Testosteron depo – lek za hipogonadizam

0

TESTOSTERON DEPO (ampule i tablete) je lek koji ima dejstvo na regulaciju sekrecije LH, spermatogeneza, formiranje muškog fenotipa u toku seksualne diferencijacije i seksualno sazrevanje za vreme puberteta kod muškarca.

Ovaj lek je zapravo testosteron enantat u uljanom rastvoru i predstavlja preparat, koji se sporo resorbuje pa je dejstvo hormona duže. Lek se metaboliše u jetri, a izlučuje urinom i fecesom.

Primena leka

Testosteron depo se primenjuje kod hipogonadizma kod muškarca različite etiologije (primarni hipogonadizam, hipogonadotropni hipogonadizam, mikrofalus, zakasneli pubertet.
Lek se još koristi i kod kancera dojke kod žena zavisnog od estrogena, a u premenopauzi i postmenopauzi (1 do 5 godina od menopauze), zatim kod refraktarne anemije razlicite etiologije,
i kod osteoporoze kod androgen deficijentnih osoba.

Testosteron depo lek

Doziranje

U tretmanu hipogonadizma kod muškaraca (primarnog i hipogonadotropnog) koristi se 50-400 mg na svake 2 do 4 nedelje, ili 250 mg svake 2 do 3 nedelje u početku, a potom je doza održavanja 250 mg svakih 3 do 6 nedelja, u vidu spore intramuskularne injekcije.

U slučaju mikrofalusa primenjuje se 20 do 50 mg svake 3 nedelje u vidu spore intramuskularne injekcije u kratkom periodu ranog detinjstva.

Kod zakasnelog puberteta, koristi se 50 do 200 mg svake 2 do 4 nedelje u vidu spore injekcije.

Doza, razmak izmedju doza i dužina terapije prilagodjava se u zavisnosti od nivoa testosterona i odgovora pacijenata, a to propisuje lekar.

Kod zakasnelog puberteta kod dečaka, neophodna je provera zrelosti skeleta na šest meseci.

Kod refraktarne anemije uobičajena je doza od 200 do 400 mg, svake 2 do 4 nedelje, u vidu spore intramuskularne injekcije. Terapiju se prekida nakon 3 meseca i nastavlja jedino ako hematokrit padne na nivo pre lečenja.

U slučaju osteoporoze kod androgen deficijentnih muskaraca doza od 250 mg se koristi na 2 do 3 nedelje u startu terapije, a zatim sledi doza održavanja od 250 mg na 3 do 6 nedelja.

Neželjeni efekti – nuspojave

U primeni ovog leka, mogu se javiti sledeći neželjeni efekti: akne, rast dlaka na licu i ogrubelost glasa i poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena. Kod dugotraje primene u lecenju karcinoma dojke mogu se javiti ćelavost, velika telesna maljavost, razvijena muskulatura, hipertrofija klitorisa, a kod dece – zastoj u rastu.

Kod muškaraca se može javiti i erekcija, koja je stalna na početku terapije, a koja kasnije, smanjenjem doza nestaje i azoospermija.

Ginekomastija je prijavljena kod muškaracai dece a od toksičnih efekata mogu se javiti edemi.

Kontraindikacije

Lek se ne sme primenjivati u slučaju karcinoma dojke kod muškarca, kod karcinoma prostate,
hiperkalcemije, graviditeta, dojenja, nefroze i teške srcane insuficijencije, kao i kod preosetljivosti na bilo koji sastojak preparata.

TESTOSTERON DEPO se sa oprezom koristiti kod pacijenata sa metastazama u kostima i imobiliziranih pacijenata, kod osoba sa oboljenjima srca, bubrega ili jetre, kod starijih pacijenata , kod obolelih od epilepsije i migrene, zatim kod dečaka u zakasnelom pubertetu usled rizika od neodgovarajuće konačne telesne visine.

Testosteron depo u bodibildingu

Pošto se testosterone depo može prilično lako nabaviti, sportisti ga koriste, češće nego što bi trebalo za mišićnu masu i definiciju. Ovaj lek ima u početku pozitivno dejstvo na mišićnu masu i snagu ali, uz dugotrajnu primenu leka isključivo u ove namene, neželjeni efekti su neminovni. Posledice i štetnost se ogledaju u problemima koji nastaju nakon prestanka primene ovakvih preparata a to je gubitak telesne mase, jer se zadržana voda odbacuje čim se organizam vrati u normalu.

Cena leka je oko 500 dinara. Izdaje se samo na recept lekara. Proizvodjač je Galenika, Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.