Tulip – lek za regulaciju lipida u krvi

0

Lek Tulip pripada grupi lekova koji regulišu nivo lipida (za povišenu masnoću) u krvi . Aktivna supstanca leka je atorvastatin. Tulip tablete se koriste za smanjenje lipida( za holesterol i trigliceride ) u krvi onda kada dijeta sa smanjenim unosom masti ali ni promene životnih navika ne daju očekivane rezultate.

Holesterol se inače normalno nalazi u ljudskom telu i neophodan je za normalno funkcionisanje organizma. Ali, ako u krvi ima mnogo holesterola, može se nataložiti u zidovima krvnih sudova, što dovodi do njihovog sužavanja, i na kraju do zatvaranja što je proces koji je medju glavnim uzrocima raznih srčanih oboljenja.

Tulip lek

Važno da tokom terapije, nastavite sa dijetom i izmenjenim životnim navikama.

Ovaj lek se može koristiti i kod dece starosti 10 godina i više koja imaju primarnu hiperholesterolemiju, heterozigotnu familijarnu hiperholesterolemiju ili kombinovanu hiperlipidemiju.

Kontraindikacije

Lek Tulip nemojte koristiti ako ste alergični na atorvastatin ili na bilo koji drugi sastojak leka. Tulip ne treba da koriste ni žene koja mogu da radjaju a ne koristite adekvatna kontraceptivna sredstva.

Lek se ne koristi ni u trudnoći dok je još jedna kontraindikacija – dojenje.

Takodje, ako planirate trudnoću lekar će savetovati sa prestanete sa primenom ovog leka mesec dana pre željenog začeća. Lek ne treba koristiti ako imate ili se ranije imali oboljenje jetre, ako imate promene vrednosti testova jetre u krvi iz neobjašnjivih razloga kao ni ako konzumirate velike količine alkohola.

Posebna pažnja je potrebna u slučaju da patite ili ste ranije bolovali od nekih oboljenja bubrega, ako imate hipotireoidizam, ako ste ranije konzumirali velike količine alkohola, ili ako Vi ili neko iz Vaše porodice pati od ozbiljnih problema sa disanjem.

Primena drugih lekova

Važno je da kažete svom lekaru da li već pijete ili ste do nedavno uzimali bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta jer ima lekova koji mogu menjati efekte leka Tulip ili lek Tulip može menjati njihovo dejstvo.

Doziranje i način upotrebe leka

Lek je namenjen za primenu kod odraslih a u izuzetnim slučajevima, može se koristiti za lečenje dece koja imaju više od 10 godina. Uobičajena početna doza je 10 mg dnevno a lekar je može povećati ako je to potrebno. Maksimalna dnevna doza je 80mg za odrasle i 20mg za decu. Tableta Tulipa se guta cela sa malo vode, bilo kada tokom dana, uz ili mimo obroka.

Ipak, preporuka je da tablete izimate uvek u isto vreme svakog dana.

Moguća neželjena dejstva leka – nuspojave

Ako se jave sledeća neželjena dejstva, odmah potražite medicinsku pomoć: – angioneurotski edem (karakterišu ga otok lica, jezika i dušnika ). To jeste retka reakcija ali je vrlo ozbiljna.

Povremeno, se kod pacijenata se može javiti gubitak ili upala mišićne mase, pa zato, ako po primeni leka osetite mišićnu slabost, osetljivost ili bol, ako se ne osećate dobro ili imate visoku temperaturu, prestanite sa korišćenjem leka i javite se lekaru.

Česta neželjena dejstva su alergijske reakcije, nesanica, glavobolja, ošamućenost, osećaj peckanja, žarenja i utrnulost kože, smanjena osetljivost, zatvor, nadutost stomaka usled prisustva gasova, poremećaj varenja, bol u stomaku, mučnina, proliv, osip, svrab, bol u mišićima, bol u zglobovima, slabost, bol u grudima, bol u leñima, zamor, zapušen nos ili curenje nosa usled zapaljenja, visok nivo šećera u krvi, bol u grlu, krvarenje iz nosa, otoci zglobova, grčevi u mišićima, bol u rukama i nogama, promene u rezultatima testova krvi…

Cena leka je oko 1 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.