Tantum verde – sprej protiv tegoba sa grlom

0

Sprej za grlo, Tantum Verde može se nabaviti i bez lekarskog recepta, za lečenje blažih bolesti, ali je bitno da ga pažljivo koristite kako biste osetili optimalne učinke.

Aktivna supstanca u rastvoru je benzidamin, koji umiruje bol i ima jako antizapaljensko i analgetsko dejstvo. Dolazeći u dodir sa zapaljenim tkivom, ublažava simptome zapaljenja i teškog i bolnog gutanja tako da bol ubrzo popušta.

Tantum Verde sprej se koristi za usnu sluznicu i namenjen je za simptomatsko lečenje bola i iritacije kod zapaljenja usta i grla, kao što je na primer infekcija bukalne sluznice i grla posebno za vreme prehlade i posle stomatoloških intervencija.

Kontraindikacije

Lek Tantum Verde ne smete koristiti ako ste preosetljivi na aktivnu supstancu ili na bilo koju drugu materiju leka.

Tantum Verde sprej treba pažljivo primenjivati ako patiteod bronhijalne astme jer je moguća pojava bronhospazma.

Tantum verde

Tantum Verde, hrana, piće i alkohol

Nisu zabeležene bilo kakve interakcije sa hranom ili pićima.Napomena: Tantum Verde sadrži parahidroksibenzoate koji mogu da uzrokuju alergijsku reakciju.

Tantum Verde sprej u trudnoći i dojenje

Ispitivanja korišćenja ovog leka u periodu trudnoće i dojenja na ljudima nisu sprovodena i zato ga ne treba primenjivati u tim stanjima, ali ako je primena neophodna, obratite se doktoru za procenu odnosa rizika i koristi.

Primena i doziranje

Sprej treba 2 do 6 puta dnevno raspršite na obolelo mesto.
Odrasli treba da koriste 4 do 8 raspršivanja na obolelo mesto, a deca starosti od 6 do 12 godina
po 4 raspršivanja. Deca starosti od 3 do 6 godina treba da primene na svakih 4 kg telesne mase, 2 do 6 prskanja na dan. Maksimalna doza ne sme da buce veća od 4 raspršivanja, 2 do 6 puta na dan.
Ako se pak simptomi pogoršaju ili se ne osećate bolje ni nakon 3 dana, obavezna je konsultacija sa lekarom!

Sprej se primenjuje tako što se najpre uspravi kanila na boci, stavi se u usta i usmeri se ka zapaljenom mestu.

Predoziranje: Slučajno progutana manja količina leka nije opasna ali ako je progutana veća količina odmah potražite savet lekara. Velike količine progutanog leka mogu izazvati neželjene reakcije kao što su: uznemirenost, konvulzije, znojenje, ataksija (gubitak koordinacije pokreta), tremor (drhtavica) i povraćanje.

Ukoliko ste uzeli veću dozu leka Tantum Verde, sprej za usnu sluznicu, nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom!

Ako ste zaboravili da uzmete lek Tantum Verde, nemojte da primenite dvostruku dozu da nadomestite onu preskočenu, već čim se setite – uzmite sledeću dozu.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Kao i svi lekovi i lek Tantum Verde može da ima neželjena dejstva.
Retko se javljaju osećaj pečenja u ustima, suva usta i reakcije preosetljivosti .Veoma retko su prijavljeni otok grkljana i angioedem. Povremena neželjena nuspojava jeosetljivost na svetlost.

Bočica sa 100 ml bezbojnog rastvora sa ukusom peperminta sadrži: 0.15 g benzidamin-hidrohlorida. Proizvođač spreja je italijanska farmaceutska kuća: Aziende Chimiche Riunite Angelini Francesco.

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre

upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim

reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.