Bactrim – antibiotik širokog spektra dejstva

0

Bactrim (sirup i tablete) je antibiotik koji se koristi za lečenje infekcija koje izazivaju bakterije i drugi mikroorganizmi. Lek Baktrim sadrži sulfametoksazol i trimetoprim koji uništavaju uzročnike infekcije.

Primena leka: Baktrim se primenjuje u lečenju narednih bolesti: za infekcije gornjih i donjih disajnih puteva i uha, protiv upale bronhija, upale pluća, srednjeg uha i sinusa, kod infekcija bubrega, za urinarne inekcije (bešike i mokraćnih puteva delujući na ešerihiju) i genitalnih organa (za upalu jajnika) potom, kod infekcija creva i stomaka, poput proliva prouzrokovani bakterijama kolere, tifusa i paratifusa.

Bactrim smete da uzimate jeino ako Vam ga je propisao lekar, jer upotreba pogrešno izabranog ili nepravilno doziranog antibiotika može izazvati komplikacije.

Bactrim lek

Kontraindikacije

Bactrim se ne sme uzimati ako ste preosetljivi na jednu ili više komponenti leka. Osobe koje imaju teško oboljenje jetre, bubrega ili krvi ne smeju da koriste ovaj lek. Bactrim se ne sme davati deci tokom prvih šest nedelja posle rođenja kaoni trudnicam u poslednjem trimestru trudnoće.

Paralelna upotreba sa dofetilidom je kontraindikovana.

Da bi se na najmanju meru svela neželjena dejstva leka tokom trajanje terapije, Bactrim treba koristiti što je moguće kraće. Ne savetuje se da se tokom terapije Baktrimom paralelno konzumira i alkohol.

Bactrim kao i drugi antibiotici mogu da smanje učinak kontraceptivnih sredstava, pa pacijentkinje treba da za vreme terapije Bactrimom preduzmu dodatne mere kontracepcije.

Nuspojave

U veoma retkim slučajevima posle primene leka Bactrim može doći do pojave pseudomembranoznog kolitisa – ozbiljnog zapaljenja sluznice debelog creva, praćenog obilnim stolicama. Tada treba stopirati primenu leka i javiti se lekaru. Bactrim sirup može izazvati alergijske reakcije.

Ostale nuspojave: mučnina sa ili bez povraćanja, upala sluzokože usne duplje, proliv, osip po koži, crvenilo na koži i svrab, vrtoglavica i pospanost, napadi kašlja i teškoće pri disanju, visoka temperatura, bolovi u grlu uz naticanje žlezdi, bledilo, glavobolja ili smetnje pri lučenju mokraće.

Baktrim u trudnoći i dojenje

Pacijentkinje ne smeju koristiti Bactrim ako su u poslednjem trimestru drugog stanja. Ako ste trudni, to planirate ili ako dojite, ovaj lek smete uzimati jedino uz izričitu dozvolu lekara!

Doziranje

Lek se upotrebljava oralno. Pratite uputstva lekara o upotrebi leka. Ako nije propisano drugačije, pravila doziranja su sledeća: Deca od 6-12 godina: ujutro i uveče posle jela 2 merice (10 mL) sirupa za decu. Deca starosti od 6 meseci do 5 godina: ujutro i uveče posle jela 1 merica (5 mL) sirupa za decu. Deca od 6 nedelja do 5 meseci: ujutro i uveče posle jela pola (2,5 mL) merice sirupa za decu. Pre primene, sirup treba dobro promućkati.

Napomena: Iako simptomi bolesti neretko nestaju pre nego što je infekcija potpuno izlečena, rano okončanje terapije može da izazove ponovno razbuktavanje bolesti, pa tako ne prekidajte lečenje bez saglasnosti lekara.

Standardna doza tableta za odrasle i decu stariju od 12 godina je jedna tableta ujutru u uveče, nabolje nakon jela, uz dovoljnu količinu tečnosti.

Cena leka je od oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.