Zinkosel – tablete za jačanje organizma

0

Zinkosel tablete koriste se za jačanje imuniteta. Reč je o dijetetskom proizvodu koji se preporučuje u različitim stresnim situacijama kada obično slabi prirodna otpornost organizma.

Lek Zinkosel jačava imunološki sistem a pored toga, pozitivno deluje na borbu protiv stresa, usporava proces starenja, redukuje rizike od razvoje malignih bolesti, jača seksualnu funkciju i ubrzava oporavak tela posle psihofizičkih napora, iscrpljenosti i bolesti.

Dejstvo i namena leka

Preparat Zinkosel se naročito preporučuje kod stresnih situacija i jačih fizičkih napora, u slučaju hroničnih oboljenja, kod opekotina kada je posredi dugotrajno zarastanje rana, u slučajevima akutnih i hroničnih infekcija, kod osoba koje se loše i nekvalitetno ishrane, u postoperativnom periodu, kod starijih osoba… Koristi se i za povećanje prirodne odbrane organizma ali i u slučaju kada preteramo sa sunčanjem ili kod izlaganja jonizujućem zračenju.

Zinkosel tablete

Zinkosel tablete omogućavaju brži oporavak, i pomažu organizmu da prebrodi period u kome je potrebna jača i određena ishrana. Zinkosel je preparat – dodatak ishrani. Sadrži antioksidantne vitamine C i E, selen i cink. Njihov kombinovani efekat štiti organizam od slobodnih radikala koji nagomilavanjem u telu ubrzavaju procese degeneracije i starenja ćelija.

Važnost cinka

Cink je element koji je jako važan u procesu sinteze proteina, nukleinskih kiselina i insulina. Značaj cinka za rast i razvoj odavno je poznat i nedvosmisleno potvrđen. Duži nedostatak cinka može da izazove oboljenja kože kao što su gubitak kose, upala jezika i očnih kapaka. U ljudskom organizmu je više od 200 enzima u zavisnosti baš od cinka. Potreban je i za sintezu mnogih hormona. Važan je za apetit, i za pravilan rad odbrambenog sistema.

Na manjak cinka posebno negativno reaguju vegetarijanci, žene u drugom stanju, dojilje, konzumenti alkohola, dijabetičari, starije osobe zato što apsorpcija cinka opada sa godinama.

Simptomi nedostatka cinka su: sporo zarastanje rana, problemi sa kožom, kosom, makularnom degeneracijom i padom imuniteta.

Važnost Selena

Selen je takodje esencijalni element za čoveka. Ima važnu funkciju pri nekoliko biološki aktivnih vrsta proteina. Za sada su otkrivena četiri enzima iz grupe selenozavisnih glutation-peroksidaza i svi oni poseduju antioksidativno dejstvo u borbi protiv štetnih slobodnih radikala i reaktivnih jedinjenja kiseonika. Ovakvo dejstvo se jača i dejstvom vitamina E, koji je takođe snažni antioksidans.

U metabolizmu joda, zapravo pri aktiviranju hormona štitaste žlezde u perifernim tkivima, učestvuju tri tipa enzima od kojih bar jedan sadrži selen.

Selen uglavnom unosimo namirnicama iz kojih se različito apsorbuje u zavisnosti od hemijske forme, pa je uglavnom neophodno dag a dodatno prisvajamo putem dijetetskih suplemenata.

Vitamin C – još jedan sastojak

Vitamin C je antioksidans koji štiti ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i pospešuje produkciju kolagena  koji je važna komponenta kože, ligamenata i kostiju. Pomaže pri zarastanju rana, jača zidove kapilara, sprečava krvarenja, čini desni i zube zdravim.

Kod sportista može da pomogne tako što povećavava mišićnu snagu i smanjuje nivo laktata u mišićima. Olakšava apsorpciju važnog elementa – gvožđa.

Doziranje i način primene

Odrasli i deca starija od 15 godina treba da primenjuju jednu tabletu dnevno. Tablete treba progutati nesažvakane sa dosta tečnosti. Lek mogu da koriste trudnice i dojilje.

Sastav preparata – po jednoj tableti

Vitamin C – 162mg, vitamin E – 9mg, cink (cink laktat) – 6,75mg i selen (natrijum selenit) 0,04mg.

Kontraindikacije

Proizvod ne treba da primenju osobe koje su netolerantne na laktozu.

Cena leka je oko 450 dinara. Pakovanje leka sadrži 30 obloženih tableta

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.