Trodon – lek protiv bolova

0

Lek Trodon je dostupan u vidu film retard tableta, kapsula, kapi, supozitorija, injekcija…

Trodon je sintetski analgetik centralnog delovanja. Ima analgetsko dejstvo (protiv bolova) bilo da se primeni peroralno (tablete), rektalno ili parenteralno. Od opioidnih analgetika se razlikuje po tome što mu je depresivno delovanje na respiratorni centar, kao i uticaj na kardiovaskularni sistem i opstipacija slabije izraženo.

Analgetsko dejstvo počinje za 20 do 30 minuta nakon pijenja leka a dejstvo traje 4 do 8 sati. Izlučuje se mokraćom, preko žuči i stolicom.

Indikacije za primenu leka

Trodon se koristi kod srednjih i jakih akutnih i hroničnih bolova različitog porekla kao što su bolovi posle operacije, nakon trauma, kod neuralgija, tumora, infarkta miokarda…

Trodon tablete

Zbog svog analgetskog dejstva, koristi se kod raznih vidova regionalne anestezije, laparoskopije i inhalacione anestezije a zbog snažnog delovanja i malog broja ozbiljnih neželjenih dejstava primenjuje se u akušerskoj praksi i kod dece.

Doziranje i način primene

Dozu leka odredjuje i prilagodjava lekar u odnosu na intenzitet bola. Maksimalna dnevna doza je do 400 mg, izuzev u posebnim kliničkim uslovima. Dužina terapije će zavisiti od procene jačine i prirode bola a kod bolesnika koji imaju oštećenu funkciju bubrega ili jetre potrebno je prilagođavanje doze. Stariji pacijenti ne zahtevaju prilagodjavanje doze.

Ako lekar nije drugačije propisao, doze su sledeće: 1-2 tablete do 4 tablete 100 mg u intervalima na 12 h.

Deca od 1-11 godina: Doze za decu su od 1-2 mg po kilogramu telesne mase, a pogodni oblici leka su injekcije i kapi.

Neželjeni efekti – nuspojave

Od neželjenih dejstva leka mogući su: muka, vrtoglavica, zamor, konfuzija, pospanost, znojenje, povraćanje, glavobolja, suvoća usta, opstipacija.

Retko se javljaju palpitacija, tahikardija, posturalna hipotenzija ili kardiovaskularni kolaps, osećaj nadutosti i svrab, crvenilo i urtikarija.

U veoma retkim slučajevima javlja se motorna slabost, poremećaji apetita, zamagljen vid i otežano mokrenje. Psihička neželjena dejstva su veoma retka a veoma retko se javljaju alergijske reakcije (anafilaktička reakcija, bronhospazam i angioneurotski edem).

Povišenje krvnog pritiska i bradikardija su veoma retki.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Trodon u slučaju preosetljivosti na lek ili na neki od sastojaka leka. Kontraindikacija je i akutno trovanje alkoholom, hipnoticima, opioidima i drugim psihotropnim lekovima.

Upozorenja

Trodon može da izazove konvulzije u terapijskim dozama, posebno kada su dnevne doze veće od preporučenih 400 mg. Pacijenti sa eilepsijom i pacijenti skloni grčevima smeju da primaju tramadol samo izuzetno. Trodon ima nizak stepen potencijala da izazove zavisnost. Zloupotreba u dužem vremenskom periodu može da razvije psihičku i fizička zavisnost. Tada se kao posledice mogu javiti: agitacija, anksioznost, nervoza, nesanica, hiperkinezija, tremor i gastrointestinalni simptomi. Trodon i alkohol se ne smeju zajedno konzumirati.

Trodon u trudnoću i dojenje

Tokom trudnoće kao ni za vreme dojenja, trodon ne treba koristiti, osim ako je indikovana analgezija sa opioidima i to samo u jednoj dozi tramadola.

Napomena: Trodon može da poremeti sposobnost upravljanja vozilom i mašinama pa se preporučuje oprez. Ako već koristite neki antidepresiv, obratite se lakaru za savet.

Predoziranje 

Simptomi trovanja su mioza, povraćanje, kardiovaskularni kolaps, poremećaji svesti do kome, konvulzije, depresija disanja do zastoja disanja. U tom slučaju se odmah obratite lekaru.

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

Proizvođač leka je Hemofarm. Cena leka je oko 200 dinara i može se nabaviti samo uz lekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.