Trental – lek za lošu cirkulaciju

0

Lek Trental sadrži kao aktivnu supstancu pentoksifilin koja je poznata kao periferni vazodilatator. Tablete ili ampule ovog leka deluju tako što dovode do povećanja protoka krvi u rukama i nogama. Ovaj lek se primenjuje u lečenju: periferne vaskularne bolesti (za cirkulaciju koja je slaba u rukama ili nogama) i kod lečenja intermitentne klaudikacije a to je zapravo bol za vreme hodanja ili u mirovanju izazvan lošom cirkulacijom u nogama.

Kontraindikacije (Kada ne treba primenjivati lek)

Lek Trental ne smete koristiti ako ste alergični na pentoksifilin, druge metil-ksantine, ili neku od pomoćnih supstanci leka.

Trental ne treba koristiti ni ako ste nedavno imali problema sa srcem ili srčani ili moždani udar, ako patite od ozbiljnih palpitacija, niti ako ste imali krvarenje u oku.

Trental lek

Pažnja u primeni je potrebna ako imate nizak krvni pritisak, ako imate oboljenje jetre ili bubrega, ili ako imate srčane tegobe izazvane gubitkom elastičnosti ili suženjem arterija.

Trental i drugi lekovi

Trental može da pojača dejstvo narednih lekova: lekovi za dijabetes, za visok krvni pritisak, protiv zgrušavanja krvi , ketorolak i teofilin.

Primena leka Trental u trudnoći i dojenje

Ne bi trebalo da uzimate lek Trental ako ste trudni. Pitajte lekara ili farmaceuta za savet pre nego što počnete da uzimate Trental, jer male količine leka mogu preći u mleko majke.

Doziranje i način primene leka

Trental tabletu uzimajte sa dosta tečnosti – uz obrok ili odmah posle jela. Za odrasle i starije pacijente, uobičajena početna doza je jedna tableta (400mg), tri puta na dan, a doza se, prema potrebi, može smanjiti na jednu tabletu, dva puta dnevno.

Kod pacijenata sa oslabljenom funkcijom bubrega, možda će biti potrebno prilagodjavanje doze.

Ukoliko ste uzeli veću dozu leka nego što bi trebalo, obratite se lekaru odmah jer simptomi predoziranja mogu biti pad krvnog pritiska, pospanost, napadi/konvulzije, poremećaji srčanog ritma.

Ako se desi da preskočite dozu koju je trebalo da popijete u odredjeno vreme, nikako nemojte uzimati duplu dozu leka, već je izmite čim se setite pa terapiju nastavite uobičajenim tempom.

Ne prekidajte terapiju ovim lekom dok o tome ne odluči Vaš lekar.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Kao is vi lekovi, tako i Trental može izazvati neke neželjene efekte tokom primene, mada ih neće osetiti svi pacijenti. Odmah prestanite sa uzimanjem ovog leka i javite se lekaru ako imate alergijsku reakciju, u vidu osipa, problema sa gutanjem ili disanjem, oticanja usana, lica, grla ili jezika, krvarenja ispod kože, ako povraćate krv ili imate krvi u stolici. Obratite se lekaru što pre i ako se desi da Vam izlaze modrice lakše iviše nego pre, ako imate probleme sa otkucajima srca ili bol u grudima.

Prijavljena neželjena dejstva ovog leka su: mučnina, povraćanje, dijareja, glavobolja, vrtoglavica, omaglice, nesvestice, crvenjenje, osećaj napetosti, poremećaj sna, blokirano oticanje žuči iz jetre, nelagodnost ili nadimanje stomaka.

Cena leka je oko 200 dinara. Zamena za Trental, ali samo po preporuci Vašeg lekara, mogu biti lekovi: Damaton, PENTILIN forte ili Pentilin.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.