Ursofalk – lek protiv žučnih kamenaca

0

Aktivna materija koju sadrži lek Ursofalk je ursodeoksikolatna kiselina. To je žučna kiselina koja seu malim količinama nalazi u ljudskoj žuči.Ursofalk kapsule se koriste za otapanje žučnih kamenaca. Ove tablete se primenjuju i za lečenje upale u želucu uzrokovane refluksom žučne kiseline – gastritis. Osim za žuč, Ursofalk se koristi i za jetru, odnosno, za simptomatsko lečenje primarne bilijarne ciroze.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Ursofalk kapsule ako ste alergični na ursodeoksikolatnu kiselinu ili bilo koji sastojak leka, ako imate akutnu upalu žučne kese ili žučnog trakta, imate okluziju žučnog trakta (to je zatvaranje žučnih kanala ili kese).

Ursofalk lek

Oprez u primeni je potreban ako Vaša žučna kesa nije rendgenološki vidljiva,ako patite od kalcifikovanih kamenaca, ako se žučna kesa ne kontrahuje pravilno i ako često imate bolove slične grčevima u gornjem delu stomaka.

Tokom lečenja, doktor će kontrolisati i redovno tražiti kontrolu funkcije jetre, na svake 4 nedelje tokom prva 3 meseca lečenja, a onda na svaka 3 meseca posle toga.

Reakcije – uzimanje drugih lekova

Moguće je povećano dejstvo cikosporina ako se uzima istovremeno s Ursofalk 250 mg kapsulama. Ako se lečite ciklosporinom lekar bi trebalo da kontroliše koncentraciju ciklosporina u vašoj krvi, i prilagoditi dozu ako je potrebno.

Ursofalk u trudnoći i dojenje

Ursofalk 250 mg kapsule ne smeju se uzimati za vreme trudnoće, osim ako doktor ne smatra da su izričito neophodne. Doktor će pre početka lečenja isključiti mogućnost postojanja trudnoće.

Nije poznato da li ovaj lek prelazi u majčino mleko, pa se zato ne preporučuje njihova primena tokom dojenja.

Doziranje i način primene leka

Za otapanje žučnih kamenaca : Do težine od 60 kg – 2 kapsule, 61 do 80kg – 3 kapsule, od 81 do 100kg – 4 kapsule i više od 100kg – 5 kapsula.

Kapsule se uzimaju cele s malo tečnosti, uveče pre spavanja.

Vreme otapanja žučnih kamenaca obično iznosi 6 do 24 meseca a ako se ne smanje posle godinu dana, lečenje ne treba nastaviti.

Za lečenje bilijarnog refluks gastritisa uzima se jedna kapsul dnevno, uveče pre spavanja.

Za simptomatsko lečenje primarne bilijarne ciroze, tokom prva 3 meseca, Ursofalk kapsule se uzimaju u podeljenim dozama tokom dana a sa poboljšanjem jetrenih vrednosti, dnevna doza se može uzimati jednom dnevno uveče.

Predoziranje: Kao posledica predoziranja, može se javiti dijareja a u slučaju trajnog proliva, morate se javiti lekaru koji će prilagoditi dozu.

Ako propustite dozu leka, ne duplirajte sledeću!

Ne prekidajte lečenje bez konsultovanja s vašim lekarom.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva leka

Kao i svi drugi lekovi tako i Ursofalk može izazvati nuspojave. Česte nuspojave koje se jave na manje od 1 osobe u 10 pacijenata su: meka stolica ili proliv. Za vreme liječenja primarne bilijarne ciroze moguće su ozbiljne tegobe na desnoj strani gornjeg abdomena, ozbiljno pogoršanje ciroze jetre, kalcifikacija žučnih kamenaca i koprivnjača, mada se ovi nusefekti retko javljaju.

Cena leka je od oko 1 500 do oko 3 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.