Tylol hot – lek protiv prvih simptoma gripa

0

Lek Tylol Hot koristi se protiv gripe i za ublažavanje simptoma prehlade kao što su zapušen nos, kijavica, curenje nosa, povišena telesna temperatura, glavobolja i bol u mišićima i zglobovima. Lek je namenjen za odrasle pacijente.

Kontraindikacije

Tylol Hot tablete ili prašak ne smete koristiti u slučaju preosetljivosti na bilo koji sastojak leka, zatim za decu i pacijente koji imaju manje od 18 godina, kao ni kod pacijenata sa ozbiljnim oštećenjima jetre ili bubrega i kod nekih vidova povišenog očnog pritiska. Takodje, Tylol Hot ne smete koristiti ako uzimate ili ste u poslednje dve sedmice koristili inhibitore monoaminooksidaze – MAO inhibitore (za lečenje depresije). Tylol Hot sadrži saharozu, pa ako patite od netolerancije na neke šećere, obratite se lekaru pre upotrebe leka.

Tylol Hot ne treba da uzimaju pacijenti sa teškim srčanim poremećajima, šećernom bolešću, bronhijalnom astmom, pojačanom funkcijom štitne žlezde i visokim krvnim pritiskom. Tylol Hot se ne sme primenjivati tokom drugog stanja ni kod dojilja.

Tylol hot lek

Tylol Hot i alkohol

Ne uzimajte ovaj lek bez konsultacije sa lekarom ao konzumirate više od tri alkoholna pića po danu ili patite od oštećenja jetre zbog alkohola. Istovremeno uzimanje leka sa alkoholom može dovesti do dodatnog smanjenja pažnje.

Ako posle uzimanja ovog leka ne osetite poboljšanje, obratite se lekaru za savet. Lek se ne sme uzimati duže od 3 dana u kontinuitetu.

Primena drugih lekova

Ako se uzima u preporučenim dozama, Tylol Hot ne dovodi do poremećaja ako se uzima sa drugim lekovima. Medjutim, ukoliko se unose veće doze i lečenje traje duže od preporučenog, paracetamol može da reaguje sa oralnim antikoagulansima i fenotiazinima. Alkohol, barbiturati i antidepresivi mogu da pojačaju štetna dejstva paracetamola na jetru. Kod osoba koji već primenjuju antiepileptike poput karbamazepina, fenobarbitona, fenitoina ili primidona, dozu paracetamola je potrebno smanjiti.

Uticaj leka na upravljanje motornim vozilima i mašinama

Za vreme terapije ovim lekom, može se javiti pospanost , pa u tom slučaju, vodite računa tokom vožnje automobila i rada na mašinama.

Doziranje i primena leka

Odrasle osobe: 1 kesica šumećih granula na 8 sati. Maksimalna dozvoljena doza je 4 kesice.
Sadržaj kesice treba rastvoriti u čaši tople vode i odmah popiti.

U slučaju predoziranja mogu se javiti sledeći simptomi: uzbuđenje, razdražljivost, nemir, tremor, halucinacije, hipertenzija, palpitacije, aritmije i otežano mokrenje. U teškim slučajevima javlja se psihoza, konvulzije, koma i hipertenzivna kriza.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Neželjena dejstva koja su prijavljena pri upotrebi leka su izmedju ostalih i :tahikardija, palpitacija, druge srčane nepravilnosti, mučnina i/ili povraćanje, razdražljivost, preosetljivost, glavobolja, tremor, anksioznost, nemir, razdražljivost, nesanica, halucinacije, kod dece i paranoidne ideje.
Od psihijatrijskih poremećaja, moguć je poremećaj spavanja.

Prijavljene su još i poteškoće u mokrenju, zadržavanje mokraće, kožne reakcije,osip,aritmije, poremećaji krvi, sedacija – od blage pospanosti do dubokog sna, smanjena sposobnost koncentrisanja, poremećaj koordinacije, zamućeni vid, zujanje u ušima, gust bronhijalni sekret, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, dispepsija, anoreksija i suva usta, hipotenzija, hepatitis, zamor, depresija, noćne more, psihoza…

Cena leka je oko 350 dinara. Pakovanje sadrži 6 kesica i može se dobiti i bez lekarskog recepta. Proizvodjač leka je turska farmaceutska kompanija NOBELFARMA Sancaklar.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre
upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim
reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.