B-Complex – tablete za nadoknadu važnih vitamina

0

B-Compleks tablete sadrže grupu B vitamina. B-vitamini podstiču metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina.

Važnost B vitamina

Nedostatak nekog od B vitamina ili njegova jaa potrošnja, povećava potrebu za drugim vitaminima iz iste grupe. Zato, ako se pojave znaci deficita bilo kog vitamina grupe B, treba koristiti kompletan kompleks vitamina B.

B-Complex kapsule su namenjene za sprečavanje i lečenje delimičnog nedostatka vitamina B (hipovitaminoza) ili potpunog nedostatka (avitaminoza) vitamina B.

Tablete se koriste i onda kada je povećana potrošnja vitamina B, ( u trudnoći) onda kada je poremećena resorpcija vitamina zbog nekih oboljenja želuca, creva ili jetre.

B kompleks tablete se krsite za beriberi, kod neuralgija, polineuritiza i neurodermatoza. Takodje, vitaminski preparati se neretko preporučuju u kozmetičke svrhe – za čišćenje lica, za kosu (jačanje korena) i slično.

B-Complex tablete

Kontraindikacije

Lek B-Complex ne smete koristiti ako ste alergični na grupu B vitamina ili na neki drugi sastojak leka, ako imate hipervitaminozu nekog od tih vitamina, ako ste alergični na kobalt ili para-aminobenzoevu kiselinu.

Tokom uzimanja B-Complex-a, mokraća može biti prebojena žuto, zbog riboflavina.

Interakcije sa drugim lekovima

Dejstva leka levodope mogu da budu smanjena u slučaju da se paralelno uzima B-Complex (zbog piridoksin-hidrohlorida). Upotreba antimikrobnih lekova koji menjaju crevnu floru, a time i resorpciju, u dužem vremenskom periodu, izaziva sekundarni nedostatak vitamina grupe B.

Paralelna primena B-Complex obloženih tableta i sulfonamida može smanjiti dejstvo sulfonamida (usled para-aminobenzoeve kiseline). Hrana i piće nemaju uticaj na resorpciju obloženih tableta B-Complexa.

Primena leka B-Complex u periodu trudnoće i tokom perioda dojenja

Ako ste u drugom stanju ili dojite dete, pre nego što počnete da uzimate bilo koji lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Trudnice i žene koje doje dete mogu koristiti obložene tablete B-Complexa.

Važne informacije o nekim sastojcima leka B-Complex

B-complex tablete sadrže laktozu i saharozu, pa ako patite od netolerancije na neke od šećera, obratite se lekaru pre uzimanja leka. Takodje, B-complex tablete sadrže boje E102, E110 i E151, koje kod nekh pacijenata mogu da izazovu alergijske reakcije.

Doziranje i način primene leka

B-Complex tablete uzimajte isključivo na način koji je utvrdio vaš lekar.

Uobičajena doza za decu stariju od 14 godina i za odrasle je 1 do dve tablete 2 do 3 puta na dan.

Deca uzrasta od 5 do 14 godina uzimaju jednu obloženu tableta jednom dnevno. Celu tabletu treba progutati sa malo tečnosti.

Predoziranje: Dugotrajno unošenje doza leka koje su znatno veće od preporučenih može izazvati glavobolju, razdražljivost, nesanicu, trnjenje i dijareju.

U slučaju da ste zaboravili da uzmete B-Complex nuzimajte dostruku dozu zbog nadoknade preskočene doze.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Kao svi lekovi, tako i B-Complex može da izazove nuspojave ali se one neće javiti kod svakog pacijenta. Neželjena dejstva su glavobolja, zamagljen vid, vrtoglavica, dijareja, povraćanje, mučnina, zapaljenje kože i reakcije preosetljivosti.

Cena leka je oko 300 dinara. Proizvodjači tableta kompleksa vitamina B su brojni na domaćem tržištu i medju njima je Galenika, dok se od inostranih proizvodjača uzdvaja slovenačka Krka.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.