Triapin – lek za hipertenziju

0

Triapin je lek koji sadrži dve aktivne supstance: ramipril i felodipin. Ramipril deluje tako što zaustavlja produkciju materija koje uzrokuju porast krvnog pritiska stvarajući krvne sudove relaksiranim i proširenim. Druga materija – felodipin je anatagonist kalcijuma i čini krvne sudove relaksiranim i proširenim. Sve to ukupno ima dejstvo u snižavanju krvnog pritiska. Triapin tablete se upotrebljavaju za snižavanje visokog krvnog pritiska – protiv hipertenzije. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom imaju i povećanu je verovatnoću da će imati probleme poput bolesti srca, oboljenja bubrega i moždanog udara.

Kontraindikacije

Lek Triapin ne smete koristiti ako ste alergični na ramipril ili bilo koji drugi lek iz grupe ACE inhibitora, ako ste preosetljivi na felodipin ili bilo koji drugi lek iz grupe kalcijumskih antagonista kao i na bilo koju od pomoćnih supstanci leka. Triapin ne treba da koriste ni osobe koje su imale ozbiljnu alergijsku reakciju – angioedem čiji su simptomi svrab, otoci, koprivnjača, otežano disanje i teško gutanje.

Triapin lek

Ako ste imali neko ozbiljno oboljenje srca, srčanu slabost, nestabilnu anginu, srčani napad ili moždani udar, ako imate teško oboljenje bubrega, ako ste na dijalizi, imate ozbiljno oboljenje jetre, imate obolele bubrege – takodje ne treba da koristite ovaj lek.

Ako ste trudni ili ako dojite, ne treba da primenjujete ovaj lek.

Primena drugih lekova

Triapin može uticati na dejstvo drugih lekova, i obratno. Obavestite lekara ako već uzimate lekove za snižavanje krvnog pritiska, lek koji se koristi za lečenje dijabetesa tipa 2 ,lekove za lečenje HIV infekcije, diuretike, heparin, litijum, fenitoin, karbamazepin i barbiturate, zatim lekove za lečenje astme, eritromicin, itrakonazol, ketokonazol, rifampicin…

Triapin sa hranom ili pićima

Uzimanje leka uz konzumiranje alkohola može pojačati dejstvo leka a ne preporučuje se ni uzimanje leka sa sokom od grejpfruta.

Tablete je najbolje popiti na prazan stomak ili posle laganog obroka.

Napomena: Nakon uzimanja Triapina, možete da osećate vrtoglavicu ili nesvesticu pa u tom slučaju nemojte upravljati vozilom niti rukovati alatima i mašinama. Lek Triapin nije namenjen za upotrebu kod dece.

Doziranje

Triapin uzimajte isključivo onako kako Vam je odredio lekar. Tablete se gutaju cele sa pola čaše vode ili neke druge tečnosti. Nemojte lomiti, mrviti ili žvakati tablete. Uobičajena početna doza je jedna tableta jednom dnevno štp je i maksimalna dozvoljena doza leka.

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka nego što je trebalo javite se lekaru jer možete osetiti vrtoglavicu ili nesvesticu usled pada krvnog pritiska.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Prestanite sa primenom leka Triapin i odmah se javite lekaru ako primetite otok lica, usana ili grla koji otežava disanje i gutanje, i ako Vam se jave osip i svrab, ako osećate nepravilan rad srca ili lupanje srca, bol i stezanje u grudima uz kratak dah i kašalj.

Ostala neželjena dejstva: Otok ruku i nogu, glavobolja ili osećaj umora, vrtoglavica, nesvestica, hipotenzija, crvenilo, suv nadražajni kašalj, zapaljenje sinusa, bronhitis, kratak dah, bol u želucu ili stomaku, dijareja, loše varenje, mučnina, osip, grčevi ili bol u mišićima, gubitak ili promena osećaja ukusa, problemi sa spavanjem, depresija, anksioznost, anoreksija, bolovi u zglobovima, povraćanje, rvoza, zapušen nos, otežano disanje ili pogoršanje astme, oticanje creva, korišica, zatvor, učestalo mokrenje, jače znojenje, zamagljen vid, smanjenje seksualne želje…

Cena leka je oko 550 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.