Tolvon – lek za depresivna stanja

2

Tolvon, koji je dostupan i pod drugim imenima (Mijanserin, Bolvidon, Depnon, Norval) je psihoaktivni lek iz grupe tetracikličnih antidepresiva. Iako je u dužem vremenskom periodu bio dostupan u mnoštvu država, na većini tržišta je ovaj antidepresiv zamenjen analozima i novijim lekom mirtazapinom (Remeronom). Ipak, istraživanja i poredjenja navode brojne prednosti ovog leka koji je u upotrebi duže od 30 godina a medju kojima su dobra podnošljivost, slaba toksičnost u slučaju predoziranja i mali broj neželjenih reakcija na lek.

Tolvon se koristi kod depresije, anksioznosti, panike, šizofrenije, bipolarnog poremećaja, opsesivnokompulzivnih poremećaja, kod delirijuma, konfuznih stanja, nesanice, u profilaksi migrenoznih napada…

Tolvon lek

Doziranje

Za depresiju: početno doziranje je 30 mg dnevno, a prema potrebi se doza povećava do 90 mg dnevno i to podeljeno u više pojedinačnih doza. Do doze od 60 mg prelazi se postepeno, što uglavnom traje 2 nedelje. Maksimalna doza je 90 mg po danu.

Kontraindikacije

Ne preporučuje se primena ovog leka kod dece i adolescenata uzrasta do 18 godina. Lek ne treba da koriste osobe koje često konzumiraju alkohol, jer antidepresivi i alkohol mogu stupiti u reakciju i time uticati na dejstvo leka i terapiju. Lek se ne treba koristiti u slučaju preosetljivosti na mianserin kao ni kod pacijenata koji pate od maničnih afektivnih poremećaja. Lek se ne preporučuje tokom drugog stanja kao ni u periodu laktacije iako se tek 0,2% od unete doze leka eliminiše preko majčinog mleka. U svakom slučaju, odluka je na Vašem lekaru koji će je doneti na osnovu odnosa mogućeg rizika za plod i potencijalne koristi za majku.

Neželjena dejstva – nuspojave

Neželjena dejstva koja prate primenu Tolvona su najčešće blaga i reverzibilna i uključuju centralni nervni sistem. Ozbiljna neželjena dejstva koja zahtevaju prekid terapije, kao što su delovanje na hematopoezu i neuroendokrine funkcije, javljaju se u oko 0,5 do 1% slučajeva.

Izuzetno retko su prijavljeni: pospanost, glavobolja, tremor, vrtoglavica, jače znojenje, mučnina, suvoća usta i zatvor. Retko može doći do umerenog porasta krvnog pritiska.

Lek se ne preporučuje za primenu kod dece. Stariji pacijenti su osetljiva grupa, pa se preporučuje redovna kontrola krvne slike i eventualno prilagodjavanje doze na maksimalno 30mg po danu.

Napomena: Kod pacijenata sa nestabilizovanim dijabetesom, neophodna je redovna kontrola glikemije.

Kada je reč o tahikardiji i palpitacijama i agranulocitozi – mogu se javiti veoma retko.

Napomena: Pošto ima sedativno dejstvo, ovaj lek može uticati na psihofizičke sposobnosti,pa se stoga ne preporučuje upravljanje mašinama ili vozilima tokom terapije.

Nuspojave su uglavnom blage i prolazne prirode. Većinom nestaju tokom nastavka terapije u koju je potrebno postepeno uvodjenje. Ne prekidajte naglo terapiju jer se simptomi bolesti mogu vratiti. Kraj terapije mora doći postepeno i o tome će odlučiti Vaš lekar.

Cena leka je oko 500 dinara. Tolvon film tablete od 30 mg su dostupne u pakovanju od 30 tableta. Lek se izdaje samo uz lekarski recept. Zamena je lek Miansan koji proizvodi HemofarmVršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

2 komentara

  1. Lečim se od -depresije ..oblika šizovrenije…već 7god – pije Tolvon (Mianseren -redovno idem na kontrolu u Zavodu za Mentalno zdravlje kod dr.Čede Miljevića – sada mi je došlo do pogoršanja -pa mi je doktor -dodao iste lekove -samo veće doze -moje pitanje je koji lek -za spavanje odgovara ovoj terapiji -pijem : Tolvon-1-30milg -bensedin 10mg -Leponeks 3x25mg -Flunisan 2x 2tablete -hvala -S poštovanjem Dragan Jevremović