Urutal – tablete protiv vrtoglavice

0

Urutal je lek koji ima delovanje na nervni sistem i spade u grupu lekova za lečenje vrtoglavice. Aktivna materija u leku je betahistin – sličan po dejstvu sa histaminon.

URUTAL tablete se koriste kod lečenja simptoma Menijrove bolesti poput vrtoglavice koju prate muka povraćanje, oštećen sluh, šumovi i zujanje u ušima. Primena ovog leka indikovana je još i u lečenju vrtoglavice usled poremećaja sistema za održavanje ravnoteže i koordinacije koji se nalazi u unutrašnjem uhu.

Urutal deluje tako što poboljšava protok krvi u unutrašnjem uhu u tako smanjuje rast pritiska.

Urutal tablete

Kontraindikacije

Nemojte primenjivati tablete Urutala u slučaju da imate alergiju na aktivnu supstancu ili neku drugu materiju u leku, ni ako patite od povišenog krvnog pritiska koji nastaje kao posledica tumora nadbubrežne žlezde.

Primena leka kod dece je kontraindikovana.

Ukoliko za vreme terapije ovim lekom osetite pospanost, ne preporučuje se upravljanje vozilima i mašinama.

Oprez u primeni je potreban ako patite od čira na želucu ili bronhijalne astme.

Lek u trudnoći i dojenje

Lek Urutal se ne sme primenjivati ako ste trudni ili planirate trudnoću, kao ni u periodu dojenja.

URUTAL tablete, hrana, piće i alkohol

Lek Urutal možete uzimati nezavisno od obroka ali, da biste umanjili moguće tegobe u želucu, lek možete primeniti za vreme ili posle jela. Za vreme terapije ovim tabletama konzumacija alkoholnih pića ne predstavlja problem.

Manitol iz ovih tableta može imati blagi laksativni efekat.

Doziranje i način primene

Tabletu treba da progutate s vodom. Iako tablete imaju razdelnu liniju, ona služi tome da bi se olakšalo njihovo lomljenje i lakšeg gutanja, a ne da se lek deli na iste doze.

Obično je početna doza 16 mg tri puta dnevno, a to je tri puta dnevno po dve URUTAL tablete. Ako bude bilo potrebe, doktor može smanjiti dozu na 8 mg tri puta dnevno.

Za poboljšanje stanja, potrebno je nekoliko dana, a nekad i nekoliko nedelja. Optimalni rezultati lečenja, očekuju se posle nekoliko meseci terapije.

Kod starijih pacijenata nije neophodno prilagođavanje doziranja.

Predoziranje: Ako ste uzeli više URUTAL –a nego što je trebalo, odmah se javite lekaru!

Nemojte uzeti duplu dozu da biste nadoknadili onu propuštenu, nego nastavite sa terapijom i uzimanjem leka prema uobičajenom rasporedu.

Terapija treba da traje onoliko koliko to odredi Vaš lekar. Nemojte lečenje prekidati na svoju ruku. I onda kada se budete osećali bolje, lekar će preporučiti da nastavite terapiju još neko vreme, kako bi se uspešnost lečenja potvrdila.

Neželjeni efekti – nuspojave

Prestanite sa terapijom URUTAL tabletama i odmah se javite lekaru ako dobijete otok nausnama,licu, jeziku i u ždrelu uz otežano disanje i mogući osip, upale i svrab po koži.

Ostali neželjeni efekti koji se javljaju često su : mučnina i loša probava. Kao nusefekti leka su još prijavljeni: glavobolja, svrab, osip po koži, , koprivnjača, povraćanje, bol u stomaku i nadutost. Smetnje sa probavom, možete ublažiti uzimanjem tableta uz obrok.

Cena leka je oko 1 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.