Tokoferol – vitaminski preparat

0

Najvažniji sastojak antioksidantnog sistema u ljudskom telu je vitamin E. Ovaj vitamin je rastvorljiv u masti i deponuje se u ćelijskim opnama, jetri, česticama lipoproteina u krvotoku i u masnom tkivu ljudskog organizma.

E vitamin se jako velikom brzinom vezuje za slobodne radikale, i ima važnu ulogu u njihovom gašenju. Sprečava nastanak novih slobodnih radikala, i tako štiti višestruko nezasićene masne kiseline od oksidacije pa sprečava oksidaciono oštećenje membrane ćelija.

Pozitivan efekat vitamin E ima i u poboljšanju prokrvljenosti i mišićne aktivnosti. Blagotvoran je u stanjima zapaljenja, kod cirkulatornih poremećaja, kao i u premenstrualnom sindromu jer vitamin e utiče na sintezu prostaglandina.

Tokoferol vitamin e

Vitaminu E se pripisuje i zaštitna uloga kod kancerogenih faktora kod osoba koje su pušači, i dokazano je da sprečava pretvaranja nitrita kancerogene materije. Zahvaljujući svim navedenim pozitivnim dejstvima, vitamin E još i štiti organizam od preranog starenja, održava funkcije nervnog i mišićnog sistema i pospešuje vitalnost i ukupnu aktivnost ljudskog organizma.

Tokoferol – doziranje

Deca i odrasli treba da uzimaju po jednu film tabletu Tokoferola dnevno. Ako želite da koristite vitaminske preparate u trudnoći, konsultujte se sa lekarom koji vodi trudnoću.

Kontraindikacije

Tokoferol film tablete ne smeju da primenjuju lica sa alergijom na vitamin E ili bilo koji sastojak proizvoda. Lek ne sadrži gluten.

Vitamin E u preparatima

Vitamin E prvenstveno je važan za zdravu kožu, protiv starenja i razvoja raka. Osim oralno, za spoljašnju upotrebu, može se koristiti u kremama ili softgel kapsulama kojima se leče manje rane na koži.

Vitamin E je naziv za grupu jedinjenja koji su poznati kao tokoferoli. Postoje u četiri osnovna oblika: alfa, beta, gama i delta-tokoferoli. Najčešći je alfa-tokoferol, koji je i najjači oblik vitamina E.

Dejstvo i važnost vitamina E

Pošto je moćan antioksidans, vitamin E učestvuje u uništavanju i neutralisanju slobodnih radikala,može da pomogne u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti kao što su infarkt i šlog. Vitamin E jača imuni sistem kod starijih osoba, i dodatno štiti od infekcija. U formi tableta, E vitamin smanjuje bol u grudima kod onih koji pate od angine pektoris, usporava napredovanje katarakte i razvoj Alchajmerove bolesti. Vitamin E je prisutan u sledećim namirnicama: cela zrna žitarica, pšenične klice, biljna ulja, zeleno lisnato povrće, orasi, bademi, kikiriki, lešnici, suncokretovo seme.

Preporučene doze vitamina E

Preporučena dnevna doza vitamina E za odrasle je 15 mg.

Primena

Od 250-500 mg je doza koja se preporučuje u borbi protiv bolesti. Doze do 800 mg se obično preporučuju ljudima koji imaju visok rizik od srčanih oboljenja i nekih vrsta kancera.

Efikasnost vitamina E, poboljšava zajedničko uzimanje sa vitaminom C.

Simptomi nedostatka vitamina E su uglavnom neurološka oštećenja, kraći životni vek crvenih krvnih zrnaca, problemi sa bubrezima i mišićima.

S druge strane, velike doze vitamina E mogu da naruše funkciju vitamina K i da ometaju apsorpciju vitamina A. Moguće su i glavobolja i dijareja.

Mere opreza pri primeni leka

Posavetujte se sa svojim lekarom pre upotrebe vitamina E, u slučaju da već uzimate aspirin ili antikoagulanse (lekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi). Vitamin E ne treba koristiti dva dana uoči i nakon operacije.

Cena leka je oko 280 dinara. Proizvodjač leka je Galenika, Beograd. Pakovanje sadrži 30 film tableta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.