Thiogamma – lek za dijabetesnu polineuropatiju

0

Lek Thiogamma koristi se u terapiji simptoma periferne dijabetesne polineuropatije. Jedna film tableta sadrži 600 mg alfa-lipoinske kiseline.

Doziranje i način upotrebe: Jedna film tableta leka se uzima pola sata pre obroka. Ako su čulni poremećaji izraženi, terapija se može početi primenom infuzionog oblika ovog leka. Tableta se uzima cela, ne treba da se lomi i pije se dosta tečnosti na prazan stomak. Paralelno uzimanje hrane i Thiogamma tablete, može da oteža resorpciju leka pa je važno da pacijenti koji pate od otežanog pražnjenja creva, tabletu uzimaju pola sata pre obroka. Pošto je dijabetesna polineuropatija hronična bolest, neophodno je da terapija traje duže.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ove tablete ako ste preosetljivi na alfalipoinsku kiselinu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci leka. Thiogamma tablete nisu namenjene za lečenje dece i adolescenata, zato što nema kliničkih iskustava u primeni leka kod te populacije.

Thiogamma lek

Pacijenti koji pate od intolerancije na galaktozu, malapsorpciju ili Lapp laktoza deficijenciju, ne bi trebalo da uzimaju ovaj lek. Thiogamma tablete nemaju uticaja na psihofizičke sposobnosti prilikom upravljanja motornim vozilima i rukovanja mašinama.

Interakcije sa drugim lekovima

Ovaj lek ne bi trebalo koristiti paralelno sa preparatima gvožđa, magnezijuma ili sa mlečnim proizvodima, jer sadrže kalcijum. Medjutim, ako se ukupna dnevna doza leka uzme 30 minuta pre doručka, preparati koji sadrže metale, mogu se uzeti u vreme ručka ili večere. Paralelna primena sa insulinom ili oralnim antidijabeticima dovodi do značajnog smanjenja nivoa šećera u krvi,pa se preporučuje praćenje nivoa šećera u krvi, naročito na početku terapije.

Upotreba alkohola može umanjiti efikasnost lečenja pa pacijenti sa dijabetesnom polineuropatijom nikako ne bi trebalo da konzumiraju alkoholna pića.

Lek u trudnoći i dojenje

Žene koje su u drugom stanju i dojilje, mogu uzimati ovaj lek jedino ako je to striktno propisano od strane lekara, iako ispitivanja nisu pokazala da lek utiče na plodnost ili rani razvoj embriona. Takodje, nije pokazano da lek prolazi u majčino mleko.

Neželjena dejstva – nuspojave

Poremećaji nervnog sistema – Veoma retko se mogu javiti promene ili poremećaji osećaja ukusa Gastrointestinalni poremećaji- Veoma retko su prijavljeni mučnina, povraćanje, gastrointestinalni bol i proliv.

Poremećaji kože i potkožnog tkiva – Veoma retko se javljaju osip, koprivnjača i svrab.

Opšti poremećaji – Zbog povećanog iskorištenja glukoze, dolazi do pada nivoa šećera u krvi koje karakterišu vrtoglavica, znojenje, glavobolja.

Ako dodje do predoziranja, mogu se javiti mučnina, povraćanje i glavobolja. U tom slučaju se javite lekaru! Nakon slučajnog ili suicidnog uzimanja oralne doze od 10 do 40 g alfa-lipoinske kiseline u kombinaciji sa alkoholom, može se desiti ozbiljna intoksikacija, nekada sa letalnim ishodom. Simptomi trovanja mogu u početku biti psihomotorno uznemirenje ili poremećaj svesti, a kao posledica se javljaju i slučajevi pojave hipoglikemije, šoka, rabdomioliza, hemolize, poremećaji koagulacije krvi, depresije koštane srži i multiorganskih oštećenja.

Cena kutije leka sa 60 tableta je oko 4 500 dinara. Zamena je lek Berlithion.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.