Tivoral – lek za štitnu žlezdu

0

Lek Tivoral sadrži aktivnu supstancu levotiroksin-natrijum, koji je zamena za prirodni hormon štitaste žlezde. TIVORAL tablete smanjuju funkciju štitaste žlezde i namenjene su za lečenje sledećih stanja: gušavost sa normalnim nivoom tireoidnih hormona, sprečavanje rasta tumora štitaste žlezde i sprečavanje ponovne pojave gušavosti nakon operacije.

Kontraindikacije

TIVORAL se mora uvoditi postepeno u terapiju. Primena ovog leka je neophodna, osim ako je u pitanju prolazni hipotireoidizam praćen zapaljenjem štitaste žlezde. Nemojte koristiti ovaj lek ako imate oslabljen rad kore nadbubrežne žlezde ili hipofize ili ukoliko ste preosetljivi na levotiroksin-natrijum ili bilo koju drugu materiju u leku. Lek takodje ne smete koristiti ako imate akutno srčano oboljenje.

Tivoral lek

Pažnja u korišćenju Tivorala je potrebna u slučaju smanjenog lučenja hormona hipofize ili nadbubrežne žlezde, ako se već lečite kortikosteroidima, ako patite od nekog kardiovaskularnog oboljenja, kao što je smanjen protok krvi u krvnim sudovima srca praćeno bolom, ako imate anginu pectoris, srčanu slabost, ubrzan i nepravilan srčani ritam, visok krvni pritisak, zadebljanje krvnih sudova – arteriosklerozu) Tada će možda biti potrebno češće kontrolisati nivo tireoidnih hormona. Kod žena u postmenopauzi sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde, usled rizika od osteoporoze možda će biti neophodno podešavanje doze leka, kao i kod starijih pacijenata.

Napomena: Ako prelazite sa jednog leka koji sadrži levotiroksin na drugi lek, peilagodjavanje mora biti pažljiv. Kod uzimanja leka u trudnoći i kada je dojenje u pitanju, verovatno će biti propisane manje doze leka, koji se sme primenjivati isključivo na način koji je odredio lekar.

Važno: Lek TIVORAL se ne sme primenjivati sa ciljem gubitka telesne težine.

Preporučuje se da se tableta uzima ujutro pre obroka, jednom dnevno.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, lek možete uzimati isključivo pod nadzorom lekara. Važno je da se za vreme drugog stanja, ovaj lek ne sme uzimati zajedno sa antitiroidnim lekovima.

Doziranje i primena

Početna doza leka se određuje na osnovu vrste i težine oboljenja svakog pacijenta. Doza se koriguje na osnovu odgovora pacijenta i rezultata laboratorijskih analiza na dve do 4 nedelje. Tableta se uzima ujutro, pre obroka uz čašu vode.

Deci se daje cela doza odjednom minimum pola sata pre doručka. Tablete se tada rastvore u malo vode i dobijena suspenzija, sveže pripremljena se daje sa još malo tečnosti.

Uobičajeno doziranje: Terapija strume štitaste žlezde sa normalnim lučenjem hormona 75 – 200, Sprečavanje ponovne pojave strume nakon operacije strume štitaste žlezde sa normalnim lučenjem hormona 75 – 200, Nadoknada tireoidnog hormona kod odraslih – od 25 – 50 dok je doza održavanja 100 – 200, Nadoknada tireoidnog hormona kod dece – početna doza i doza održavanja 12,5 do 50, 100 ili 150 mikrograma/m2 površine tela

Nemojte naglo prekidati terapiju jer može doći do povratka simptoma bolesti.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Po primeni leka, mogu se javiti kožne reakcije ili otežano disanje i tada je potrebno da se javite lekaru. Naredni nusefekti su uglavnom posledica prejake doze pa se i tada javite lekaru: ubrzan ili nepravilan rad srca, bolovi u grudima, lupanje srca, glavobolja, uznemirenost, razdražljivost, naleti crvenila, znojenje, nesanica, drhtanje, groznica, nepodnošenje toplote, dijareja, povraćanje, prekomerni gubitak težine, grčevi i slabost mišića, prolazni gubitak kose kod dece, povećan pritisak u glavi, poremećaj menstrualnog ciklusa.

Cena leka je oko 150 dinara. Proizvodjač je Galenika, Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.