Zyban – lek za odvikavanje od pušenja

3

Lek Zyban pomaže da se prestane sa pušenjem, u okolnostima kada na primer pušač već ima motivacionu podršku kao što su programi za odvikavanje. Zyban tablete za odvikavanje od pušenja biće najefikasnijae ako je osoba potpuno posvećena odvikavanju od pušenja.

Kontraindikacije

Lek Zyban ne smete koristiti ako ste alergični na bupropion, ako patite od epilepsije, ako ste prethodno imali konvulzije, ako imate poremećaj ishrane, patite od teškog oboljenja jetre, imate tumor mozga, ako često i neumereno konzumirate alkohol ili ste naglo prestali sa konzumiranjem alkohola ili pak planirate da prekinete pijenje alkohola tokom primene leka. Lek Zyban ne treba da koristite ni ako ste nedavno prekinuli sa primenom sedativa ili lekova protiv anksioznosti, ako imate bipolarni poremećaj, zatim ako koristite lekove protiv depresije ili Parkinsonove bolesti.

Primena drugih lekova

Moguć je veći rizik od pojave napada ako već koristite: lekove za terapiju depresije ili drugih mentalnih zdravstvenih problema, teofilin, tramadol, lekove za terapiju malarije, stimulanse ili druge lekove za kontrolu telesne mase ili apetita, steroide, antibiotike hinolone, lekove u terapiji šećerne bolesti.

Zyban lek

Zyban, hrana, piće i alkohol

Neke osobe mogu postati osetljivije na dejstvo alkohola tokom primene ovog leka. Vaš lekar će Vas zato možda savetovati da ne konzumirate alkohol tokom terapije ili da ga svedete na najmanju moguću meru.

Ipak, ako trenutno konzumirate alkohol u velikoj meri, ne prekidajte naglo jer se rizik od napada može povećati.

Zyban u trudnoći i dojenje

Nemojte koristiti Zyban ako ste u drugom stanju ili planirate trudnoću. Sastojci Zybana mogu preći u majčino mleko pa se zato ne preporučuje njegova primena ni tokom dojenja.

Napomena: Neka neželjena dejstva poput vrtoglavice ili slabe glavobolje mogu uticati na koncentraciju pa ako primetite navedena dejstva, nemojte da upravljate vozilima ili mašinama.

Način upotrebe i doziranje

Lek Zyban uvek treba da primenjujte u skladu sa preporukom lekara. Lek nije namenjen za osobe mladje od 18. godina. života. Počnite sa primenom leka dok još uvek pušite i bilo i dobro da odredite “željeni datum prestanka pušenja”, u drugoj sedmici terapije.

Tokom prve nedelje terapije – nastavite sa pušenjem i primenjujte jednu tabletu (150 mg), jednom dnevno a sedmog dana treba povećavati dozu, na jednu tabletu dva puta dnevno u razmaku od minimum 8 sati. Važno je da ne primenjujte terapiju pre spavanja. Tokom druge nedelje, nastavite sa primenom jedne tablete, dva puta dnevno. Treba da prestanite sa pušenjem u toku ove sedmice a sve u skladu sa Vašim “ciljanim” datumom.

Tokom perioda od 3. do 9. nedelje, treba da nastavite sa primenom jedne tablete, dva puta dnevno. Ako niste u stanju da prestanete sa pušenjem posle sedam nedelja, lekar će Vam posavetovati da prestanete sa primenom leka, a moguće je i da će savetovati da postepeno prestanete sa terapijom u periodu između 7. i 9. nedelje.

Kod nekih osoba, potrebno je primeniti nižu dozu, kao što je populacija starija od 65 godina.

Progutajte tablete kao cele, nemojte ih lomiti, žvakati ni mrviti jer to može povećati verovatnoću pojave neželjenih dejstava.

U slučaju predoziranja, kontaktirajte Vašeg lekara, a ako ste zaboravili da uzimate lek, ne uzimajte duplu dozu već se konsultujte sa lekarom o mogučem produženju terapije.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Približno 1 od 1.000 osoba koja primenjuje Zyban je pod povišenim rizikom od pojave napada. Simptomi napada su konvulzije i obično gubitak svesti. Retko se javljaju ozbiljne alergijske reakcije kao što su osip na koži, svrab i plikovi. Potražite pomoć lekara ako se jave bolna upala sluzokože usta ili očiju , neuobičajeno sviranje u grudima, teškoće u disanju, otok očnih kapaka, usana ili jezika, bolovi u mišićima ili zglobovima…

Kod više od 1 na 10 osoba prijavljen je poremećaj sna.

