Tritace – lek protiv povišenog pritiska

0

Lek Tritace se koristi kod esencijalne hipertenzije (za pritisak), kod blage do umerene srčane insuficijencije, zatim posle akutnog , preležanog infarkta miokarda, kod nedijabetičke ili dijabetičke glomerularna nefropatije, naročito ako je praćena arterijskom hipertenzijom. Ove tablete se koriste i za smanjivanje verovatnoće nastanka infarkta miokarda, moždanog udara ili kardiovaskularne smrti kod pacijenata koji imaju povišeni kardiovaskularnim rizikom.

Doziranje i način primene

U početku terapije ovim lekom, može se desiti preterani pada krvnog pritiska, što prati nekada i glavobolja, naročito kod bolesnika sa osiromašenim rezervama soli i/ili tečnosti ( povraćanje, dijareja, terapijska primena diuretika), kod osoba sa srčanom insuficijencijom ili sa teškim oblikom hipertenzije. Kod takvih pacijenata terapiju treba početi najnižom dozom od 1,25 mg ramiprila ujutro uz lekarski nadzor. Kada je reč o starijim pacijentima, koji imaju više od 65 godina, reakije na lek mogu biti izrazitije nego kod mladjih pacijenata pa je nekada potrebno prilagodjavanje doze.

Tritace lek

Ako lekar nije drugačije propisao, za pacijente sa normalnom renalnom funkcijom koriste se naredne smernice za doziranje. Esencijalna hipertenzija: Početna doza je 2,5 mg ramiprila ujutro koja je i doza održavanja. Ako se tom dozom krvni pritisak ne normalizuje, lekar može da poveća dozu na 5 mg. Najveća dnevna doza leka je 10 mg.

Kod blage do umerene srčane insuficijencije posle akutnog preležanog infarkta miokarda početna dnevna doza je po 2,5 mg ramiprila ujutro i uveče. Doza se može smanjiti ako pacijent ne podnosi ovu dozu , npr. usled prevelikog smanjenja krvnog pritiska.

Kod nedijabetičke ili dijabetičke glomerularne nefropatije, preporučuje se inicijalna doza od 1,25 mg ramiprila, jednom na dan a doza se povećava u zavisnosti od toga kako osoba podnosi lek. Preporuka je da se doza duplira u intervalima od 2 do 3 sedmice. Pošto do sada nema dovoljno terapijskog iskustva sa višim dozama, uobičajena doza održavanja je 5 mg ramiprila dnevno.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati ovaj lek ako ste alergični na ramipril, bilo koji drugi ACE inhibitor ili bilo koju pomoćnu supstancu u tabletama. Ne koristite Tritace ako ste nekada ranije imali ozbiljnu alergijsku reakciju – angioedem. Simptomi te reakcije su svrab, otoci, osip, crvene mrlje po rukama, stopalima i vratu, oticanje grla i jezika, oticanje oko očiju i usana, teškoće u disanju…

Ovaj lek ne bi trebalo da koristite ni ako ste na dijalizi ili nekom drugom obliku filtracije krvi i ako imate probleme sa bubrezima.

Tritace u trudnoći

Lekar će Vam verovatno savetovati da prestanete da koristite Tritace pre nego što zatrudnite ili čim saznate da ste trudni. Moguće je da će Vam preporučiti da uzimate drugi lek. Nije preporučljivo uzimati Tritace u ranoj trudnoći, a ne sme se uzimati nakon trećeg meseca trudnoće, jer može ozbiljno naštetiti detetu.

Tritace i alkohol

Uzimanje alkohola s Tritaceom može izazvati omaglicu ili ošamućenost.

Neželjena dejstva – nuspojave

Odmah obavestite lekara, ako osetite nešto od sledećeg: ubrzani puls, nepravilne ili snažne otkucaje srca, bol i stezanje u grudima, kašalj, zadihanost, srčani i moždani udar, ako Vam se pojave mofrice, ako imate jake bolove u stomaku, ako osećate umor, gubitak apetita , ako imate nesvesticu i ako se javi bledilo kože.

Česte nuspojave su glavobolja ili osećaj umora, omaglica, nesvestica, hipotenzija, suvi, nadražujući kašalj, upala sinusa, bronhitis, zadihanost, bol u želucu ili crevima, proliv, poremećaji probave, mučnina, povraćanje, osip na koži, s ili bez ispupčenja delova kože, bol u grudima, grčevi ili bol u mišićima, povišen novo kalijuma u krvi… Potencija: Kod jednog u hiljadu pacijenata može se javiti seksualna impotencija kod muškaraca, smanjen libido kod muškaraca i žena.

Cena leka je oko 800 dinara. Moguća zamena za Tritace je lek Ramipril.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.