Tramadol – lek protiv bolova

0

Tramadol je lek protiv bolova (analgetik), iz grupe opioida koji imaju dejstvo na centralni nervni sistem. Tramadol olakšava bol tako što deluje na specifične nervne ćelije kičmene moždine i mozga.

Tramadol tablete se primenjuju za bolove srednjeg do jakog intenziteta, na primer – za glavobolju i druge jače bolove.

Kontraindikacije

Nemojte primenjivati Tramadol ako ste alergični na tramadol ili bilo koji drugi sastojak ovog leka. Lek se ne sme koristiti ni u slučaju akutnog trovanja s alkoholom, tabletama za spavanje, lekovima protiv bolova ili sa drugim psihotropnim lekovima. Tramadol i alkohol se ne smeju konzumirati zajedno.

Tramadol lek

Lek nemojte primenjivati ni ako ste pacijent s epilepsijom koja lečenjem nije adekvatno kontrolisana.

Oprez u primeni je potreban ako patite od poremećaja svesti , ako ste u stanju šoka, imate povišen pritisak u mozgu, ako ste skloni pojavi epilepsije ili napadima praćenim s grčenjem, patite od bolesti jetre ili bubrega.

Važna napomena: Ovaj lek može dovesti do fizičke i psihičke zavisnosti i ako se primenjuje kroz dug vremenski period, njegovo delovanje se može smanjiti, pa su za postizanje istog efekta potrebne veće doze.

Tramadol se ne treba primenjivati zajedno s MAO inhibitorima, karbamazepinom, lekovima za smirenje ni tabletama za spavanje, morfinom, antidepresivima i kodeinom.

Tramadol u trudnoći i dojenje

Postoji vrlo malo informacija o sigurnosti primene tramadola tokom trudnoće pa zato, ako ste trudni, ne bi trebalo da ga primenjujete. Primena tramadola se takodje ne preporučuje tokom dojenja jer se male količine tramadola izlučuju u majčino mleko.

Upravljanje vozilima i mašinama

Ovaj lek može uzrokovati pospanost, omaglicu i zamagljen vid, pa zbog toga može oslabiti Vaše reakcije. U tom slučaju, nemojte voziti ni koristiti električne alate ili rukovati mašinama.

Doziranje i način upotrebe

Ovaj lek primjenjujte uvek na način koji propisao Vaš lekar. Doza se prilagodjava jačini bola, a treba koristiti najnižu dozu dovoljnu za postizanje olakšanja bola.

Maksimalna dnevna doza je 400 mg tramadola i ne sme se prekoračiti osim ako lekar to nije odredio.

Uobičajene doze za odrasle i adolescente uzrasta od 12 godina su jedna ili dve Tramadol 50 mg kapsule. Delovanje leka traje od 4 do 8 sati.

Kapsule nisu prikladne za primenu kod dece mlađe od 12 godina dok kod pacijenata koji su stariji od 75 godina starosti, izlučivanje tramadola može biti produženo, pa će tada možda biti preporučeno produženje intervala između doza.

Tramadol kapsule se gutaju cele sa dovoljno tečnosti, po mogućnosti ujutru i uveče. Kapsule se ne smeju žvakati ni drobiti a mogu se piti na prazan stomak ili uz obrok.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Najčešća neželjena dejstva koja se javljaju tokom lečenja Tramadolom su mučnina i omaglica, a javljaju se u više od jedne od 10 osoba. U česta neželjena dejstva spadaju glavobolje, pospanost, umor, zatvor, suva usta, povraćanje, prekomerno znojenje, a manje česta su efekti na srce i cirkulaciju krvi.

Cena leka je oko 300 dinara. Proizvodjač je Hemofarm Vršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.