Triderm krema – protiv kožnih infekcija

0

Namena: Triderm krema se koristi za olakšanje simptoma upale kod bolesti kože kada je prisutna bakterijska ili gljivična infekcija, ili postoji se sumnja na takve infekcije. Njeno dejstvo je da oslabi i ukloni simptome infekcije. Triderm krema se sme primenjivati samo po preporuci lekara i dobija se samo na recept.

Kontraindikacije

Nemojte primenjivati Triderm kremu u slučaju da ste imali alergijsku reakciju na lekove koji su poznati pod imenom kortikosteroidi, glukokortikoidni steroidi, imidazoli i aminoglikozidi.

Ne koristite ovu mast ni ako bolujete od tuberkuloznih bolesti kože, virusnih bolesti (herpes) za ekcem, akne ili bubuljice, ako patite od rozacee ili dermatitis, ili imate hemoride.

Triderm krema

Triderm krema ne sme se primenjivati pod okluzivnim zavojem. Primena Triderm kreme za lice zahteva oprez jer ne sme dospeti u oko. Na licu se krema ne sme koristiti duže od 5 dana.

Nemojte koristiti Triderm kremu češće (od dvaput na dan) ili tokom dužeg razdoblja jer može oštetiti kožu. Ako tokom nekoliko dana ne dođe do odgovora na terapiju ili dođe do pogoršanja stanja, obratite se lekaru.

Primenu Triderm kreme na većim površinama tela (više od 10 % površine tela), na oštećenu kožu i na otvorene rane, u kožnim naborima – među zglobovima i između prstiju, i na sluznice treba izbegavati.

Kod dece starije od 2 godine i adolescenata, potreban je oprez a krema se ne treba koristiti duže od 5 do 7 dana.

Triderm krema i dojenje

Budite oprezni s Triderm kremom u trudnoći i ako dojite. Krema se u tim stanjima sme koristiti samo ako lekar proceni da je potencijalna korist za majku veća od mogućeg rizika za bebu.

Način primene

Odrasli treba da namažu tanki sloj kreme na oboleli deo kože i okolnu kožu uz nežno utrljavanje, dva puta dnevno – ujutru i uveče. Nemojte stavljati zavoj na kožu i nemojte koristiti više masti od propisane količine. Trajanje lečenja odredjuje lekar.

Kod dece i adolescenata tanki sloj Triderm kreme treba da se nanese na zahvaćenu kožu uz lagano utrljavanje, ali ne učestalije od dva put na dan, s najmanjim razmakom od 6 do 12 sati.

Moguće nuspojave

Od mogućih nuspojava prijavljeni su: Poremećaji kože i potkožnog tkiva poput promene boje kože, pečenja, crvenila, izlazak tečnosti iz mehurića, svrab. Moguć je i poremećaj krvi i limfnog sistema, ljuštenje kože, koprivnjača, opšta iritacija kože, otoci, poremećaji uha, poremećaji bubrega i mokraćnog sistema, suva koža, pojačana dlakavost, akneiformne erupcije, hipopigmentacija, perioralni dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, maceracija kože, atrofija kože, strije na koži, miliarija, folikulitis…

Deca i adolescenti koji koriste ovaj lek moraju biti pod pažljivim nadzorom lekara, pošto se lek apsorbuje preko kože pa tako može uticati na rast ili uzrokovati neke druge nuspojave. Kod dece na terapiji topičkim kortikosteroidima, zabeleženi su supresija hipotalamičko-hipofizne adrenalne osi, Kušingov sindrom, linearni zastoj u rastu, odgođeno dobijanje na težini i intrakranijalna hipertenzija.

Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.