Uricin – lek protiv bakterijskih infekcija

0

Lek URICIN sadrži norfloksacin koja je antibiotik sa dejstvom protiv velikog broja bakterija koje izazivaju infekcije mokraćnih kanala. URICIN tablete se koriste u lečenju infekcija urinarnog sistema.

Kontraindikacije

Lek URICIN ne smete koristiti ako ste alergični na norfloksacin ili neki drugi sastojak leka, zatim ako ste u drugom stanju ili mislite da ste trudni, u slučaju da ste nekada ranije loše reagovali na slične lekove, ako je pacijent dete ili mlada osoba koja je još u fazi rasta.

Oprez u primeni je potreban ako ste ikada imali konvulzije, epilepsiju, ako imate mijasteniju gravis, ako Vi ili neko u Vašoj porodici ima anemiju, ako ste rođeni sa ili u porodičnoj anamnezi postoji stanje produženog QT interval, patite od neravnotežu soli u krvi, imate vrlo spor srčani ritam, slabost srca, srčani udar u anamnezi, ako ste ženskog pola, starije dobi ili uzimate druge lekove koji dovode do abnormalnih EKG promena.

Uricin lek

Ne smete uzimati URICIN dok ste u drugom stanju ili ako postoji sumnja na trudnoću zato što lek može da utiče na plod. Takodje, nemojte da dojite ako uzimate ove tablete, jer male količine leka dospevaju u majčino meko.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Dijareja je zabeleženakao čest problem koji izazivaju antibiotici, i koji obično prestaje čim se prekine sa primenom antibiotika. Kod pacijenata se mogu javiti vodnjikave i krvave stolice a nekada i par meseci po uzimanju poslednje doze antibiotika. U tom slučaju se javite lekaru. Možda ćete osetiti vrtoglavicu dok uzimate URICIN. U tom slučaju, nemojte upravljati motornim vozilom ili rukovati alatima i mašinama.

Pri primeni ovog leka mogu nastati sledeća neželjena dejstva – Alergijska reakcija ( oticanje lica, usana, jezika i grla, osip na koži – koprivnjača. Ostale nuspojave su : abnormalno ubrzan ritam srca, životno ugrožavajući nepravilan ritam srca, promena srčanog ritma, promene u protoku krvi do nekih delova organizma, ozbiljna reakcija kože sa plikovima i krvarenjem, dermatitis, reakcija kože na sunčevu svetlost, glavobolja, vrtoglavica, trnci i žmarci, smanjena osetljivost, delimični gubitak osetljivosti na dodir, napadi, drhtavica, zbunjenost, problemi sa disanjem, zujanje u ušima, gubitak sluha, preterano suzenje oka, kandidijaza, mučnina, grčevi u stomaku, problemi sa varenjem ili proliv, gubitak apetita, jaki bolovi u stomaku, visoka telesna temperatura, groznica…

Uricin i drugi lekovi

Napravite pauzu od minimum dva sata posle uzimanja URICINa, a pre uzimanja bilo kog od sledećih lekova: antacid, sukralfat, didanozin, lekovi koji sadrže gvožđe ili cink, uključujući i multivitamine i minerale.

URICIN sa hranom ili pićima

Uricin tableta se guta cela sa punom čašom vode, minimum jedan sat pre ili dva sata posle obroka, mleka ili mlečnih proizvoda. Potrebno je izbegavati paralelnu primenu leka sa antacidima, jer smanjuju njegovu resorpciju. Ne izlažite se suncu koliko god možete dok uzimate ovaj lek.

Doziranje

Uobičajena doza leka za manje ozbiljne infekcije je jedna film tableta dva puta dnevno tokom 3 dana, a za ozbiljnije infekcije jedna film tableta dva puta dnevno tokom 7 do 10 dana. U slučaju da se infekcija vrati, lečenje može da traje i do 12 sedmica.

Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.