne i žučne puteve.

Baralgetas tablete se primenjuju samo za kratkotrajnu primenu kod jakih bolova (kao što su posttraumatski i postoperativni bolovi), onda kada je terapija drugim analgeticima neuspešna.

Kontraindikacije

Recite lekaru ako uzimate druge lekove, patite od neke hronične bolesti, imate neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Baralgetas lek

Baralgetas se ne sme koristiti kod dece mlađe od 18 godina. Tablete ne smete koristiti ako ste imali alergijsku reakciju na metamizol i ostale pirazolone, ako imate poremećaje krvne slike, uvećanu prostate, opstrukcije sistema za varenje ni u trudnoći i tokom dojenja.

Primena ne sme trajati duže od 10 dana u toku jednog tretmana.

Kod terapije sa Baralgetas tabletama zabranjeno je konzumiranje alkohola zbog mogućeg potenciranja dejstva alkohola.

Baralgetas u periodu trudnoće i dojenja

Lek ne treba koristiti tokom trudnoće i u perioda dojenja.

Obe tablete nekada mogu smanjiti psihofizičku sposobnost pa zato vodite računa o ograničenjima kod upravljanja vozilima i mašinama.

Doziranje

Kod umereno jakih ili jakih bolova uzima se jedna tableta 1 do 4 puta dnevno. Kod vrlo jakih bolova može se uzeti i po 2 tablete odjednom. Maksimalne dnevne doze leka su 4 g.

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa vašim lekarom! Tada se mogu javiti sledeći simptomi: mučnina, povraćanje, nesvestica, vrtoglavica, crvena prebojenost urina, hipotenzija,pospanost, tahikardija, grčevi, koma.

Neželjena dejstva – nuspojave

U slučaju pojave nekih od sledećih simptoma, odmah obavestite lekara – groznica, bolovi u grlu, teškoće pri gutanju i upala grla.

Reakcije preosetljivosti kože i sluzokože na lek se javljaju kao osip kože, svrab, crvenilo kože, urtikarija, otok, otežano disanje, stomačno-crevne tegobe , mehurići na koži i sluzokoži…

Lek može u nekim slučajevima izazvati pad krvnog pritiska i pojavu simptoma anafilaktičkog šoka koji karakterišu svrab, hladan znoj, vrtoglavica, ravnodušnost, mučnina, crvenjenje ili bledilo kože i dispneja .

Veoma retko su prijavljeni poremećaji u srčanom ritmu, poremećaji vida i konjuktivitis. U nekim slučajevima, uglavnom, kod osoba sa oboljenjem bubrega, ili predoziranja, količina izlučene mokraće se može dosta smanjiti. Veoma retko se kao nuspojava javljaju otežano mokrenje, pojačana sklonost ka krvarenju i/ili tačkasto krvarenje na koži ili sluzokoži, kada odmah treba da obavestite svog lekara. Nekad se može pojaviti povremena obojenost mokraće u crveno što je bezopasno ako je posledica je izlučivanja neškodljivog produkta metabolizma. Iščezava sa prestankom uzimanja Baralgetas tableta.

Šta sadrži lek Baralgetas?

Jedna tableta sadrži 5 mg pitofenon-hidrohlorida, 0,1 mg fenpiverinijum-bromida i 500 mg metamizol-natrijuma.

Proizvođač leka je Jugoremedija, Zrenjanin.

Cena leka u apotekama je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.