Tylol hot – protiv prvih simptoma prehlade i gripa

0

Lek Tylol Hot se koristi za ublažavanje simptoma prehlada i gripa kao što su zapušen nos, kijavica, curenje iz nosa, povećana telesna temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima i zglobovima.

Kontraindikacije

Lek Tylol Hot se za temperaturu i protiv gripa, ne sme koristiti u slučaju preosetljivosti na bilo koji sastojak leka, za decu mladju od 18 godina, za odrasle pacijente koji imaju ozbiljno oštećenja jetre ili bubrega kao ni kod glaukoma zatvorenog ugla. Tylol Hot ne smete koristiti ni ako uzimate ili ste u poslednje dve sedmice uzimali lekove za lečenje depresije.

Ovaj lek ne treba da uzimaju ni osobe sa teškim srčanim poremećajima, šećernom bolešću, bronhijalnom astmom, povišenim očnim pritiskom, pojačanom funkcijom štitne žlezde i visokim krvnim pritiskom. Lek Tylol Hot ne treba koristiti u periodu trudnoće i dojenja. Lek sadrži pseudoefedrin, paracetamol i hlorfenamin kao drugi lekovi protiv prehlade i gripa, pa ih zato nemojte kombinovati.

Tylol hot lek

Lek Tylol Hot sadrži saharozu pa ako patite od netolerancije na pojedine šećere, obratite se lekaru pre primene leka.

Tylol Hot i alkohol

Ne uzimajte Tylol Hot bez konsultacije sa lekarom ako konzumirate više od tri alkoholna pića dnevno ili imate oštećenje jetre usled primene alkohola.

NAPOMENA: Ako ne osetite poboljšanje, ili Vam se stanje pogorša, obratite se Vašem lekaru. Lek se ne treba uzimati duže od 3 dana u kontinuitetu. Ako Vam za tri dana nije bolje, obavezno se javite lakru za savet.

Uticaj leka na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama

Za vreme terapije ovim lekom se može javiti pospanost, a posebno smanjenje pažnje ako konzumirate lek sa alkoholom. Vodite računa tokom vožnje automobila i rada na opasnim mašinama odnosno izbegavajte te aktivnosti ako lek ima takav uticaj na Vas.

Doziranje i primena

Kod odraslih pacijenata: jedna kesica šumećih granula na 8 sati. Maksimalna preporučena doza je četiri kesice. Sadržaj kesice se rastvori u čaši tople vode i odmah popije. Lek nije namenjen za primenu kod dece.

Ako ste uzeli više od propisane doze leka, odmah se javite lekaru jer postoji rizik od odloženih ozbiljnih oštećenja jetre. Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanjee, znojenje, pospanost i osećanje opšte slabosti.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Kardiovaskulami poremećaji koji se mogu javiti kao nuspojava su tahikardija, palpitacije, srčane nepravilnosti. Od gastrointestinalnih poremećaja prijavljeni su mučnina i/ili povraćanje.

Mogu se javiti i hipersenzitivnost, glavobolja, tremor, anksioznost, nemir, razdražljivost, nesanica, halucinacije i paranoidne ideje, poremećaji spavanja, poteškoće u mokrenju, kožne reakcije, uključujući osip, hipertenzija, smanjen broj trombocita, anafilaksa, bronhospazam, angioedem, slabost jetre…

Od ostalih nuspojava prijavljeni su anemija, sedacija, zamućen vid, poremećaj koordinacije zujanje u ušima, gust bronhijalni secret, bol u stomaku, dispepsija, anoreksija i suva usta, poremećaji bubrega i urinarnog sistema, urtikarija (koprivnjača), trzanje i mišićna slabost, zamor nesvestica, stezanje u grudima i iritabilnost, hepatitis, depresija i noćne more.

Pakovanje sadrži 6 kesica. Proizvodač leka je NOBELFARMA, Turska i lek se može izdavati bez lekarskog recepta. Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.