Tobradex – kapi za upale oka

0

Lek Tobradex su kapi za oči i sadrže kombinaciju kortikosteroida. Koriste se za lečenje zapaljenja oka i u prevenciji i lečenju zapaljenja i infekcija posle operacije katarakte kod odraslih i dece starije od 2 godine.

Tobradex kapi se mogu koristiti za uši i nos, ali samo po preporuci lekara.

Kontraindikacije

Tobradex ne smete koristiti ako ste preosetljivi na tobramicin, deksametazon ili bilo koju pomoćnu supstancu leka.

Lek se ne koristi ni ako imate upalu ili infekciju oka izazvanu virusima (na primer – herpes simplex, vakcinija, varičela…), mikobakterijom (tuberkuloza oka), zatim ako patite od nelečene gnojne infekcije oka , imate gljivično oboljenje oka, povredu, infekciju oka na površinskim slojevima oka ili posle nekomplikovane ekstrakcije stranog tela iz oka.

Tobradex kapi

Napomena: Produžena upotreba kortikostroida na oku može dovesti do glaukoma uz oštećenje očnog nerva i smanjenje vida ili do formiranja katarakte. Tokom lečenja redovno treba meriti očni pritisak.

Deca mlađa od 2 godine ne treba da koriste Tobradex.

Ako primenjujete neke druge lekove za oči, morate da napravite pauzu od deset minuta između dve primene leka.

Tobradex i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Tobradex u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili dojite, posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete da koristite Tobradex kapi za oči.

Uticaj leka na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama

Moguće je da se desi da Vam vid bude zamućen neko vreme posle primene ovih kapi. U tom slučaju, ne smete da upravljate motornim vozilom ili rukujete mašinama.

Takodje, konzervans u ovim kapima može da dovede do iritacije i obezbojavanja kontaktnih sočiva, pa ih zato skinite pre primene leka.

Primena i doziranje

Uobičajena doza je jedna kap koju treba ukapati u konjuktivalnu kesicu obolelog oka/očiju na svakih četiri do šest sati. Nekada doktor može povećati dozu na jednu kap na svaka dva sata. Nemojte koristiti ovaj lek duže od 24 dana. Tobradex se primenjuje kod dece uzrasta od 2 godine na isti način.

Način primene: Uzmite bočicu leka i ogledalo, operite ruke, pa dobro promućkajte bočicu. Nakon što odvrnete zatvarač, držite bočicu okrenutu nadole, između palca i srednjeg prsta pa zabacite glavu unazad. Čistim prstom povucite donji kapak, prinesite vrh bočice blizu oka uz primenu ogledala, kako bi process bio olakšan. Pazite da ne dodirujete oko, očni kapak, okolna tkiva niti druge površine vrhom bočice. Zatim kažiprstom istisnite jednu po jednu kap leka. Posle ukapavanja leka pustite kapak, zatvorite oko i blago pritisnite unutrašnji ugao oka prstom. Čvrsto vratite zatvarač na bočicu odmah nakon upotrebe.

Ako ste uzeli veću dozu kapi nego što bi trebalo, odmah se javite lekaru.

Dužinu terapije odrediće lekar. Ako naglo prestanete da uzimate lek, može se javiti zapanjenje ili infekcija.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Povremena neželjena dejstva su iritacija, bol, svrab u očima, crvenilo očiju, vodnjikave oči, nelagodnost, osećaj stranog tela u oku, zamućen vid, suvo oko, povećan očni pritisak, glavobolja i poremećaj vida. Mogu da se jave i otok i crvenilo očnih kapaka i preosetljivost na svetlost. Povremena neželjena dejstva su glavobolja, curenje iz nosa, stezanje u grlu. Ako se Tobradex koristi duže od 24 dana, možete postati osetljiviji na infekcije.

Ove kapi treba čuvati na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju. Bočica treba da je čvrsto zatvorena i ne sme se držati u frižideru.

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.