Kod najviše jedne na 10 osoba prijavljeni su osećaj potištenosti, anksioznosti ili uznemirenosti, otežana koncentracija, drhtanje, glavobolja, osećaj mučnine ili povraćanje, bol u trbuhu ili ostale nelagodnosti.

Proizvođač leka je GlaxoSmithKline Pharmaceuticals, Poljska.

Cena leka je oko 900 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

3 komentara

 1. ljiljana on

  srpski lekari ne bi bili srpski kad ne bi toplu vodu izmisljali! zyban treba piti onako kako je to prepisao proizvodjac i kako stoji u uputstvu a to je prva tri dana dve, jedna ujutru u jedna do 6 casova popodne. Zasto? Pa zato sto je mozak pusaca varalica i mozak ovisnika i ako ga pijete ovako kako ga nasi vajni lekari savetuju i ako se na primer odlucite da 14- tog dana prestanete da pusite, do tada cete se vec navici na isti i nece biti efekta..Dakle, ja sam prestala uz pomoc Zybana da pusim jos 2009 godine posle 22 godine pusackog staza i nijednog pokusaja da prestanem pre toga. Sama sam pronasla, sama kupila u apoteci i sama pila prema upustvu iz deklaracije leka. Za razliku od mene, dvoje mojih kolega i prijatelja poslusali su savete vajnih srskih lekara i pili ovako kako ste upravo vi naveli i oboje nisu uspeli..doktor im je savetovao da 14-tog dana prestanu sa pusenjem ali avaj..Vazno je da se bas kasno uvece ne uzima isti jer utice na spavanje..Ja nisam imala nikakvih posebnih nuspojava, jedino sam malo bila euforicna prvih par dana i osecala sam se kao da imam ogroman visak energije..Znam da neki imaju veoma jos tese propratne pojave kao sto su dezorijentisanost, upravo nemogucnost spavanja, aritmije itd..Ja sam ga na srecu podnela odlicno. I jos nesto, jedini dan moje krize bio je taj nesretni osmi dan kad sam odlucimla da prestanem tj prvi dan druge nedelje..Ali i to je vise bilo psiholoski – kako cu ja sada bez moje drugarice cigarete..I taj dan sam bila ocajna, ali sam istrajala. Ja sam popila dve kutije i to je to. Cak nisam morala ni zavrstiti drugu kutiju ali sam to ipak uradila, sigurnosti radi. Eto to je moje iskustvo sa Zybanom, ja ga preporcujuem ukoliko ste zaista reseni da prestanete,,tu i tamo prvih dvedesetak dana javi se nenormalna zelja, meni se manifestovala cudnim bolom u grlu kao da mi se bas tu trazio duvan ali to je par minuta i veoma je vazno da u tom trenutku ili imate podrsku ili dohvatite nesto is tavite u usta, ja sam jela semenke bunceve i meni je pomoglo. Kilaza za skoro dva meseca kolko sam ga pila dobila sam samo dva kilograma i to se kasnije veoma brzi istopilo. Samo ne slusajte nase lekare i njihove izmisljotine nego uputstvo iz kutije i kako je rekao proizvodjac,

 2. Slučajno sem zašla na ta forum. Upam, da me boste razumeli, ker pišem v slovenskem jeziku. Kadila (pušila) sem 29 let. Prenehala (prestala) sem pred 14 leti! in še vedno ne kadim. Ravnala sem skladno navodilu proizvajalca in po dveh mesecih poskusila znova prižgati cigareto. Tako mi je smrdelo, da sem jo takoj ugasnila. Kasneje sem v družbi še večkrat poskusila, pa mi ni uspelo ponovno pokaditi nobene cigarete. Preveč mi je smrdelo. Danes ne poskušam več in me tudi več ne mika, da bi kadila.

  Važno je, da se:
  1. odločite, da boste prenehali
  2. držite navodil proizvajalca
  Drugo škatlo sem si nabavila in jo pred leti na pol porabljeno vrgla v smeti, ker mi nihče od kadilcev ni verjel, da so mi pomagale tablete (nihče ni hotel niti poskusiti)

  Lep pozdrav iz Slovenije
  Obilo uspeha vam želim

  Meta